Med.Over.Net

Bolni otroci - svetovanje

Odgovarjajo: Olga J. Bahun, predsednica uprave Ustanova - Fundacija za pomoč otrokom

Forum za opogumljanje in svetovanje otrokom, najstnikom in staršem hudo in dolgotrajno bolnih otrok. Mesto za pogovor o težavah v vsakodnevnem življenju, odnosih, soočanju z diagnozo, zdravljenju v tujini, različnih metodah zdravljenja, zdrave prehrane, nege ...

Olga J. Bahun , predsednica uprave Ustanova - Fundacija za pomoč otrokom

OlgaJ.B.

Bolezen in nezmožnost dela

Default avatar

Sanckaaa21

Pozdravljeni, že vnaprej se opravičujem če tema ni primerna za ta forum vendar nevem kam naj se obrnem za informacije.
Stara sem 23let, z sarkomom na stegnanici sem zbolela pred 4leti tako da imam sedaj umeten kolk in stegnanico. Kasneje so mi odkrili še sakroilitis bill. 3 stopnje. Zaradi bolečin v nogah ne morem delati (po izobrazbi sem ekonomski tehnik. ) prosim za nasvet ali mi kaj pripada gledena bolezni.. kakšna finančna pomoč ali stopnja invalidnosti do oktobra imam še status študenta potem pa nevem, kaj naj se prijavim na zavod za zaposlovanje čeprav nemorem delati? Prosim za nasvet. Hvala za odgovor in lp.
Default avatar

OlgaJ.B.

Prijazen pozdrav.
Ne vem ce vam bom znala prav pomagati, vendar mislim, da bo moj nasvet vendarle odprl nadaljnje poti za resevanje situacije v katri ste se znasla. Zal mi je, mi je, da morate mlada prestajati vse to. A sem se v zivljenju ze naucila, da se s tako hudimi preizkusnjami spopadajo vedno mocni posamezniki. In vem, da boste zmogla, samo poglejte, kako dalec ste ze prisla od dne, ko ste bila seznanjena s tezko diagnozo. Ponosna bodite nase.
Zaradi osebnih izkusenj vem, kako tezko je delati z bolecinami in vsemi ovirami, ki vam jih prinasa bolezen, vendar je se huje cepeti med stirimi stenami in se pocutiti nekoristnega. Zal pa nas sistem ni idealen in tezko je najti delo, ki bi bilo povsem prilagojeno nasim zmoznostim , izobrazbi, zeljam. Zato boste morala vloziti trud in biti potrpezljiva in prilagodljiva. Predvsem pa boste morala sama razmisliti in ugotoviti kaj zmorete, kaj lahko delate ali poiskati nacin samozaposlitve - tako pot do nje kot cilj. Zagotovo se vam je obrnilo na glavo vse, kar ste nacrtovala pred boleznijo, a to, da se je obrnilo drugace v vasih letih glede na starost in cas, ki je se pred vami, ni tako tragicno kar zadeva delo, kot ce bi se vam to zgodilo v poznejsih letih.
Pa k odgovoru...
Vsekakor ze vas specialist da navodilo osebnemu zdravniku, kar zadeva invalidsko komisijo in vas specialist ze predlaga stopnjo invalidnosti glede na njegove ugotovitve vase oviranosti in tezav. Opomnite ga sami, da ste v fazi, ko potrebujete resitve glede dela zmoznosti. Nato ta predlog specialista daste vasemu osebnemu zdravniku ali mu ga specialist poslje sam. Vas osebni zdravnik pa da vlogo na komisije ( ZPIZ). Tu vam ni treba skrbeti, saj zdravnik ve komu vlogo z njegovo spremno besedo, opisom in predlogom specialista (ali vecih specialistov) oddati. Vi pa prejmete poziv, v kolikor potrebuje zavod od vas se kak podatek oz. dobite vabilo za dopolnitev, nato zavod medicinsko dokumentacijo da v presojo izvedencem medicine zavoda in ti vam pošljejo vabilo na komisijo. Odvisno...v hudih primerih tudi komisija pride na dom. Ali morda poda mnenje brez pregleda - ja, tudi to se zgodi. Lahko vasa obcutja in tezave v vsakodnvnem zivljenju, vase pomisleke glede zmoznosti dela itd. daste kot dopis osebnemu zdravniku, da ga prilozi vlogi. Vec ko poveste, laze bo komisija odlocala glede stopnje invalidnosti. Žal pa se bolj malokrat ozira na mnenje kandidatov za invalidsko. Bolj se ozira na diagnozo in bolezen oz. izvide. Odkar ste dopolnili vlogo ZPIZU in mu jo poslali nazaj - o tega datuma naj bi v 4 mesecih komisija odločila ali ste upravičeni ali ne do invalidnine in katere kategorije invalid ste po njihovem mnenju. nekateri pravijo, da je v samih komisijah ogromno korupcije, da se da mnenje kupiti s podkupninami itd. Da ni enakovrednih možnosti na nacionalni ravni, da so ponekod komisije še posebej krivične... kakorkoli, naj vas to ne ustavi, kajti ni vedno tako. Je pa res, da komisije ravnajo po nekih standardih, kjer invalidnino odmerjajo glede na vrsto bolezni in težav in včasih se zdi res krivično marsikomu, da tisti, ki majo psihološke težave dobijo prej odobritev kot s telesnimi disfunkcijami in bolečinami. Vendar ne verjemite vsega kar preberete glede kritik. Vsak primer je individualen in zelo veliko je vsakoletno odobrenih invalidnin. Žal pa postopek ni tako kratek...vendar le tako lahko pridete do dolocenih prilagoditev dela zmoznosti, ki so uradne in jih tudi zavod uposteva.

V samem pozivu, ki ga prejmete od ZPIZA po vlozitvi vloge za invalidsko vasega osebnega zdravnika, imate moznost tudi sami izraziti ali zelite prekvalifikacijo in ali menite, da ste se zmozni kaj delati ali sploh ne. Navedete tudi svoje delovne izkusnje. Skratka...tu se postopek zacne... hkrati greste potem lahko na zavod in tam poveste, da ste v postopku za priznavanje in ugotavljanje stopnje invalidnosti. Kajti zakon doloca, da morate biti osnovno obvezno zavarovani. Brez zavoda ne morete na socialno, kjer vam v casu postopka financno pomagajo in vam krijejo tudi zavarovanje. Ali pa si ga morate kriti sami. A ce nimate prihodka naj vam socialna pomoc v casu postopka za dolocitev invalidnosti ne bo v breme. To ni nic sramotnega.

Predlagam tudi, da napišete osebnemu zdravniku, da kar doda k predlogu, kaki so vaši pomisleki glede delazmožnosti.

Postopek komisij traja kar nekaj mesecev, zato vam iskreno predlagam, da pohitite in ne cakate do poteka studentskega staleza.

Veliko uspeha in vse dobro vam zelim. V kolikor vas zanima se kaj, pa me povprasajte.
______________________________________________

Zlo na svetu zmaguje takrat, ko dobri ljudje ne ukrepajo.