Med.Over.Net

Radiologija

Odgovarjajo: asist. dr. Maja Mušič, dr. med., spec. radiologije

Diagnostična radiologija tolmači narejene slike določenega dela telesa za pridobitev diagnostično pomembnih podatkov za nadaljnje zdravljenje na področjih: torakalna diagnostika, angiografija, nevroradiologija, radiologija skeleta, pediatrična radiologija, diagnostika sprememb v dojkah, UZ diagnostika in abdominalna radiologija.

asist. dr. Maja Mušič , dr. med., spec. radiologije

majamusic

Izvid CT glave

Default avatar

migi*

Prosim, če mi lahko pomagate z razlago izvida, skrbi me, osebni zdravnik pa je na dopustu. Gre za CT glave za 40. let starega moškega. Napoten je bil zaradi "paroksizmalne izgube zavesti"

CT glave:
Začetna zmerna atrofija frontalno obojestransko. Nekoliko širša bazalna cisterna, dif. dg. lahko zaradi atrofije. Evidentnega večjega edema ali pomikanja možganovine ni. V delih orbit in obnosnih votlinah ni prepričljivih patoloških lezij. Svetujem v kratkem CT CTA ali MR kontrolo.

Mnenje:
Ugotavljam reduktivne spremembe možganskega parenhima bolj kot je letom primerno. Pacient naj pride na kontrolo čez 6 mesecev.

Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

majamusic

Spoštovani,

mislim, da vas izvid ne sme niti malo skrbeti. Ocena atrofije, to pomeni zmanjšanje možganskega volumna je ponavadi zelo subjektivna in glede na to ,da vaš mož nima prav nikakršne simptomatike, ki bi bila povezana z ugotovitvami radiologa te spremembe predstavljajo le naključne najdbe, klinično nepomembne.

Lepo vas pozdravljam

doc.dr. Katarina Šurlan Popovič dr.med.
doc. dr. Maja Mušič, dr.med.,spec. radiologije
Default avatar

brmi

Sirsi subarahnoidalni likvorski prostori nad velikimi in malimi mozgani.Sirsi centralni ventrikularni prostori brez pomika ali utesnitev mozganovine.V mozganovini svezih ishemicni ali drugi demarkiranih lezij ni.Prav tako intrakranialno ni znakov sveze krvavitve. Kalcinacije na tipicnih mestih.Na lobanji in v delno prikazanih obnosnih votlinah ni posebnosti .Atrofija mozganov. Prosim za pojasnitev izvida. Moja mami je stara 65 let
Default avatar

majamusic

Spoštovana, izvid vaše mame je v mejah normalnega.
Širši livorski prostori ne pomenijo patoloških sprememb, ampak so normalna varianta glede na leta.
doc. dr. Maja Mušič, dr.med.,spec. radiologije

Moderatorji

asist. dr. Maja Mušič , dr. med., spec. radiologije
majamusic
cron