Med.Over.Net

Endodontija

Odgovarjajo: Igor Potočnik, dr. dent. med. dr., sc.

Je področje stomatologije, ki se ukvarja z obolenjem zobne pulpe - žilno-živčnega sistema v notranjosti zoba. Koreninsko zdravljenje in zdravljenje obolenj povzročenih z boleznimi zobne pulpe, je to edina alternativa izdrtju zoba.

Igor Potočnik , dr. dent. med. dr., sc.

igorpotocnik

Diplomiral je 1991 na Medicinski Fakulteti – Odsek za stomatologijo v Ljubljani. 1993 je prevzel mesto asistenta na Katedri za zobne bolezni MF v Ljubljani in 2004 pridobil naziv docent. Naslov specialista iz zobnih bolezni je pridobil leta 1997 in leto kasneje še naziv magistra znanosti. Doktoriral je iz področja lokalne anestezije leta 2003. Od leta 2006 deluje v privatni praksi, kjer se ukvarja izključno z endodontskim in endodontsko-mikrokirurškim zdravljenjem zob. Redno se izobražuje pri priznanih strokovnjakih v tujini, predvsem v Švici in ZDA. V domačem strokovnem okolju redno vodi učne delavnice za zobozdravnike, ki želijo izpopolniti svoje znanje iz endodontije. Objavil je več kot 30 strokovnih prispevkov, od tega 6 v najuglednejših svetovnih strokovnih revijah. Predava na domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

Mnenje glede zoba

Default avatar

fortunata11

Pozdravljeni.

Zobozdravnica mi je napisala napotnico za odstranitev zoba, na katerem je zobna prevleka (na fotografiji 6. spodaj levo). Rekla je, naj to storim zaradi mojega ustnega zdravja. Jaz z omenjeno prevleko sicer nimam nobenih težav.
Ker se z zobozdravnico glede puljenja zoba ne strinjam, sem povprašala za mnenje še zobnega kirurga in ortodontinjo. Slednja je rekla, da iz ortopana zob lahko razbere, da je ob korenini zoba s prevleko viden nek proces.
Kirurg pa je dejal, da zoba ni potrebno izpuliti in da se ga da rešiti. Napisal je, da bi bila apikotomija lahko uspešna in da obstaja tudi možnost premolarizacije, torej odstranitve le ene korenine.

Lepo vas prosim še za vaše mnenje.
Sliko ortopana dodajam v priponki.

Vnaprej hvala.
Priponke

60545_ortopan1.jpg
0 (64.35 KiB)

Default avatar

igorpotocnik

Spoštovana,

ne glede na to, da z zobom (še) nimate težav, je na RTG sliki vidno vnetje ob vršku korenine. Tudi sam se pridružujem mnenju, da je zob mogoče razmeroma predvidljivo zdraviti z apikotomijo. Ker sta v obeh koreninah po dva koreninska kanala, priporočam, da apikotomijo opravijo s pomočjo optične povečave (lupa, mikroskop). Pokazalo se je, da pri zahtevnejši anatomiji koreninskih kanalov uspešnost operacije s pomočjo optične povečave večja.

LP, dr. igor potočnik
Default avatar

fortunata11

Spoštovani,

zanima me, če v vaši ambulanti sprejemate tudi paciente na koncesijo in ali bi lahko prišla kar z napotnico zobozdravnice za puljenje zoba. "Moja" zobozdravnica namreč mi sploh ni omenila možnosti operacije zoba ipd. (nasploh sem nezadovoljna z njo in jo imam namen zamenjati) in se bojim, da mi druge napotnice ne bi hotela napisati (ker "ona vse ve", kaj je potrebno narediti).

Še enkrat hvala.
Default avatar

igorpotocnik

Spoštovana,

naša ordinacija nima koncesije z ZZZS, zato so vse storitve samoplačniške. Cenik je objavljen na naši spletni strani.

Glede napotnice: menim, da bi vseeno veljalo najprej poskusiti.

LP, dr. Igor Potočnik