Med.Over.Net

Endodontija

Odgovarjajo: Igor Potočnik, dr. dent. med. dr., sc.

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Igor Potočnik , dr. dent. med. dr., sc.

igorpotocnik

Diplomiral je 1991 na Medicinski Fakulteti – Odsek za stomatologijo v Ljubljani. 1993 je prevzel mesto asistenta na Katedri za zobne bolezni MF v Ljubljani in 2004 pridobil naziv docent. Naslov specialista iz zobnih bolezni je pridobil leta 1997 in leto kasneje še naziv magistra znanosti. Doktoriral je iz področja lokalne anestezije leta 2003. Od leta 2006 deluje v privatni praksi, kjer se ukvarja izključno z endodontskim in endodontsko-mikrokirurškim zdravljenjem zob. Redno se izobražuje pri priznanih strokovnjakih v tujini, predvsem v Švici in ZDA. V domačem strokovnem okolju redno vodi učne delavnice za zobozdravnike, ki želijo izpopolniti svoje znanje iz endodontije. Objavil je več kot 30 strokovnih prispevkov, od tega 6 v najuglednejših svetovnih strokovnih revijah. Predava na domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

ponovna apikotomija?

Default avatar

zobna miska

Pozdravljeni,

zanima me, ali se sploh izvaja (ponovna) apikotomija, če se pri kontrolnem rtg slikanju po opravljeni apikotomiji izkaže, da je vnetje še prisotno?

Hvala in lepo pozdravljeni
Default avatar

igorpotocnik

Strokovna literatura nakazuje, da je ponovna apikotomija, ki je izvedena po mikrokirurških načelih, uspešen poseg. Več o tem lahko preberete tudi na moji spletni strani www.endo.si. Predhodno pa je potrebno na RTG sliki preveriti razloge, zakaj je bila neuspešna in izključiti navpično poko korenine. Kaj več pa bi lahko povedal po ogledu RTG slike.

dr. Igor Potočnik
Default avatar

Savinca

Pozdravljeni,
pred pribl.3 leti sem imela opravljeno apikotomijo zoba 5 desno zgoraj. Sedaj pa imam občutek kot da se nekaj dogaja, čutim nekakšno napetost. Opravila sem tudi RTG (prilagam), kjer je viden nekakšen proces. Kaj mi predlagate, ali bi bila ponovna apikotomija uspešna oz. kakšne so vaše izkušnje s ponovnimi apikotomijami?

Hvala za vaše mnenje in lep pozdrav, Savinca
Priponke

64551_ortopan.jpg
0 (94.29 KiB)

Default avatar

igorpotocnik

Pozdravljeni,
Iz RTG slike je razvidno, da je bila prva apikotomija neuspešna, kar je tudi razlog za opisane težave. Za natančno oceno razlogov za neuspeh predlagam 3D RTG sliko, po poslani sliki sodeč pa je razlog za neuspeh najbrž neustrezna t.i. retrogradna polnitev. Zato menim, da bi bila ponovna apikotomija v Vašem primeru smiselna.
Več o tem si lahko preberete tudi na moji spletni strani www.endo.si v oknu Potek zdravljenja - Mikrokirurgija.
S ponovnimi apikotomijami imamo dobre izkušnje, potrebna pa je natančna določitev vzroka neuspeha, ki jo lahko podam po ogledu CB CT slike.

O tem, ali je tak zob lahko razlog za prezgodnji porod, v strokovni literaturi nimamo podatkov. Osebno sem mnenja, da je to zelo malo verjetno.

Lep pozdrav,

dr. Igor Potočnik