Forum: Endodontija

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

ponovna apikotomija?

Odgovori Nova tema
Default avatar zobna miska 9 Feb 2016 22:49

Pozdravljeni,

zanima me, ali se sploh izvaja (ponovna) apikotomija, če se pri kontrolnem rtg slikanju po opravljeni apikotomiji izkaže, da je vnetje še prisotno?

Hvala in lepo pozdravljeni

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar igorpotocnik 16 Feb 2016 10:54

Strokovna literatura nakazuje, da je ponovna apikotomija, ki je izvedena po mikrokirurških načelih, uspešen poseg. Več o tem lahko preberete tudi na moji spletni strani www.endo.si. Predhodno pa je potrebno na RTG sliki preveriti razloge, zakaj je bila neuspešna in izključiti navpično poko korenine. Kaj več pa bi lahko povedal po ogledu RTG slike.

dr. Igor Potočnik

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Savinca 10 Apr 2016 20:31

Pozdravljeni,
pred pribl.3 leti sem imela opravljeno apikotomijo zoba 5 desno zgoraj. Sedaj pa imam občutek kot da se nekaj dogaja, čutim nekakšno napetost. Opravila sem tudi RTG (prilagam), kjer je viden nekakšen proces. Kaj mi predlagate, ali bi bila ponovna apikotomija uspešna oz. kakšne so vaše izkušnje s ponovnimi apikotomijami?

Hvala za vaše mnenje in lep pozdrav, Savinca

Priponke
64551_ortopan.jpg 0 (94.29 KiB)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar igorpotocnik 20 Apr 2016 19:10

Pozdravljeni,
Iz RTG slike je razvidno, da je bila prva apikotomija neuspešna, kar je tudi razlog za opisane težave. Za natančno oceno razlogov za neuspeh predlagam 3D RTG sliko, po poslani sliki sodeč pa je razlog za neuspeh najbrž neustrezna t.i. retrogradna polnitev. Zato menim, da bi bila ponovna apikotomija v Vašem primeru smiselna.
Več o tem si lahko preberete tudi na moji spletni strani www.endo.si v oknu Potek zdravljenja - Mikrokirurgija.
S ponovnimi apikotomijami imamo dobre izkušnje, potrebna pa je natančna določitev vzroka neuspeha, ki jo lahko podam po ogledu CB CT slike.

O tem, ali je tak zob lahko razlog za prezgodnji porod, v strokovni literaturi nimamo podatkov. Osebno sem mnenja, da je to zelo malo verjetno.

Lep pozdrav,

dr. Igor Potočnik

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh