Med.Over.Net

Endodontija

Odgovarjajo: Igor Potočnik, dr. dent. med. dr., sc.

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Igor Potočnik , dr. dent. med. dr., sc.

igorpotocnik

Diplomiral je 1991 na Medicinski Fakulteti – Odsek za stomatologijo v Ljubljani. 1993 je prevzel mesto asistenta na Katedri za zobne bolezni MF v Ljubljani in 2004 pridobil naziv docent. Naslov specialista iz zobnih bolezni je pridobil leta 1997 in leto kasneje še naziv magistra znanosti. Doktoriral je iz področja lokalne anestezije leta 2003. Od leta 2006 deluje v privatni praksi, kjer se ukvarja izključno z endodontskim in endodontsko-mikrokirurškim zdravljenjem zob. Redno se izobražuje pri priznanih strokovnjakih v tujini, predvsem v Švici in ZDA. V domačem strokovnem okolju redno vodi učne delavnice za zobozdravnike, ki želijo izpopolniti svoje znanje iz endodontije. Objavil je več kot 30 strokovnih prispevkov, od tega 6 v najuglednejših svetovnih strokovnih revijah. Predava na domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

Apikotomija ali..?

Default avatar

kralj76

Spoštovani,
imam bolečo dvojko spodaj levo, sum bolečine zaradi procesa na sosednji enki. Obe spodnji enki imata 10 let stari prevleki, ki sta (videti) ok.
Ali je v takem primeru smiseln kirurški poseg? Kako hitro je treba ukrepati? (bolečina se je pričela pred cca. 2 mesecema, 10-dnevna doza Amoksiklava je že mimo, je pomagalo, ampak se sedaj po 14 dneh že čuti rahlo "ščemenje".
Je sodeč po RTG sliki tudi 1-ka desno problematična? Slika je stara 1 mesec, pred jemanjem atb.
Kakor berem po internetu, so stroški za 1x apikotomijo cca. 400€, čakalne dobe na Stomatološki pa baje vsaj 2 leti, kar pa je verjetno že "zdravju škodljivo"...?
Hvala za vaš nasvet!
Slika
Priponke

64104_enke_01_2016.jpg
0 (87.94 KiB)

Default avatar

igorpotocnik

Menim, da je v Vašem primeru apiktomija obeh zob najbolj smiselna rešitev.
Če zoba ne delata težav, to ni nujen poseg, smiselno pa ga je opraviti v razumnenm času. Če pa se zoba ne umirjata, pa je najbrž največ odvisno od čakalnih dob v ordinaciji in Vašega razpoložljivega časa. Posega praviloma ne opravljamo v akutnem stanju, bolje je, če se pred posegom klinično stanje umiri z antibiotikom.

Igor Potočnik