Forum: Bolni otroci - svetovanje

Forum za opogumljanje in svetovanje otrokom, najstnikom in staršem hudo in dolgotrajno bolnih otrok. Mesto za pogovor o težavah v vsakodnevnem življenju, odnosih, soočanju z diagnozo, zdravljenju v tujini, različnih metodah zdravljenja, zdrave prehrane, nege ...

Kako je s podaljšanjem porodniške?

Odgovori Nova tema
Default avatar Auroraborealis 18 Nov 2011 14:34

Pozdravljeni!

Zanima me, kolikokrat (1krat ali 2krat), lahko vlozis vlogo za podaljsanje porodniske? Kaksni so kriteriji za podaljsanje porodniske drugic?
Nasa puncka je rojena s prirojeno anomalijo/ anomalijami. Dvakrat je bila operirana v tem letu, zadnjic pred enim tednom, meni se zdaj izteka porodniska, mogla bi zaceti delat naslednji mesec. Otrok se ni niti blizu dobro. Caka nas se par operacij. Tezko pozira hrano (miksano hrano), kje je pa se uvajanje goste hrane. Trpi za posledicami narkoze, po noci se zbuja do 5 krat in krici, z nicemer jo ne pomiris. Otroka v takem stanju jaz tezko pustim v vrtcu. Upam da se mam pravico za enkrat podaljsano porodnisko.
Kaj Vi menite?

Hvala in l.p.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Zlatka_Markovic 21 Nov 2011 19:37

Spoštovani!

Zahvaljujemo se Vam za postavljeno vprašanje! Potrudili se bomo, da čimprej pripravimo odgovor na Vaše vprašanje.

Lep pozdrav v imenu vseh članov Skupine za pomoč staršem bolnih otrok!

Zlatka Markovič, univ. dipl. pravnica
Predstavnica Skupine za pomoč staršem bolnih otrok

Ustanova Fundacija za pomoč otrokom v sodelovanju s Pravno fakulteto Univerze v Mariboru

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ena mama mama 24 Nov 2011 23:19

Pozdravljeni,

tudi moja hči se je rodila s prirojenimi razvojnimi anomalijami, v svojem prvem letu je imela več zahtevnih operacij. Po mojih informacijah drugo podaljšanje dopusta za nego in varstvo otroka ni možno. Drugače bi si ga tudi jaz podaljšala. ;-) Smo pa uredili vse najbolj pomembne zdravstvene težave, ene pa še ostajajo....
Drugače pa za podaljšanje porodniške izpolnete vlogo za podaljšanje, pridobite čim več izvidov specialistov in to vložite na Center za socialno delo. Imate pa tudi možnost pridobiti dodatek za nego otroka, če tega še niste storili; pogoji za pridobitev so sicer dokaj strogi. Nam je bil dodeljen za eno leto, spomladi oddam vlogo za podaljšanje. Drugače pa se meni "porodniška" izteka drug teden in že prvi dan mojega predvidene vrnitve v službo (po 15 mesecih) me čaka odhod v bolnico, saj ima hči predvidene preiskave... ;-)
Izkoristila bom tudi pravico do krajšega delovnega časa (20 ur tedensko), sem že oddala vlogo na Center za socialno delo. Imam razumevajočega delodajalca. ;-) Drugače pa bo hči v babičinem varstvu, si ne predstavljam, da bi jo po takih zdravstvenih težavah, ki jih je imela, izpostavljala okužbam v vrtcu... Tudi tu imam srečo, da je ta možnost...
Drugače pa mislim, da je še ena možnost. Če zaradi otrokove nege in bolezni zapustite trg dela ste upravičeni do določenega nadomestila (o tem se pozanimajte na CSD).

Vam in vaši punčki želim res vse vse dobro,

ena mama

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar auroraborealis 29 Nov 2011 14:23

Ena mama,

hvala Vam za odgovor.Porodnisko smo ze enkrat imeli podaljsano, zdaj pa je ze treba it delat ceprav smo komaj pred tremi tedni prisli iz bolnice operirani. Sem sla na CSD, res ne mores podaljsat porodniske, so mi rekli da je se ena moznost za nego in varstvo ki jo dobi mamica, treba je pa uredit pri pediatru in osebnem zdravniku.

Tudi jaz bom otroka dala privat v varstvo kjer so samo trije otroci. Vseeno v vrtcu so vecje skupine in lahko ze takoj zboli, zdaj pa itak ko je imuniteta po operacijah ze cisto skrhana.

Dodatek za nego otroka mamo. Odlocbo smo dobili za 36 mesecev. Bomo pa vidli kako pa kaj naprej.

Drzite se in upajmo na najboljse za nase soncke!

L.p.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar se ena mama mama 4 Dec 2011 08:55

Auroraborealis,

ja, tezko je, ko si razpet med dvema svetovoma. Sluzba in druge vsakdanje obveznosti zahtevajo svoje, otrok pa bolan in potrebuje starsa. Tezko je vse uskladiti in ziveti kolikor tolíko normalno zivljenje, ce je otrok veliko v bolnici.
Izgleda, da so hcerine tezave dokaj resne in da bo treba se cel kup preiskav. Trenutno pa smo v bolnici zaradi okuzbe in antibiotika. Upam, da tudi za nas pridejo boljsi casi.

Lep pozdrav in vse dobro,

ena mama

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar snežinkica 26 Dec 2011 17:53

Pozdravljeni!

Zanima me kakšne možnosti imam za podaljšanje porodniškega dopusta, če imam poškodovan X kromosom.Rodila sem punčko ki je zdrava (ima isto poškodovan X kromosom, kar prizadene nevrološko področje, vendar pri njej je vse vredu). Zdravnica mi je rekla da ni pametno da imam še kakega otroka, ker če bi rodila fantka bi lahko bil zelo močno umsko prizadet.

Za odgovor se vam že naprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Zlatka_Markovic 28 Dec 2011 10:59

Spoštovani!

Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (Ur. l. RS, št. 97/2001 s spremembami, v nadaljevanju: ZSDP) med drugim opredeljuje vrste starševskega dopusta, in sicer porodniški dopust, očetovski dopust, dopust za nego in varstvo otroka ter posvojiteljski dopust. V skladu z določbo 17. člena ima mati pravico do porodniškega dopusta v trajanju 105 dni, zakon pa ne predvideva možnosti podaljšanja.

Kar se v praksi laično poimenuje »podaljšanje porodniške« in kar ste najverjetneje imeli v mislih pri vprašanju, je dejansko dopust za nego in varstvo otroka, ki ga opredeljuje 26. člen ZSDP. V skladu s to določbo ima eden od staršev pravico do dopusta za nego in varstvo otroka v trajanju 260 dni neposredno po preteku porodniškega dopusta; če gre za otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, pa se lahko dopust na podlagi mnenja zdravniške komisije podaljša za dodatnih 90 dni. Dopust se izrabi v strnjenem nizu v obliki polne ali delne odsotnosti z dela (30. člen ZSDP). Starša načeloma ne moreta hkrati izrabljati dopusta v obliki polne odsotnosti z dela, kar pa ne velja ob rojstvu otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo.

Pravilnik o kriterijih za uveljavljanje pravic za otroke, ki potrebujejo posebno nego in varstvo (Ur. l. RS, št. 105/2002 s spremembami, v nadaljevanju: Pravilnik o kriterijih) kot otroke, ki potrebujejo posebno nego in varstvo, navaja otroke z motnjami v duševnem razvoju, gibalno ovirane otroke, slepe in slabovidne otroke, gluhe in naglušne otroke, dolgotrajno hudo bolne otroke ter otroke z več motnjami. Za dolgotrajno hudo bolne otroke se štejejo kronično bolni otroci, pri katerih je kljub zdravljenju pričakovati trajne posledice bolezni oziroma otroci s takimi boleznimi, ki zahtevajo zdravljenje, nego in rehabilitacijo, ki traja dalj kot šest mesecev (6. člen Pravilnika o kriterijih). Mnenje o pravici do daljšega dopusta za nego in varstvo otroka poda zdravniška komisija. Kolikor zdravniška komisija poda pozitivno mnenje, vam torej pripada pravico do daljšega dopusta za nego in varstvo otroka.

O pravicah iz zavarovanja za starševsko varstvo, torej tudi o pravici do dopusta za nego in varstvo otroka, odloča na prvi stopnji krajevno pristojni Center za socialno delo, o morebitnih pritožbah zoper odločbe centra pa odloča ministrstvo, pristojno za varstvo družine (51. člen ZSDP). Zahtevo za uveljavljanje posameznih vrst pravic je potrebno vložiti na posebnih obrazcih, ki jim morajo biti priložena tudi dokazila o izpolnjevanju pogojev za pridobitev posamezne pravice (53. člen ZSDP). Sam postopek uveljavljanja pravic podrobneje opredeljuje Pravilnik o postopkih za uveljavljanje pravic iz zavarovanja za starševsko varstvo (Ur. l. RS, št. 31/2008, v nadaljevanju: Pravilnik o postopkih), ki v prilogah vsebuje tudi vse potrebne obrazce. V skladu z 22. členom Pravilnika o postopkih mati uveljavlja pravico do dopusta za nego in varstvo otroka na obrazcu S-1/1 – vloga matere za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka (najdete jo lahko na povezavi: http://www.uradni-list.si/files/RS_-200 ... 6-0000.PDF) – ob uveljavljanju pravice do porodniškega dopusta oziroma 30 dni pred iztekom porodniškega dopusta. Vlogi je treba priložiti potrdilo delodajalca na obrazcu Priloga št. S-1 – podatki o zaposlitvi in plači oziroma osnovi, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo, razen če center s podatki iz njega že razpolaga (povezava do obrazca: http://www.uradni-list.si/files/RS_-200 ... 1-0000.PDF). Istočasno se na istih obrazcih uveljavlja tudi pravica do daljšega dopusta za nego in varstvo otroka zaradi rojstva otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo. To pravico lahko uveljavljate tudi naknadno, vendar najpozneje do 18. meseca starosti otroka, in sicer na obrazcu S-1/3-N – vloga za naknadno uveljavitev pravic do dopusta za nego in varstvo otroka in nadomestila za nego in varstvo otroka (povezava do obrazca: http://www.uradni-list.si/files/RS_-200 ... 0-0000.PDF). Vlogi se priloži znanstvena dokumentacija in že omenjeno potrdilo delodajalca na obrazcu Priloga št. S-1 (23. člen Pravilnika o postopkih).
Vse potrebne obrazce in informacije glede postopka dobite tudi na krajevno pristojnem Centru za socialno delo, kjer uveljavljate pravico do starševskega dopusta.

Odgovor pripravila:
Katja Drnovšek, univ. dipl. pravnica
članica Skupine za pomoč staršem bolnih otrok

Ustanova Fundacija za pomoč otrokom v sodelovanju s Pravno fakulteto Univerze v Mariboru

Zlatka Markovič, univ. dipl. pravnica
Predstavnica Skupine za pomoč staršem bolnih otrok

Ustanova Fundacija za pomoč otrokom v sodelovanju s Pravno fakulteto Univerze v Mariboru

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar EnaMamica 8 Feb 2012 07:39

Po podaljšani porodnški imate možnost vloge za bolniško, ki jo poda pediater z vso dokumentacijo. Bolniška lahko traja pol leta.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh