Med.Over.Net

Radiologija

Odgovarjajo: asist. dr. Maja Mušič, dr. med., spec. radiologije

Diagnostična radiologija tolmači narejene slike določenega dela telesa za pridobitev diagnostično pomembnih podatkov za nadaljnje zdravljenje na področjih: torakalna diagnostika, angiografija, nevroradiologija, radiologija skeleta, pediatrična radiologija, diagnostika sprememb v dojkah, UZ diagnostika in abdominalna radiologija.

asist. dr. Maja Mušič , dr. med., spec. radiologije

majamusic

IZVIDI

Default avatar

zdravstvo

Pozdravljeni!
Stara sem 47 let in imam vedno hujše bolečine v hrbtenici, posebno ponoči.Od bolečin se pogostokrat zbujam. Poleg izvidov imam še ugotovljeno fibromialgijo (zunasklepni revmatizem), rizartrozo palcev na rokah, sindrom policističnih ovarijev (androgenizacija-jemljem Aldactone), diseboroični dermatitis (predvsem po obrazu), gastritis, limfedem nog ter depresijo (Cipralex in Lamictal).

IZVIDI, ki sem jih dobila so takšni:
RTG vratne hrbtenice v 4 projekcijah
Izravnana fiziološka lordoza.Medvretenčni prostori so dokaj dobro ohranjeni.Videti je manjše spondilofite na korpusih dorzalno,zaradi česar so tudi i.v. foramni zoženi od višine C3-C7 na levi strani in C5-C7 na desni strani.

CT lumbalnega spinalnega kanala od L3-4 do L5-S
V višini diskusa L3-4 je videti izbočenje konture diskusa na celotnem obodu,malo več desno ekstraforaminalno z osteofitno reakcijo.Spinalni kanal je še primerno širok.Drugih patoloških sprememb v spinalnem kanalu ni videti.Opisane spremembe kažejo na globalno degenerativno izbočenje diskalne konture,le malo več desno ekstraforaminalno.
V višini diskusa L4-5 je videti izbočenje konture diskusa na celotnem obodu,prisotne so začetne degenerativne spremembe malih sklepov.Duralna vreča je malo odmaknjena posteriorno,le blago je utesnjen levi reces.Drugih patoloških sprememb v spinalnem kanalu ni videti.Opisane spremembe kažejo na globalno degenerativno izbočenje diskalne konture,fokalnih patoloških izbočenj ni videti.
V višini diskusa L5-S1 je videti izbočenje konture diskusa na celotnem obodu.Spinalni kanal je še primerno širok.Drugih patoloških sprememb v spinalnem kanalu ni videti.Opisane spremembe kažejo na globalno degenerativno izbočenje diskalne konture,fokalnih patoloških izbočenj ni videti.

RTG kolka (oboje)
Videti je nekoliko plitvejša acetabula obojestransko-kongenitalno.Coxa Valga.

Vem, da je kar veliko vprašanj. Rada bi vedela, kako si lahko pomagam, da mi bo lažje.
Najlepše se zahvaljujem za odgovore in lep pozdrav.
Default avatar

majamusic

Spoštovana,

Vse spremembe opisane v vašem izvidu bi lahko našli tudi pri osebi, ki ne bi imela težav z bolečinami.
Nič od opisanega ne predstavlja stanja, ki bi ga bilo potrebno reševati kirurško.
Vedno je potrebno rezultate preiskav primerjati z vašimi težavami, za kar pa je najbolj primeren vaš ortoped ali osebni zdravnik.
Menim, da so vaše težave bolj posledica fibromialgije.
Priporočam vam čimveč gibanja in telovadbe za krepitev hrbtnih mišič.


LP
doc. dr. Maja Mušič, dr.med.,spec. radiologije
Default avatar

Laurita

Pozdravljeni,

lepo prosim za interpretacijo izvida MR glave brez kontrasta. Mr sem opravila zaradi migren z avro. Zanima me, če je glede na rezultat izvida potrebno vseeno opraviti mr s kontrastom ali ne?
Preiskava je bila opravljena v standardnih rezih in sekvencah v aksialni, sagitalni in koronarni ravnini.
mozganovina kaze primeren signal.
cisticno razsirjeni perivaskularni prostori visoko parietalno obojestransko.(to bi naj pomenilo, da je okrog žilic več prostora? Kaj to je normalno ali ne?)
vertikularni sistem je simetricen in brez pomikov.
bazalne cisterne se normalno diferencirajo.
v predelu sele in paraselarno ne vidim posebnosti.
v zadnji kotanju ni posebnosti.
pontocerebralna kota sta prosta.
mastoidne celule kazejo primerno pnevmatizacijo.
Default avatar

majamusic

Vaš izvid je v mejah normalnega.
Glede na napotno diagnozo ni potrebno opraviti preiskave z kontrastnim sredstvom.

LP
doc. dr. Maja Mušič, dr.med.,spec. radiologije