Forum.Over.Net

Pokojninsko zavarovanje

Odgovarjajo: Mojca Trkman, strokovna sodelavka (služba za strateško komuniciranje in razvoj zavarovanj) •

Kakšna so dejstva o pokojninah, kako do boljše pokojnine, komu zaupati skrb za pokojnino, kako poskrbeti za dodatno pokojnino in svojo varnost ter s tem za varnost družine in druga s tem povezana področja so teme, o katerih se lahko posvetujete na tem forumu.

Mojca Trkman , strokovna sodelavka (služba za strateško komuniciranje in razvoj zavarovanj)

Mojca Trkman

Izplačevanje

Default avatar

čisttako

Izplačevanje privarčevanih sredstev je možno šele po 60. letu starosti? To velja za ženske in moške?
Default avatar

Mojca Trkman

Pozdravljeni.

Predvidevam, da vas zanima začetek izplačevanja dodatne pokojnine iz naslova varčevanja v Prvem pokojninskem skladu (zamenjava pokojninskih bonov za zavarovalno polico do konca leta 2002). V tem primeru vaša trditev drži. Varčevalci prvega pokojninskega sklada ob dopolnjenem 60. letu starosti pridobijo pravico do izplačila privarčevanega zneska, pri čemer lahko izbirajo med različnimi možnostmi izplačil, ki so odvisna od števila točk na zavarovalni polici. To velja tako za moške kot tudi za ženske.

Če pa govoriva izplačilu privarčevanih sredstev iz pokojninskega sklada, v katerem redno varčujete za dodatno pokojnino, pravico do dodatne pokojnine pridobite ob upokojitvi (ne glede na starost ob upokojitvi).

Za več informacij nas lahko pokličete na 080 23 45 ali nam pišete na [email protected].
Lep dan vam želim,
Mojca Trkman
Modra zavarovalnica, d. d.

T: 080 2345
W: www.modra.si
E: [email protected]
Default avatar

Zavarovalni zastopnik

Pozdravljeni,

Kot strokovnjak za življenska zavarovanja vam svetujem da v tem primeru sklenite tretji steber, kjer boste lahko privarčevana sredstva dobili pred 60 letom starosti. Pri drugem stebru boste morali paziti tudi na to, da ne presežete zneska 160 eur rente ali če boste hoteli celoten znesek dvignit ven, ker boste obdavčeni z 25% odstotkov od polovice zneska. Če želite da ne boste obdavčeni in da Vam bo ostalo več je boljši tretji steber sklenit kot pa drugega.
Za kaj več sem Vam na voljo v spodnjih povezavah,

Lep dan Vam želim,

Iztok Borak
Zavarovalni zastopnik
Ceresa d.o.o.
Gsm: 041849356
Default avatar

Mojca Trkman

Pozdravljeni, g. Borak.

Tako drugi kot tretji steber imata svoje prednosti in slabosti, zato tako pavšalno podajanje informacij vsekakor ne koristi nikomur.

Varčevanje v pokojninskem skladu je namenjeno pridobitvi dodatne pokojnine, zato lahko privarčevana sredstva varčevalci začno koristiti ob upokojitvi (torej tudi pred 60 letom starosti). Vprašanje, postavljeno zgoraj, se je po vsej verjetnosti nanašalo na izplačilo privarčevanih sredstev iz Prvega pokojninskega sklada, ki je poseben (zaprt) pokojninski sklad, nastal iz pokojninskih bonov.

Varčevalcem za vplačila v pokojninski sklad pripada posebna davčna olajšava v znesku 5,844 % bruto plače varčevalca, kar je ena večjih prednosti drugega stebra.

Dodatna pokojnina iz drugega stebra je sicer res obdavčena, a minimalno. Pri dodatni pokojnini, nižji od 160 evrov, akontacije dohodnine ne odvajamo, pri višjih zneskih pa je obdavčena zgolj polovica izplačanega zneska.

Lep dan vam želim,
Mojca Trkman
Modra zavarovalnica, d. d.

T: 080 2345
W: www.modra.si
E: [email protected]
Default avatar

Zavarovalni zastopnik

Pozdravljena ga. Majda,

Lepo ste napisali, ta davčna olajšava 5, 844% se lepo sliši ko dobi vsako leto nazaj varčevalec, zato pa mora, kot ste napisali res paziti na koncu varčevanja, ko gre v pokoj, da nima mesečnih izplačil višjih od 160 eur.
V tem primeru je od polovice obdavčen za 25 % kar znaša 20 eur pri 160 eur. Ta znesek pa se pozna pri upokojencih. Niste pa zapisali, da če vzame upokojenec celotni znesek iz privarčevanega zneska potem mu enako vzamejo 25 % davka od polovice. V tem primeru je varčevanje z življenskim zavarovanjem boljše, zato ker dobi varčevalec celoten znesek privarčevanega zneska na račun in ni nič obdavčen, pa ne rabi prijavljat dohodnini.

Lep pozdrav,

Iztok Borak
Zavarovalni zastopnik
Gsm: 041849356
Ceresa d.o.o.
Default avatar

Mojca Trkman

Varčevanje v pokojninskem skladu je strogo namensko in ni mišljeno, da bi upokojenec privarčevani znesek dvignil v enkratnem znesku. Če torej nekdo varčuje zato, da bi po upokojitvi dvignil privarčevani znesek, potem varčevanje v pokojninskem skladu (dodatno pokojninsko zavarovanje) vsekakor ni pravi način varčevanja zanj.

Sicer pa čisttakovo vprašanje ni bilo povezano z varčevanjem v klasičnem pokojninskem skladu, temveč se je nanašalo na Prvi pokojninski sklad Republike Slovenije, ki je poseben, zaprt sklad kamor vplačila niso več mogoča.
Mojca Trkman
Modra zavarovalnica, d. d.

T: 080 2345
W: www.modra.si
E: [email protected]