Forum: Endodontija

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Mnenje glede zoba

Odgovori Nova tema
Default avatar fortunata11 13 Jan 2015 17:15

Pozdravljeni.

Zobozdravnica mi je napisala napotnico za odstranitev zoba, na katerem je zobna prevleka (na fotografiji 6. spodaj levo). Rekla je, naj to storim zaradi mojega ustnega zdravja. Jaz z omenjeno prevleko sicer nimam nobenih težav.
Ker se z zobozdravnico glede puljenja zoba ne strinjam, sem povprašala za mnenje še zobnega kirurga in ortodontinjo. Slednja je rekla, da iz ortopana zob lahko razbere, da je ob korenini zoba s prevleko viden nek proces.
Kirurg pa je dejal, da zoba ni potrebno izpuliti in da se ga da rešiti. Napisal je, da bi bila apikotomija lahko uspešna in da obstaja tudi možnost premolarizacije, torej odstranitve le ene korenine.

Lepo vas prosim še za vaše mnenje.
Sliko ortopana dodajam v priponki.

Vnaprej hvala.

Priponke
60545_ortopan1.jpg 0 (64.35 KiB)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar igorpotocnik 13 Jan 2015 18:11

Spoštovana,

ne glede na to, da z zobom (še) nimate težav, je na RTG sliki vidno vnetje ob vršku korenine. Tudi sam se pridružujem mnenju, da je zob mogoče razmeroma predvidljivo zdraviti z apikotomijo. Ker sta v obeh koreninah po dva koreninska kanala, priporočam, da apikotomijo opravijo s pomočjo optične povečave (lupa, mikroskop). Pokazalo se je, da pri zahtevnejši anatomiji koreninskih kanalov uspešnost operacije s pomočjo optične povečave večja.

LP, dr. igor potočnik

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar fortunata11 17 Jan 2015 19:25

Spoštovani,

zanima me, če v vaši ambulanti sprejemate tudi paciente na koncesijo in ali bi lahko prišla kar z napotnico zobozdravnice za puljenje zoba. "Moja" zobozdravnica namreč mi sploh ni omenila možnosti operacije zoba ipd. (nasploh sem nezadovoljna z njo in jo imam namen zamenjati) in se bojim, da mi druge napotnice ne bi hotela napisati (ker "ona vse ve", kaj je potrebno narediti).

Še enkrat hvala.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar igorpotocnik 20 Jan 2015 12:59

Spoštovana,

naša ordinacija nima koncesije z ZZZS, zato so vse storitve samoplačniške. Cenik je objavljen na naši spletni strani.

Glede napotnice: menim, da bi vseeno veljalo najprej poskusiti.

LP, dr. Igor Potočnik

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh