Forum: Pokojninsko zavarovanje

Kakšna so dejstva o pokojninah, kako do boljše pokojnine, komu zaupati skrb za pokojnino, kako poskrbeti za dodatno pokojnino in svojo varnost ter s tem za varnost družine in druga s tem povezana področja so teme, o katerih se lahko posvetujete na tem forumu.

Moderator:
ModraZavarovalnica
Mojca Trkman
strokovna sodelavka 

Kaj narediti.

Nova tema
Default avatar Hudimana 9 Feb 2017 08:49

Pozdravljeni!
Prosim uoporabnike tega portala za nesvet, glede varčevanja za pokojnino.
Star sem 53 let in že kar nekaj let (cca 4 - 5 let) vplačujem v pokojninske sklade, vsega skupaj 250 € na mesec in sicer v tri različne sklade. V zadnjem času pa resno razmišljam, da bi vseskupaj ukinil in v kolikor se da bi dvignil ves privarčevani denar. Vem, da bom nekaj izgubil pa vendar. Vsaj v nadaljevanju moj družinski proračun trenutno ne bo trpel. Iz vidika družinskega proračuna mi enostavno to ne znese več. Nenazadnje pa niti ne vem če bom sploh lahko užival ta denar. Naj kaj pride vmes recimo smrt (ok. na to res ne more nihče vplivati - pa vendar). Pa je itak šel ves privarčevanai denar. Ok. saj takrat ga ne rabiš. Nenazadnej lahko država čez kakšno leto ali dve spremeni zakon in...... denar za penzijo ti enostavno ponikne. To v Sloveniji ni popolnoma nič novega in nemogočega. Skratka pri 800 € plače še 250 € plačevati v razne sklade in poleg vsega še 300 - 400 € vsak mesec položnic. Potem 100 € za prevoz v službo. Ni potrebno biti hud matematik, da izračunaš, da enostavno še za hrano nimam. In to na račun penzije, ki niti ne vem če bom vse to sploh užival. Skratka dilema je ali naj sedaj dobesedno "crkavam" zato da bom MORDA imel kakšen € več ko ČE bom sploh dočakal penzijo. Mislim da ne.
Hvala in lep dan.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zlatorogec 9 Feb 2017 15:29

Za 250 € si lahko privoščite več kot 5g čistega investicijskega zlata ali skoraj 0.5kg srebra.

Glede na to, da ste še razmeroma mladi vam bo to ohranilo vrednost tudi v prihodnosti.

Lahko tudi manj kupite. 1 dukat stane trenutno 130 € in je morda najugodnejši način kupovanja zlata.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar ModraZavarovalnica 13 Feb 2017 11:24

Pozdravljeni.

Najprej čestitke, da vam je ob relativno nizkih prihodkih do sedaj uspevalo vsak mesec "dajati na stran" po 250 evrov za pokojnino. Sprašujete se, če je to smiselno. Menim, da je najpomembneje, da kolikor se da lepo živite danes in za pokojnino varčujete v okviru svojih zmožnosti. Ni namreč realno pričakovati, da boste v zadnjih nekaj letih pred upokojitvijo, v pokojninskih skladih privarčevali dovolj, da bi pokrili razliko, ki bo nastala med višino plače in pokojnine.

Niste sicer zapisali kje varčujete, zato bo moj komentar v nadaljevanju vezan strogo na 2. steber - dodatno pokojninsko zavarovanje.

Če varčujete v pokojninskem skladu, lahko privarčevana sredstva dvignete kadarkoli, vendar boste ob tem izdatno obdavčeni. V primeru, da prejemate še kakšne socialne transferje, bi izplačilo lahko vplivalo tudi na te. Zato je smiselno pred dvigom sredstev o tem temeljito premisliti. Bojazen, da lahko nekega dne vaš denar izpuhti ni najbolj realna, saj so sredstva vzajemnega pokojninskega sklada v lasti varčevalcev in so ločena od osnovnega premoženja družbe, ki pokojninski sklad upravlja. V primeru prenehanja družbe, ki sredstva upravlja, se pokojninski sklad prenese na drugega upravljavca. Privarčevana sredstva so konec koncev tudi predmet dedovanja, poleg tega lahko vsak varčevalec na svoji polici že ob sklenitvi določi upravičenca (ali več njih), ki bi v primeru smrti varčevalca dobili izplačana privarčevana sredstva.

Upam, da sem vam s komentarjem vsaj malo olajšala odločitev.
Lep dan vam želim,

Mojca Trkman
Modra zavarovalnica, d. d.

T: 080 2345
W: www.modra-zavarovalnica.si
E: [email protected]

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar hudimana 16 Feb 2017 15:16

Za odgovor vam hvala ga. Mojca.
Ja, se popolnoma strinjam, da bom pri tem kar nekaj izgubil. Veliko. Pa vendar, izhajal sem iz tega, ali je sploh smiselno vllagati pri teh plačah, ko niti trenutno nimaš dovolj (ali pa ravno za sproti). Ali je smiselno, da že sedaj "trpim" v "pomankanju" ko lahko na ta način, da mi ostane teh 250€ vsaj kolikor toliko dostojno živim. Pri 800€ plače. Kot sem že napisal, ko niti ne vemo natančno kaj bo čez leto, dve, pet. Kaj šele ko bomo v penziji.
Lep dan.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh