Med.Over.Net

Bolni otroci - svetovanje

Odgovarjajo: Olga J. Bahun, predsednica uprave Ustanova - Fundacija za pomoč otrokom

Forum za opogumljanje in svetovanje otrokom, najstnikom in staršem hudo in dolgotrajno bolnih otrok. Mesto za pogovor o težavah v vsakodnevnem življenju, odnosih, soočanju z diagnozo, zdravljenju v tujini, različnih metodah zdravljenja, zdrave prehrane, nege ...

Olga J. Bahun , predsednica uprave Ustanova - Fundacija za pomoč otrokom

OlgaJ.B.

Podaljšanje porodniške

Default avatar

tetio

Jaz mam pa eno prošnjo in sicer me zanimajo vaša mnenja in izkušnje. Dala sem vlogo za podaljšanje porodniške, naš srček ima šum na srčku (nenevaren, naj bi izzvenel do 21. leta starosti), sva bili pri kardiologu in pa obiskujeva endokrinološko ambulanto zaradi povečanih žlez na dojkah, čakajo naju še preiskave in morebitno zdravljenje. Me zanima če bom dobila odobreno podaljšano porodniško?hvala in lep pozdrav
Default avatar

Zlatka_Markovic

Pozdravljeni!

Tule je odgovor na Vaše vprašanje. Upamo, da boste v odgovoru našli kakšno koristno informacijo zase.

V imenu celotne skupine Vas lepo pozdravljam in Vam želim vse dobro!

Zlatka Markovič

Predstavnica Skupine za pomoč staršem bolnih otrokZakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP-UPN2, Ur. l. RS, št 110/2006 s spremembami in dopolnitvami, v nadaljevanju: ZSDP) ureja t.i. dopust za nego in varstvo otroka, hkrati pa se ob njem uporablja še Pravilnik o kriterijih za uveljavljanje pravic za otroke, ki potrebujejo posebno nego in varstvo (Ur. l. RS, št. 105/2002 s spremembami in dopolnitvami, v nadaljevanju: Pravilnik). Pravilnik kot otroke, ki potrebujejo posebno nego in varstvo, navaja otroke z motnjami v duševnem razvoju, gibalno ovirane otroke, slepe in slabovidne otroke, gluhe in naglušne otroke, dolgotrajno hudo bolne otroke ter otroke z več motnjami. Za dolgotrajno bolne otroke se tako štejejo kronično bolni otroci, pri katerih je kljub zdravljenju pričakovati trajne posledice bolezni oziroma otroci s takimi boleznimi, ki zahtevajo zdravljenje, nego in rehabilitacijo, ki traja dalj kot 6 mesecev (6. člen Pravilnika). Pravilnik vsebuje tudi seznam hudih bolezni, med katerimi pa diagnoze 'šum na srcu' ni. Glede na to, da ne poznamo točne diagnoze Vašega otroka, predlagamo, da si seznam pogledate sami in poiščete ali je zdravstveno stanje Vašega otroka opredeljeno kot huda bolezen (trenutno veljaven seznam je dostopen na tej spletni povezavi: http://www.uradni-list.si/files/RS_-201 ... .PDF#!/pdf.).

V skladu z določili ZSDP enemu od staršev pripada dopust za nego in varstvo otroka v trajanju 260 dni neposredno po preteku porodniškega dopusta (ta pa traja 105 dni).

V primeru, ko je dolgotrajna hujša bolezen otroka ugotovljena po uveljavitvi pravice do dopusta za nego in varstvo otroka, otrok pa še ni dopolnil starosti 18 mesecev, ima eden od staršev pravico do dopusta za nego in varstvo otroka 90 dni od dneva priznanja pravice.

Dopust se izrabi v strnjenem nizu v obliki polne ali delne odsotnosti z dela (30. člen ZSDP).

Pravica do začasnega zadržanja z dela oziroma t.i. 'pravica do bolniškega staleža' je urejena v Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-UPB3, Ur. l. RS, št. 72/2006 s spremembami in dopolnitvami, v nadaljevanju: ZZVZZ) in v Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja (Ur. l. RS, št. 30/2003 s spremembami in dopolnitvami, v nadaljevanju: Pravila OZZ).

Pravico do začasne zadržanosti z dela imajo zavarovanci, ki so v delovnem razmerju. Uveljavlja se jo lahko do otrokovega 18. leta starosti. Začasno zadržanost od dela je pooblaščen in dolžan ugotavljati osebni zdravnik (174. člen Pravil OZZ), vendar pa mora začasno zadržanost od dela zaradi nege in varstva otroka ugotavljati osebni otroški zdravnik (175. člen Pravil OZZ). O tem mora najpozneje v treh dneh pisno obvestiti osebnega zdravnika zavarovanca, ki zadržanost od dela zaradi nege in varstva otroka uveljavlja. Začasno zadržanost od dela lahko ugotavlja tudi imenovani zdravnik ZZZS, vendar ne v primerih, ko gre za nego, spremstvo ali izolacijo zavarovane osebe, o kateri odloča njen osebni zdravnik.

Smiselno bi bilo v vsakem primeru podati vlogo za podaljšanje porodniške, ker pa ne razpolagamo z zadostnimi konkretnimi informacijami, Vam ne moremo z gotovostjo odgovoriti na vprašanje, ali Vam pravica do podaljšanja pripada ali ne.

Odgovor pripravila:
Klara Zorko, uni. dipl. pravnica
članica Skupine za pomoč staršem bolnih otrok

Ustanova Fundacija za pomoč otrokom v sodelovanju s Pravno fakulteto Univerze v Mariboru
Zlatka Markovič, univ. dipl. pravnica
Predstavnica Skupine za pomoč staršem bolnih otrok

Ustanova Fundacija za pomoč otrokom v sodelovanju s Pravno fakulteto Univerze v Mariboru
Default avatar

vada

Pozdravljeni!
Imam 8 mesečnega sinčka in je bil pravkar testiran za alergijo. Testi so pokazali, da je alergičen na jajca,mleko in pšenično moko, pa še atopijski dermatitis so potrdili. Alergologinja je podala mnenje, da mi podaljšajo porodniški dopust do otrokovega 15. meseca starosti, ali lahko uveljavljam in mi bodo podaljšali porodniško?
Hvala za vaš odgovor, lep pozdrav.
Default avatar

OlgaJ.B.

Lepo pozdravljeni!

Kot je bilo omenjeno že v podobni temi izpred leta dni nazaj - prvo vprašanje zgoraj - Vam svetujemo, da najprej preberete ta odgovor, ki se v nekaterih stvareh ujema s primernimi informacijami tudi v vašem primeru. Kot lahko vidite, žal diagnoza alergija ne spada med navedene hujše ali hude bolezni. Vsekakor je kakršna koli diagnoza, ki nakazuje na zdravstvene težave otroka huda za vsakega starša, da ne omenjamo nadležnosti omenjenih alergij, od te na jajca, ki so v praktično mnogih prehrambnih izdelkih, če ne drugače, vsaj lahko v sledeh, pšenična moka - no, v sedanjih časih se ji že lažje ognete, še laže bo, ko bo vaš sinček nekoliko starejši, dobi se veliko različnih stvari, ki ne vsebujejo več pšenične moke, saj je žal vse več naših sončkov alergičnih nanjo, prav tako na mleko. Tudi za mleko obstaja že veliko zamenjav, ene so bolj, druge manj okusne in pa tudi priporočljive. Če potem, ko se telo od-strupi skozi daljše obdobje, kdaj sem in tja naredi kako pregreho, mu hujšega ne bo, če bo le v povprečju ognjen alergenom, nekateri pa jih tudi postopoma uvedejo nazaj v prehrano po neki formuli privajanja, da jih telo sprejme. Človek je zelo prilagodljivo bitje, vendar zelo ranljivo, ko je mlado, in vse potrebuje svoj čas.Obiščite dobrega homeopata, ker ima homeopatija nekatere remedije, ki pomagajo pri tem. Mi poznamo bolj tuje, ki so bolj izkušeni, saj se v tujini homeopatija uporablja že desetletja.

Pri alergiji na jajca, Vas hkrati le opomnimo, da bodite previdni in pozorni na morebitne zdravstvene spremembe pri sinčku po cepljenjih.

Seveda sama diagnoza, ki jo Vaš sinček ima, ne pove dovolj za presojo glede odobritve. Tudi priporočilo, ki določeno težo ima, žal ne.

Prva vaša sreča je, da smo še vedno na polovici leta, torej morda še nekaj denarja je na voljo za odobritev, kajti proti koncu leta so včasih prisilno zavrnjene tudi vloge za podaljšanje v primerih, ko je logično, da naj bi bile odobrene.

Smiselno bi bilo v vsakem primeru podati vlogo za podaljšanje porodniške, ker pa ne razpolagamo z zadostnimi konkretnimi informacijami o vrsti težav in zapletih pri vajinem vsakdanjiku, Vam ne moremo z gotovostjo odgovoriti na vprašanje, ali Vam pravica do podaljšanja pripada ali ne oz. ali imate resnično upravičene potrebe po podaljšanju.

Imamo primere, ko so vlogo za podaljšanje odobrili tudi pri alergijah oz. pri diagnozi atopični dermatitis ( kajti tudi alergije lahko nekatere otroke zelo prizadenejo, imamo blažje in res hude), vendar pogosteje, če je bila ta diagnoza povezana še kako dodatno ali vsaj sumom na kako dodatno težavo. Včasih je odobritev odvisna tudi od tega, kako je predstavljeno podaljšanje vloge, včasih na CSD menijo, da upravičenosti za podaljšanje ni in starše že v naprej odvrnejo od vloge za podaljšanje, včasih pa je ta negativno rešena in to z dolgotrajnim obdobjem odločanja.

Naš nasvet je, kot smo že napisali, da v vsakem primeru vlogo za podaljšanje oddate in to čim prej. Utemeljite morda s kratkim dopisom še sami pobudo alergologinje, še bolje bi bilo, če bi dodali še podporno mnenje sinkovega osebnega pediatra (oz.družinskega zdravnika, če ga imate). Zna se zgoditi, da se odločanje komisije potegne v več tednov. Zna se prav tako zgoditi, da bo podaljšanje odobreno le za tri mesece ( torej težko rečemo, da do sinovega 15.meseca, ker je odvisno, kdaj ste porodniško nastopila). Pomembno je, da se navede konkretne razloge, zakaj vaš sin potrebuje natanko vas in nihče drug ne bo zmogel poskrbeti za njegove težave pri tej njegovi starosti tako dobro kot vi. Napišite spremno pismo vlogi kot mamica, da se morate tudi sama prilagoditi njenim težavam in se privaditi, da boste primerno strokovna pri zagotavljanju prilagodljivosti njenim zdravstvenim potrebam.

Kakšna bo uspešnost vloge za podaljšanje, pa Vam ne more napovedati nihče, ker je, kot smo pojasnili, včasih odločitev komisije zelo nepredvidljiva kljub zakonskim okvirjem. Verjamemo pa, da bo uspešna, saj veste, poizkusiti ni greh. Lepo in edino prav bi bilo, če bi z vašim sinčkom pridobili nekaj dodatnih mesecev časa, da se privadita dietni prehrani, za katero verjamemo, da bo sčasoma vse bolj pestra, nanjo se boste verjetno kar vsi privadili ( te stvari tako niso preveč zdrave), sčasoma pa se bodo tudi alergije zmanjševale, morda celo izzvenele. Pa se morda znova pojavile. Tako z alergijami je, kajti vse okoli nas se počasi vse bolj, kljub vsem opozorilom in vsemu znanju, onesnažuje in tako, kot vse živo, se morajo tudi naša telesa privaditi vsem tem spremembam. Vam pa toplo svetujemo, da se obrnete na kako Bio resonančno strokovnjakinjo, npr.na našo Karin Rižner na Čolnarski v LJ, da omili težave in vam svetuje, kako naprej.

Prijazen pozdrav z najboljšimi željami in velike objemčke!
______________________________________________

Zlo na svetu zmaguje takrat, ko dobri ljudje ne ukrepajo.