Med.Over.Net

Radiologija

Odgovarjajo: asist. dr. Maja Mušič, dr. med., spec. radiologije

Diagnostična radiologija tolmači narejene slike določenega dela telesa za pridobitev diagnostično pomembnih podatkov za nadaljnje zdravljenje na področjih: torakalna diagnostika, angiografija, nevroradiologija, radiologija skeleta, pediatrična radiologija, diagnostika sprememb v dojkah, UZ diagnostika in abdominalna radiologija.

asist. dr. Maja Mušič , dr. med., spec. radiologije

majamusic

orjaška cista na ledvici

Default avatar

veteran1953

Po CT mi je bila ugotovljena orjaška cista, ki s sojo maso že pritiska na sosednje organe. Sicer pa so votli organi v ledvici b/p , ledvica pa je funkcionalna. Posebnih težav nimam, zato zdravnik ni predvidel nobenega zdravljenja. Mene skrbi, da bi cista počila in povzročila vnetje. Zato me zanima, če bi bilo umestno zdravljenje s punkcijo ciste ali operativno odstranitvijo ciste. L.P.
Default avatar

majamusic

Spoštovani,

Kaj to pomeni orjaška cista, kakšna je njena velikost?
Ciste nad 5 cm se lahko pod kontrolo UZ in rtg izprazni in zlepi.
V kolikor je cista večja od 5 cm, vas lahko vaš zdravnik napoti k interventenmu radiologu, ki opravlja te vrste posegov.

LP
doc. dr. Maja Mušič, dr.med.,spec. radiologije
Default avatar

veteran1953

Hvala za odgovor . Cista je velika 8x 7 cm. Torej kot sem razumel vaš odgovor pride v poštev punkcija. Se bom zglasil pri osebnem zdravniku za napotnico za intervento radiologijo
L.P. In še enkrat hvala za odgovor