Forum: Bolni otroci - svetovanje

Forum za opogumljanje in svetovanje otrokom, najstnikom in staršem hudo in dolgotrajno bolnih otrok. Mesto za pogovor o težavah v vsakodnevnem življenju, odnosih, soočanju z diagnozo, zdravljenju v tujini, različnih metodah zdravljenja, zdrave prehrane, nege ...

Spremljevalec otroka s posebnimi potrebami v šoli

Odgovori Nova tema
Default avatar srce88 7 Feb 2018 17:35

Zanima me kako dolgo se čaka odločba za stalnega spremljevalca otroka s posebnimi potrebami v šoli?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar OlgaJ.B. 7 Feb 2018 19:13

Spoštovana,

povedati morate malo več, kdaj se je vloga oddala, kdo jo je oddal, zakaj, ali ste dodali vligi vsa dokazila in mnenja itd...

______________________________________________

Zlo na svetu zmaguje takrat, ko dobri ljudje ne ukrepajo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar OlgaJ.B. 7 Feb 2018 23:35

Da bi bila vloga uspešno rešena, bi bilo nujno, da ji dodate čim več priporočil, da potrebuje stalnega spremljevalca iz strani osebnega zdravnika in specialistov , med njimi tudi psihologa specialista, ki znotraj sistema zdravstva v vašem kraju izvaja psihološke teste pred vstopom v šolo. Ali ima vaš otrok kak status preko Zavoda za šolstvo?

______________________________________________

Zlo na svetu zmaguje takrat, ko dobri ljudje ne ukrepajo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar OlgaJ.B. 9 Feb 2018 11:49

Spoštovana,

Natančnih meril ugotavljanja upravičenosti do stalnega spremljevalca, če le ta ni gibalno oviran, ne poznam. Prepogosto taki otroci dobijo premalo pomoči iz strani države, kar je v škodo ne le otroku, temve tudi šoli. V primorski regiji pa poznam primere, ko so takšne otroke, ne glede na borbo staršev, dali v šolo za otroke s posebnimi potrebami. Pa tja včasih niso spadali.

Ne želim vas strašiti, to je zgolj dejstvo, v primeru, da se za otrokovo spremstvo bori zgolj šola.

Moja hči je imela stalnega spremljevalca, ki ga je dobila poleg šole z lastno iniciativo naju, staršev. Pridobila sva ciljana mnenja prav vseh specialistov, istočasno pa sva Ministrstvu za šolstvo in gospodu, ki je bil osebno zadolžen za take otroke, poleg klicev tja in razgovorov z njim, poslala tudi obširno pismo, kjer sva pojasnila vse in ga prosila za pomoč.

Otrokom, kot je vaš, redkeje dodelijo stalnega spremljevalca, saj ta pripada predvsem otrokom, ki so gibalno ovirani. Ker se morda odločajo, kako bi mu najbolje pomagali, zadeva verjetno traja nekoliko dlje. Predlagam vam, da pokličete na ministrstvo pristojnega za to področje in ga povprašate, povprašajte, če bi kaj pomagalo več priporočil pristojnih specialistov, osebnega zdravnika, vaše pismo s prošnjo.. Pojasnite še sama, zakaj verjamete, da bo vašemu otroku stalni spremljevalec omogočil napredek pri izobraževanju in mu sploh nudil priložnost zanj.

Večkrat sem ne glede na zakonodajo, že bila seznanjena z različnimi sklepi pri podobnih potrebah otrok. Ne glede na to, da je in naj bi bil zakon enak za vse. Veliko pomeni, če se starši tudi sami angažirajo in celo to, iz katere regije izhajate.

Od pogovora s pristojno osebo na ministrstvu za otroke s pp v osnovnih šolah, pa boste morda usmerjena naprej in seznanjena s tekom postopka ter vsemi razlogi, za kaj še ni rešen. Kot starš imate popolno pravico, da se glede tega osebno pozanimate. Istočasno pa razmislite, če bi za vašega otroka samoiniciativno preko Zavoda za šolstvo sprožila postopek za pridobitev statusa otroka s posebnimi potrebami. To lahko sproži starš, pa tudi šola. Ta postopek traja nekoliko dlje. Nekateri starši so apropo proti, vendar kasneje, ko pride otrok v srednjo šolo, tako pri izobraževanju, kot opravljanju mature, s takšnim statusom le ta dobi veliko bolj prilagojeno in primernejšo obravnavo, kot otrok, ki takšnega statusa nima.
Prej ali slej boste to tudi sama ugotovila.

Želim vam, da se čim hitreje in čim bolje za otroka in vas, izide to čakanje na odobritev. Zagotovo bo rešeno v najkrajšem možnem času, saj je to v interesu tako vas, kot šole in tudi tistih, ki odločajo. Razumljivo je, glede na težave otroka, da brez spremljevalca ne more biti, tako zaradi sebe, kot tudi ne zaradi drugih. Vesela bom, če me obvestite, kako se bo razpletlo. Z veseljem sem vam na voljo še v naprej.
Vse dobro in kar pogumno se spopadite s tem.

______________________________________________

Zlo na svetu zmaguje takrat, ko dobri ljudje ne ukrepajo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh