Forum: Pokojninsko zavarovanje

Kakšna so dejstva o pokojninah, kako do boljše pokojnine, komu zaupati skrb za pokojnino, kako poskrbeti za dodatno pokojnino in svojo varnost ter s tem za varnost družine in druga s tem povezana področja so teme, o katerih se lahko posvetujete na tem forumu.

Prekinitev varčevanja

Odgovori Nova tema
Default avatar tonjago 31 Avg 2017 11:02

Drugo leto se mi izteče varčevanje, ki sem ga vplačevala 10let, kar pomeni, da lahko varčevanje prekinem in dvignem vsoto. Koliko let je smiselno varčevati za starost? Stara sem 35 let.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar ModraZavarovalnica 4 Sep 2017 12:23

Pozdravljeni.

Če varčujete v t.i. drugem stebru (v skladu dodatnega pokojninskega zavarovanja), se vam varčevanje po 10 letih samo po sebi ne izteče. Verjetno lahko prekinete varčevalno polico in zahtevate izplačilo v enkratnem znesku, vendar s tem vsekakor ne boste dosegli namena varčevanja. Verjetno pravim zato, ker bi za natančnejši odgovor o možnosti izplačila rabila nekaj več podatkov o tem kje varčujete in na kakšen način (individualno, preko delodajalca).

Smisel varčevanja v pokojninskem skladu je namreč varčevanje za zagotovitev dodatnega dohodka po upokojitvi. Gre za dolgoročno varčevanje, ki traja od sklenitve zavarovanja (najbolje ob prvi zaposlitvi) pa do upokojitve varčevalca. Po upokojitvi bodo namreč naši dohodki precej nižji, kot pred upokojitvijo (pokojnine so že danes nižje od plač, v prihodnje pa bo po napovedih to razmerje še bistveno slabše) zato je namen varčevanja pridobitev dodatne pokojnine, ki jo boste poleg osnovne pokojnine prejemali na vaš bančni račun.

Varčevanje v pokojninskem skladu pa ima poleg dolgoročne prednosti še eno veliko kratkoročno prednost. Za varčevanje ste namreč nagrajeni z davčno olajšavo. Več o olajšavi si lahko preberete tukaj.

Po drugi strani pa je dvig privarčevanih sredstev v enkratnem znesku močno obdavčen, zato bi vam ga tudi s tega vidika odsvetovala.

Še odgovor na vprašanje koliko let je smiselno varčevati: Dlje kot boste varčevali višja bo vaša dodatna pokojnina.

Lep pozdrav,

Mojca Trkman
Modra zavarovalnica, d. d.

T: 080 2345
W: www.modra-zavarovalnica.si
E: [email protected]

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh