Forum: Endodontija

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

neobčutljiva korenina

Odgovori Nova tema
Default avatar problemi z zobom 27 Jul 2015 23:42

Pozdravljeni,

pred časom mi je zobozdravnik zaradi rahle otekline in bolečin odprl zob na katerem je bilo tudi nekaj kariesa, ampak nič takega, kar bi povročilo oteklino. Zob je najprej testiral z elektriko in na eni od korenin elektrike nisem čutila, bila pa je občutljiva na bolečino pri vrtanju. Šele nato me je dal na slikanje in ker ni videl nič narobe, je zob po zdravljenju zaprl z začasno plombo in mi predpisal antibiotike za morebitno vnetje sinusov. Ker se je stanje izboljšalo po antibiotikih (tudi nos sem imela prej zamašen) je rekel, da je bila bolečina pač od sinusov.
Zob pa je sedaj po pol leta (bela plomba) še vedno občutljiv na mrzlo, vroče, sladko, itd.

Zanima me, zakaj ena korenina ni bila občutljiva na elektriko in možni vzroki za občutljivost zdravljenega zoba na hladno. Ali bi bilo smiselno zob še enkrat odpreti in ponovno zaplombirati?

Hvala za odgovor

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar igorpotocnik 29 Jul 2015 11:21

Spoštovana,

po opisanem bi stanje opisal takole: pri večkoreninskih zobeh je mogoče, da je v eni korenini zobni živec že odmrl, v drugi pa je še vitalen. To pojasni vse dosedanje dogajanje: bolečino pri vrtanju in neobčutljivost na vitalitetni test.Tudi na RTG sliki odmrtja zobne pulpe ne vidimo, vidimo šele spremembe v okolni kosti, ki so posledica odmrtja pulpe, kar pa se zgodi šele čez nekaj časa.
Menim, da je zob smiselno endodontsko zdraviti.

LP, dr. Igor Potočnik

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh