Med.Over.Net

Otroci s posebnimi potrebami in dolgotrajno bolni otroci

Forum za opogumljanje in svetovanje otrokom, najstnikom in staršem, ki se srečujejo z vprašanji o vzgoji in šolanju otrok s posebnimi potrebami ter hudo in dolgotrajno bolnimi otroki. Mesto za pogovor o težavah v vsakodnevnem življenju, odnosih, soočanju z diagnozo, zdravljenju v tujini, različnih metodah zdravljenja, zdrave prehrane, nege ...

Bolniški dopust za spremstvo mlajše polnoletne osebe na specialistični pregled

Default avatar

Black

Spoštovani,
soprog je pred dnevi spremljal, to je peljal in spremljal v ordinacijo 18-letno hčerko na kontrolni pregled k specialistu v Pediatrični kliniki v Ljubljani. Hčerka nima vozniškega izpita in se ne more sama odpeljati na pregled, poleg tega je bila naročena ob taki uri da z javnim prevozom ne bi uspela priti pravočasno na pregled, saj bi potovanje trajalo 2,5 ur pa tudi železniški in avtobusni urnik ne omogoča pravočasnega prispetja v Ljubljano. Ko mora opraviti vse krvne in druge preiskave mora biti hči na kliniki že ob 8ih zjutraj saj trajajo preiskave več ur. Poleg tega specialist pričakuje, da je eden od staršev prisoten v ordinaciji saj želi slišati tudi mnenje staršev. Šolska zdravnica, ki skrbi za hčerko je zavrnila izdajo bolniškega lista ker je hči polnoletna in ne potrebuje več spremstva. Ali je šolska zdravnica ravnala pravilno?
Če je imela prav to pomeni, da bo morala hči ob naslednji kontroli v Ljubljano en dan pred preiskavo, prenočiti in plačati bivanje v hotelu, da bo lahko pravočasno na kliniki ali pa bo moral eden od naju z možem vzeti en dan dopusta, da jo bo lahko odpeljal na pregled.
Moževa osebna zdravnica je trenutno na dopustu zato se nanjo ne more obrniti, bolniški list pa potrebuje v čimkrajšem času.
Vnaprej hvala za odgovor.
Default avatar

OlgaJ.B.

Spoštovani,

najlepša hvala za vaše vprašanje. Člani naše pravne skupine ga bodo obravnavali v najkrajšem možnem času in vam odgovor tudi posredovali. V pomoč bi nam bilo, če nam napišete, kdaj ta pregled hčerka ima, saj imamo v trenutni obravnavi toliko primerov in je vaše vprašanje tudi toliko specifično, da odgovor ni mogoče podati takoj. Drugo vprašanje pa je, kakšne preglede hčerka ima in kakšne težave ima? Ali ti pregledi lahko hčerko kakorkoli utrudijo v tolikšni meri, da bo potrebovala spremstvo domov (ni nujno, da le tja)? In če so hudi, vi pa ne morete vedeti, kdaj bodo preiskave zaključene, torej, more nekdo z njo. če prevozev ni, če vajinih zdravnikov ni ( čeprav ima zdravnik na dopustu nadomestnega, ker ga mora imeti in bolniško vama lahko zato, ker se eden izmed vaju, ki jo bo spremljal res slabo počuti, gre za velik stres in strah, predpiše tudi drug zdravnik). Sklepamo pa, da se mudi, ker ste navedla, da je moževa zdravnica na dopustu.

druga možnost je hospitalizacija hčerke dan prej z namenom opravljanja preiskav, vendar žal ne zadovolji potrebe, ki jo močno podpiramo, da je vsaj eden izmed staršev, ne glede na ne ali na polnoletnost, ob njej. tako mora biti in pri tem se zelo strinjamo.

V vsakem primeru gre za dve navzkrižji, po eni strani je vaša hči polnoletna in se po zakonu smatra, da je tudi samostojna ter neodvisna, po drugi strani, pa je še dijakinja in jo v nekaterih pogledih zakon še vedno obravnava kot vajino hči. To ni edini primer, ko so si zakoni v neskladju. Pa vendar...tega, kar vam bom sedaj svetovala, vam kot strokovnjak ne bi smela pisati, sem pa tudi sama mati in zato stvar dobro razumem. Vsekakor ima zdravnik prav, da mora biti nekdo od vaju ob hčerki, žal je to izjavil le ustno in tega pisno ni priporočil, da bi lahko šolska zdravnica našla podlago za morebiten ukrep, ki pa ji ga zakonodaja nekako ne nudi. Morate vedeti, da kar se prava tiče, gre naprej le to, kar je dokumentiramo, kar kdo komu reče, nič ni vredno ( čeprav bi moralo biti nekako po eni strani tudi po zakonski podlagi, pa zopet nekje je upoštevano - npr. pri sklepanju pogodb je ustna zaveza enakovredna, če jo le lahko dokažeš, po drugi strani pa ne ( ker težko dokažeš in ljudje večkrat iz strahu zatajijo kar so rekli).

Vsak zdravnik ima v času dopusta nadomestnega zdravnika in pošteno je, da stopi mož do nadomestne zdravnice ter ji pojasni zadrego in slabost, bolečine in stisko, nespečnost...ter prosi za dopust za naslednji dan. Sicer ne vem, kje živite, pa vendar so poti v Ljubljano iz oddaljenih krajev lahko tudi bolj zgodnje. Tako je, vendar je treba vedeti in upoštevati, da mora biti hči spočita in ne utrujena, sicer je celo verodostojnost nekaterih preiskat in njenih rezultatov vprašljiva. Kot jaz zaenkrat zakonodajo poznam brez pravne izobrazbe, vendar pa s precej prakse, vam lahko povem, da nimate nobene posebne drugačne možnosti, v kolikor polnoletna hči nima odvzete opravilne sposobnosti in v kolikor jo preiskave zaradi poti domov, ne bodo dovolj izčrpale, da bi potrebovala spremstvo. Zato se morate znajti brez tega, če narava preiskav ni huda. vendar, kot pišete, je. pecialist bi vam lahko napisal priporočilo za dekličinega osebnega zdravnika ter pojasnil svoj predlog ter težo preiskav. ta ima morda nato podlago. Kaj več na to temo bodo lahko povedali naši člani pravne skupine.

Torej, če morda so preiskave hujše, potem vam svetujem, da skušate ponovno obiskati to šolsko zdravnico ter ji pojasniti, da bo od preiskav hči izčrpana in potrebuje spremstvo za domov. ker pa ne veste, kdaj bodo preiskave zaključene, pa potrebujete dan bolniške, da jo spremljate. Težko je sklepati ter podati korekten odgovor, kadar ne vemo, za kake težave pri otroku gre. Veste, vse te stvari so povezane, so sklop povezanih vzročnih efektov in za res korekten odgovor potrebujemo več informacij.

Upajmo, da bodo člani naše pravne skupine našli dovolj osnove za korekten odgovor, jaz jim bom vsekakor sedajle posredovala vaše vprašanje. Upajmo na najboljšo rešitev, da se ne zaplete do hotela, nočišča in podobnih zadreg...

Če vam pride v poštev, kot zadnja možnost brez takšnih stroškov ( si hudo želimo imeti prostor v Ljubljani za tak namen, da ga našim sončkom in družinicam namenimo) za hotel in podobno...morda vprašajte v bolnišnici, če jo lahko sprejmejo prejšnji dan popoldne za eno noč, da se ji zjutraj opravi preiskave in jo gresta popoldne naslednjega dne z možem iskat ter se poleg pogovorita še z zdravniki. To vsekakor ni isto in ne vem, če ne bi jaz sama raje eno noč z najstnico prespala v avtu, če bi bilo le bolj toplo..., ker bo ponovno sama, brez vaju.

Mi pa tega ne podpiramo. dejstvo , da je bolan otrok star 18 let in ne več 17, ničesar ne spremeni. Odvisno je sicer nekoliko od otrokovega značaja, pa vendar gre za zdravje in je še mlad in ima vaju, ob tem je vselej pomembno, da ni sam. Zato podpiram osebno vašo zadrego in navijam, da se le ta reši, nekako. In če je želja močna, se tudi bo, v to ne dvomim. Če se še kaj spomnim sama, sporočim, sicer pa počakajmo na naše umnike, tako sem poimenovala člane naše pravne skupine in dr. Kneza, ker verjamem, da bodo naredili vse, če je le mogoče, da vam prav svetujejo. Samo ne vem, če jim bo uspelo pravočasno, ker so napolnjeni z delom. Preveč težav je pri nas, drugi pravniki pa v večini računajo...če jim ne bo uspelo dovolj hitro ( niti ne vemo, do kdaj), bo pa morda nasvet prišel prav v prihodnje, kajti bolje je , če tudi prepozno izvedeti, kot nikoli ne vedeti. Kdaj pa se bo v naši zakonodaji kaj premaknilo, pa je vprašanje. Morda nam kdaj uspe, morda nikoli. Ne vemo, kaj sploh bo v prihodnje... sedaj dane možnosti, se bodo kot kaže prej zmanjševale, kot obratno.

Ampak, mi se bomo borili do zadnjega, da se za starše malih in mladih junakov in njih stvari spremenijo na bolje, bolj prijazno in razumevajoče okolje. Vedite, da vam pri vaši želji ali potrebi oz. v vašem slučaju, sto odstotno stojim ob strani. lahko rečem v svojem imenu, vendar se mi zdi, da je pri nas v fundaciji kar z vsemi tako, da bi tudi mi svoje otroke na hujše preiskave hoteli vsekakor spremiti.

Vse dobro v upanju, da se nam javite z dodatnimi informacijami!

Olga J. Bahun
predsednica uprave, mentorica prostovoljne pravne skupine za svetovanje staršem bolnih otrok, ki deluje pod okriljem fundacije v sodelovanju s Pravno fakulteto v Mariboru
______________________________________________

Zlo na svetu zmaguje takrat, ko dobri ljudje ne ukrepajo.
Default avatar

Zlatka_Markovic

Spoštovani!

V zvezi z Vašim vprašanjem Vam je že ga. Olga J. Bahun, predsednica uprave Fundacije za pomoč otrokom skušala pojasniti določene vidike problematike in Vam istočasno že pomagati z nasveti. Niste nam posredovali dodatnih informacij, za katere Vas je prosila in na podlagi katerih bi za Vas lahko pripravili konkretnejši odgovor. Kljub temu smo skušali najti rešitve za Vas in v nadaljevanju podajamo odgovor na Vaše vprašanje.

V imenu Skupine za pomoč staršem bolnih otrok Vam in Vaši hčerki želim vse dobro in držim pesti, da boste uspešno rešili Vaše težave!

Zlatka Markovič, univ. dipl. pravnicaPravice zavarovanih oseb, med drugim tudi pravica do spremstva, so urejene v Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-UPB3, Ur. l. RS, št. 72/2006 s spremembami in dopolnitvami, v nadaljevanju: ZZVZZ) ter v Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja (Ur. l. RS, št. 79/1994 s spremembami in dopolnitvami, v nadaljevanju: Pravila OZZ).

Podrobneje je pravica do spremstva urejena v 61. členu Pravil OZZ. V skladu s prvim odstavkom navedenega člena ima zavarovana oseba, ki je napotena k izvajalcu izven kraja prebivališča, pravico do spremstva na poti, če zaradi svojega zdravstvenega stanja ali drugih razlogov ni sposobna sama potovati. Potrebo po spremstvu ugotovi osebni zdravnik, od njega pooblaščeni zdravnik ali imenovani zdravnik ali zdravstvena komisija, v primerih nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči pa tudi drug zdravnik. Ker sam postopek zahtevanja pravice že poznate, smo se v nadaljevanju osredotočili na samo vsebino te pravice in v tem sklopu na besedno zvezo 'ali drugih razlogov ni sposobna sama potovati.'

Navedeno določbo bi bilo mogoče razumeti tako, da Vaša hči sama ni sposobna potovati, ker nima vozniškega dovoljenja in ker ji ni zagotovljen javni prevoz, s pomočjo katerega bi lahko do Pediatrične klinike prispela pravočasno. Vsaka oseba, ne glede na starost, ima torej pravico do spremstva, če zaradi navedenih razlogov sama ne more potovati. Ne glede na navedeno, pa ima pravico do spremstva otrok do 15. leta starosti na vsakem potovanju na zdravljenje do izvajalca, težje ali težko duševno in telesno prizadeti otrok in mladostnik pa do 18. leta. Se pa sposobnost hčerke za samostojno potovanje nanaša tudi na njeno zdravstveno stanje – v kolikor je Vaša hči po preiskavah v takšnem zdravstvenem stanju, da ne more sama potovati ali pa je njeno zdravstveno stanje že sicer takšno, se mora tudi to upoštevati kot razlog za ugoditev prošnji za spremljevalca.

Zaradi spremstva, ki ga odredi zdravnik, pripada spremljevalcu nadomestilo plače zaradi začasne zadržanosti od dela v višini 80% osnove. Osnova za nadomestilo je povprečna mesečna plača in nadomestila oziroma povprečna osnova za plačilo prispevkov v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost od dela (prvi odstavek 31. člena ZZVZZ).

Smiselno bi bilo, da zdravnico seznanite z omenjenim 61. členom Pravil OZZ in jo prosite, da ponovno ugotavlja potrebo po spremstvu Vaše hčerke, pri tem pa naj upošteva tudi navodila zdravnika specialista, ki, kot ste navedli, pričakuje, da je en od staršev prisoten pri pregledih. Zdravnici pa omenite tudi, da naj glede na samo oddaljenost kraja prebivališča Vaše hčerke do Pediatrične klinike v Ljubljani skladno z načelom ekonomičnosti presodi, kaj je v konkretnem primeru ustrezneje – ali Vam omogočijo spremljevalca ali pa bivanje v hotelu en dan pred preiskavami.

V kolikor boste z nadaljnjim postopkom težave, se lahko ponovno obrnete na nas.

Odgovor pripravila:
Klara Zorko, univ. dipl. pravnica,
članica Skupine za pomoč staršem bolnih otrok

Ustanova Fundacija za pomoč otrokom v sodelovanju s Pravno fakulteto Univerze v Mariboru
Zlatka Markovič, univ. dipl. pravnica
Predstavnica Skupine za pomoč staršem bolnih otrok

Ustanova Fundacija za pomoč otrokom v sodelovanju s Pravno fakulteto Univerze v Mariboru