Med.Over.Net

Radiologija

Odgovarjajo: asist. dr. Maja Mušič, dr. med., spec. radiologije

Diagnostična radiologija tolmači narejene slike določenega dela telesa za pridobitev diagnostično pomembnih podatkov za nadaljnje zdravljenje na področjih: torakalna diagnostika, angiografija, nevroradiologija, radiologija skeleta, pediatrična radiologija, diagnostika sprememb v dojkah, UZ diagnostika in abdominalna radiologija.

asist. dr. Maja Mušič , dr. med., spec. radiologije

majamusic

CT sinusov

Default avatar

oktobrčica

Pozdravljeni.
Dobila sem napotnico za CT sinusov. Zanima me kako je s koncentracijo sevanja, ki jo bom pri preiskavi prejela? Na internetu je mogoče zaslediti članek, da naj bi dva pregleda s CT oddala enako količino sevanja kot na preživele atomski bombi na Japonskem????? In da je sevanje 500x večje kot pri običajnem RTG slikanju.
Glede na vse prebrano sem zelo v skrbeh glede CT slikanja. Raje ostanem z otečeno nosno sluznico do konca življenja, kot pa da si pridelam karcinom. Ali je koncentracija sevanja, ki jo pri CT prejmeš manjša, če gre za slikanje manjšega dela telesa - npr. sinusov v primerjavi s trebuhom oz. ali je bolj nevarno če gre za slikanje glave v primerjavi z drugimi deli telesa?
Ali bi se z MR slikanjem lahko pridobila enako kakovostna informacija glede stanja sinusov? Če da, bi se namreč raje odločila za samoplačniški MR.
Hvala za vse odgovore.
Lp pozdrav.
Default avatar

majamusic

Spoštovana,

Doza , ki jo boste prejeli pri omenjeni preiskavi je cca 0,7 mSv.
Letna doza naravnega ozadja je 2 mSv - to je doza sevanja, ki jo prejmete, ker živite na zemlji.
Sama se lahko prepričate, da doza sevanja prejeta ob preiskavi ni velika, možnost, da boste s to preikavo " dobili raka" je 1/ na cca 15.000 opravljenih preiskav.
Seveda pri slikanju z magnetno resonanco ni sevanja, vendar je preiskava težje dostopna.
Upam, da se boste lažje odločili za preiskavo.

LP
doc. dr. Maja Mušič, dr.med.,spec. radiologije