Forum: Endodontija

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Apikotomija ali..?

Odgovori Nova tema
Default avatar kralj76 14 Feb 2016 22:53

Spoštovani,
imam bolečo dvojko spodaj levo, sum bolečine zaradi procesa na sosednji enki. Obe spodnji enki imata 10 let stari prevleki, ki sta (videti) ok.
Ali je v takem primeru smiseln kirurški poseg? Kako hitro je treba ukrepati? (bolečina se je pričela pred cca. 2 mesecema, 10-dnevna doza Amoksiklava je že mimo, je pomagalo, ampak se sedaj po 14 dneh že čuti rahlo "ščemenje".
Je sodeč po RTG sliki tudi 1-ka desno problematična? Slika je stara 1 mesec, pred jemanjem atb.
Kakor berem po internetu, so stroški za 1x apikotomijo cca. 400€, čakalne dobe na Stomatološki pa baje vsaj 2 leti, kar pa je verjetno že "zdravju škodljivo"...?
Hvala za vaš nasvet!
Slika

Priponke
64104_enke_01_2016.jpg 0 (87.94 KiB)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar igorpotocnik 16 Feb 2016 10:59

Menim, da je v Vašem primeru apiktomija obeh zob najbolj smiselna rešitev.
Če zoba ne delata težav, to ni nujen poseg, smiselno pa ga je opraviti v razumnenm času. Če pa se zoba ne umirjata, pa je najbrž največ odvisno od čakalnih dob v ordinaciji in Vašega razpoložljivega časa. Posega praviloma ne opravljamo v akutnem stanju, bolje je, če se pred posegom klinično stanje umiri z antibiotikom.

Igor Potočnik

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh