Med.Over.Net

Otroci s posebnimi potrebami in dolgotrajno bolni otroci

Forum za opogumljanje in svetovanje otrokom, najstnikom in staršem, ki se srečujejo z vprašanji o vzgoji in šolanju otrok s posebnimi potrebami ter hudo in dolgotrajno bolnimi otroki. Mesto za pogovor o težavah v vsakodnevnem življenju, odnosih, soočanju z diagnozo, zdravljenju v tujini, različnih metodah zdravljenja, zdrave prehrane, nege ...

Menjava pediatra in prenos zdravstvene dokumentacije

Default avatar

razočaranaLz

Prosim svetujte mi kaj naj naredim. Ker se z pediatrinjo hčerke ne razumeva najbolje, saj ji ne zaupam, sem jo želela zamenjati. Poiskala sem drugo pediatrinjo in želela od prve k njej prenesti karton z vsemi izvidi. Na moje veliko začudenje pa je pediatrinja rekla, da mi kartona ne more dati, saj ga bo ona poslala novi zdravnici. Ker ji ne zaupam, saj me skrbi, da me bo zaradi svojega ega oblatila, ji nočem povedati, katera je sedaj nova zdravnica. Zanima me, ali res ne smem sama prenesti karton, saj so vsi izvidi od hčerke in so bili plačani s strani zavarovalnice. Torej so moji in ne od pediatrinje. Kaj naj naredim, ker ji nočem povedati, kdo bo sedaj osebni zdravnik hčerke? Prosim za nasvet.
Default avatar

Zlatka_Markovic

Spoštovani!

Zahvaljujemo se vam za postavljeno vprašanje!

V najkrajšem možnem času vam bomo pripravili odgovor. V kolikor se strinjate, bomo odgovor v celoti objavili na tem forumu, če pa tega ne želite, vas prosim, da nam sporočite zasebni elektronski naslov.

Za dodatna vprašanja smo vam vedno na voljo!
Zlatka Markovič, univ. dipl. pravnica
Predstavnica Skupine za pomoč staršem bolnih otrok

Ustanova Fundacija za pomoč otrokom v sodelovanju s Pravno fakulteto Univerze v Mariboru
Default avatar

NANA

Pozdravljena,

kolikor mi je znano je ustanovljena praksa, da vedno po pošti pošljejo v novo ordinacijo kartone. Tudi, če kdo opravlja kakšne preiskave ti ne dajo kartona v roke ampak moraš povedati kje in kdaj imaš pregled in oni poskrbijo za karton. Mislim, da se bojijo, da bi se kartoni izgubili. Sicer se redko zgodi ampak se zgodi.
LP
Default avatar

Zlatka_Markovic

Spoštovani!

Podajamo odgovor na vaše vprašanje.

Za odgovor na postavljeno vprašanje pridejo v poštev določbe Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja (Pravila OZZ – Ur.l. RS, št. 30/2003
z dne 27. 3. 2003), ki določajo pacientovo pravico do zamenjave osebnega zdravnika. Posamezne vidike upravljanja z zdravstveno dokumentacijo pa določajo med drugim tudi Zakon o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva (ZZPPZ), Zakon o zdravstveni dejavnosti (ZZDej-UPB2) in Zakon o zdravniški službi (ZZdrS-UPB3).

Zamenjava osebnega zdravnika se izvede tako, da zavarovana oseba izpolni listino o novi izbiri, pri čemer je v primeru zamenjave pred enim letom iz zgoraj navedenih razlogov potrebno navesti razloge za zamenjavo.

V 171. členu Pravil OZZ je navedeno, da je potrebno v primeru zamenjave osebnega zdravnika podatke o zdravstvenem stanju zavarovane osebe posredovati novemu osebnemu zdravniku. Dokumentacijo si izmenjata zdravnika in je ne vročata zavarovani osebi. Če pacient izbere drugega zdravnika, se pomembna zdravstvena dokumentacija obvezno preda zdravniku, ki nadaljuje zdravljenje. Dokumentacijo predaja njen upravljavec – zdravstveni zavod oziroma zdravnik. Za takšno ravnanje privolitev pacienta ni potrebna (Mnenje informacijskega pooblaščenca št. 0712-2/2009-1037 z dne 7.10.2009).

Iz določb 51. člena ZZDej-UPB2 in 54. člena ZZdrS-UPB3 povsem jasno izhaja, da zdravstvene dokumentacije o bolniku ne preda pacient sam, pač pa to stori trenutni upravljavec zbirke (npr. zdravnik zasebnik ali javni zdravstveni zavod). Določba je zapovedne narave, kar pomeni, da je upravljavec dolžan predati dokumentacijo in tega ne sme z ničemer pogojevati (Mnenje informacijskega pooblaščenca št. 0712-775/2007/2 z dne 30.8.2007).

SKLEP

Zavarovana oseba nima pravice sama fizično prenašati zdravstvene dokumentacije (med katero sodi tudi zdravstveni karton) od prejšnjega do novega osebnega zdravnika. Zaradi varovanja osebnih podatkov lahko to stori zgolj zdravnik oziroma zdravstveni zavod.

Mnenje pripravila:
Zlatka Markovič, univ. dipl. pravnica
Predstavnica Skupine za pomoč staršem bolnih otrok

Ustanova Fundacija za pomoč otrokom v sodelovanju s Pravno fakulteto Univerze v Mariboru
Default avatar

razočaranaLz

Hvala za odgovor. Presenečana sem, da je zakon napisan tako, kot navajate v Sklepu. Zavarovana oseba (toraj moja hči) NIMA PRAVICE zaradi varovanja ( svojih) osebnih podatkov prenesti zdravstveni karton k drugemu zdravniku. Ja če pa to ni skregano z zdravo pametjo.
V zdravstvenem kartonu ni nikakršnih osebnih podatkov zdravnice, temveč le osebni podatki moje hčerke. In te sama ne sme prenesti?
Ja če je pa ta zakon napisan tako, da druga oseba lahko prenaša hčerkine osebne podatke, sama pa jih ne sme ( da jih ne bi slučajno zlorabila), potem je pa to res smešno.
Default avatar

OlgaJ.B.

Spoštovana,

popolnoma se strinjam z vami!

Zakon ni v skladu s pravicami otroka in staršev kot njegovih zastopnikov, niti ni v skladu z zakonom, ki omogoča prosto izbiro pediatra in tudi menjavo le tega. gre tudi za varovanje podatkov v primeru, ko starš ne želi, da je trenutni pediater, s katerim starš iz upravičenih razlogov ni zadovoljen, seznanjen, koga je namesto njega starš izbral za osebnega zdravnika svojega otroka. Lovke pediatrov pa so včasih dolge in posežejo tudi mimo pristojnosti, zato, da se to prepreči, je včasih bolje, da pediater, ki se ga menja, ne ve, kdo bo naslednji zdravnik, ki mu bosta starša zaupala v zdravstveno oskrbo svojega malčka. Le tako lahko postavita z novim izbranim zdravnikom obetajoč odnos brez sledi preteklih slabih izkušenj. Moje mnenje je, da se je v to področje potrebno poglobiti in predlagati spremembe zakonodaje, hkrati pa se posvetovati z uradom a varovanje osebnih podatkov.
______________________________________________

Zlo na svetu zmaguje takrat, ko dobri ljudje ne ukrepajo.
Default avatar

Lb

Lovke pediatrov???

Prenašanje zdravstvne dokumentacije pa je tako urejeno zgolj iz razloga, da se dokumentacija ne izgubi in ne toliko zaradi varovanja osebnih podatkov-kopijo zdravstvene datoteke lahko dobite kadarkoli v roke in jo prenašate naokrog kolikor želite.
Default avatar

OlgaJ.B.

Spoštovani Lb,

glede lovk pediatrov; ja, znajo biti dolge, seveda ne gre za posploševanje, vendar v primeru, ki je naveden zgoraj, je jasno navedeno, da starša ne želita, da bi bil sedanji pediater seznanjen s tem, kdo mu bo sledil. Zato smatram, da starša verjameta v možnost lovk, torej posredovanja naslednjemu pediatru še česa drugega, poleg kartoteke.

Torej, tu se moj odgovor predvsem nanaša na zgornjo zgodbo, socer pa sem v svoji 11 letni praksi skusila marsikaj, zato je izjava glede lovk kar ušla izpod peresa, ker primer ni osamljen. Seveda pa vse pediatre vsekakor ne morem vključiti v to izjavo, saj povsod obstajajo izjeme in opravičjem se, če sem koga s to izjavo kakorkoli prizadela. Torej, da gre za osebne podatke o pacientu, se je treba zavedati ves čas, ne le pri posredovanju kartoteke naprej. Ne vem pa, če se lahko upravičeno dvomi, da starša ne bosta strokovno prenesla kartoteke k naslednjemu pediatru, saj gre za njunega otroka in bosta verjetno bolj skrbela, da se kaj ne izgubi, kot kdorkoli drug. Zopet smo pri vprašanju vere v starše in zaupanju vanje. Sploh, če se v ambulanti kartoteko lepo zapečati, preden se jo preda staršem. Staršem se ob prevzemu izstavi potrdilo, kjer se ju pisno opozori, naj dokumentacijo čuvata in da prevzemata polno odgovornost za varovanje informacij in dokumentacije do predaje le te novo izbranemu pediatru. En podpis.

Starša dokumentacijo osebno dostavita, zavod pa jo, v kolikor gre za drug zavod, pošlje po pošti in tudi pošta jo lahko izgubi, mar ne? Kdo pa v tem primeru odgovarja?

Vendar pa zakon ne piše o tem, zakon piše zgolj o varovanju osebnih podatkov, kot je jasno navedla naša pravnica. Ste morebiti sodelovali pri pisanju zakona, da veste, da ne gre za varovanje podatkov? Če gre pa za to, da se dokumenti ne bi izgubili, zakaj potem tako ni napisano v zakonu?

Sem pa osebno prepričana, da gre za kršenje otrokovih pravic in pravic staršev, dejstvo je, da so vsi podatki v kartoteki, tako, kot zgoraj navaja razočarana, podatki o otroku, gre za svobodno izbiro pediatra in gre za pravico, da se že v naprej prepreči kakršne koli vplive na novo izbranega pediatra iz strani prejšnjega, da si lahko sam ustvari svoje mnenje in zgradi svež odnos z otrokom in družino.
______________________________________________

Zlo na svetu zmaguje takrat, ko dobri ljudje ne ukrepajo.
Default avatar

lükar

Na to stran prišel zgolj slučajno, ker me je zanima postopek zamenjave zdravnika. Sam teh težav nimama, me pa opisano jezi.

Če bi imel sam te težave sem prepričan da bi jih rešil na način, da bi pripeljal otroka na pregled k staremu zdravniku. Sestra ti v 99 %, da karton otroka v roke. Tu pa je zakonska luknja, ko starš lahko fizično razpolaga s kartonom na legalen način. Karton bi enostavno sam zanesel svojemu novemu zdravniku in starega zdravnika o tem pisno obvestil, kaj so razlogi za to, da imam še vedno kartoteko, ki so mi ga tako sami izročili.


To je zgolj moj pogled na zaščito otroka in starš, se pa poraja vprašanje kaznivega dejanja samovoljnosti in kako bi to pretehtali tožilci na našo mačehovsko zakonodajo.

Pa lep pozdrav vsem
Dušan
Default avatar

OlgaJ.B.

Spoštovani gospod Dušan,

sliši se iznajdljivo, vendar je vprašanje, če bi lahko s kartonom v vsaki ordinaciji lahko mirno odkorakal. V mnogih ordinacijah dobite karton v roke šele v sestrinem predpostoru, preden vstopite k zdravnici. In res bi moral najti en dober razlog, da bi s kartonom v roki in otrokom odkorakal ven. Sestra bi verjetno opozorila, da če greste, pustite karton pri njej. da odideš brez pojasnila v prisotnosti sestre, tudi ne gre. Razen, če imaš srečo, da sestra kam odide.

Obenem pa se poraja tudi vprašanje, če bi bilo vaše ravnanje sprejemljivo za novo izbranega zdravnika...še preden bi o tem sodili drugi ( če sploh bi).

Če bi to zakonsko uredili, bi bilo bolje, v Avstriji takega predpisa npr. ni. Če starš pride po karton in ga odnese neposredno k novo izbranemu zdravniku, se nima kaj izgubiti, še posebej, če ga v ambulanti zapakirajo v ovojnico in ožigosajo, da je originalno zaprta. Ampak, potem bi pa imeli drugačne dvome, saj še vedno novo izbrani zdravnik kadarkoli lahko kontaktira predhodnega zdravnika, ima vse podatke o njem.

Dejstvo pa je, da so dokumenti od pacientov, vsi so plačani v imenu pacienta in tako njegova last.

Najbolje je imeti iskren, odkrit ter spoštljiv odnos z izbranim zdravnikom, če se le da. Če pa to vendarle ni mogoče, je pa tako za pacienta in zdravnika bolje, da se konča.

Zakonodja pa je krivična na številnih področjih, žal. Vse več ljudi si želi spremembe.

Takole npr. je v avstriji pri zasebnem pediatru ( opisana pediatrinja govori tudi slovensko), sicer pa gre tudi tam za povdarek na cepljenjih, kar je zopet druga stvar. Pa vendar takole deluje stvar : http://www.kinderarzt-klagenfurt.at/indeks.php?cat=105

Dragi gospod Dušan, želim vam čim več iznajdljivosti:)
______________________________________________

Zlo na svetu zmaguje takrat, ko dobri ljudje ne ukrepajo.
Default avatar

metka21

Pri nas kartona sploh ne dobimo v roke. :)
Default avatar

marko skače

Pa kaj potem, če ga ne moreš prenesti?
Pa kaj potem?
Zakaj bi te očrnila, sama veš najbolje kaj je res in kaj ne.
Dej ne sekiraj se.
Naredi to kar je za tvojega otroka najbolje...to je pomembno in ne neko blatenje pediatrinje, po tvojem mnenju...
Kaj pa sestra, a tista je pa ok?