Med.Over.Net

Radiologija

Odgovarjajo: asist. dr. Maja Mušič, dr. med., spec. radiologije

Diagnostična radiologija tolmači narejene slike določenega dela telesa za pridobitev diagnostično pomembnih podatkov za nadaljnje zdravljenje na področjih: torakalna diagnostika, angiografija, nevroradiologija, radiologija skeleta, pediatrična radiologija, diagnostika sprememb v dojkah, UZ diagnostika in abdominalna radiologija.

asist. dr. Maja Mušič , dr. med., spec. radiologije

majamusic

MR glave

Default avatar

sanjamiodrag

Pozdravljeni,
prosila bi za razlago izvida MR glave...
Napotna dg:cista retroinfundibularno.
Retroinfundibularno je med nevrohipofizo in adenohipofizo cisticna sprememba velikosti 1,1×0,8×0,9cm,ki se po aplikaciji minimalno robno obarva,infundibulum ter adenohipofiza sta nekoliko odrinjena anteriorno,nevrohipofiza je pritisnjena posteriorno.Supraselarni prostori niso videti pomembneje stisnjeni,diafragma turskega sedla je posteriorno nekoliko izbocena kranialno.Glede na MR izgled gre najverjetneje za cisto Radkejevega zepa pars reticularis hipofize. Po aplikaciji kontrastnega sredstva se adenohipofiza primerno obarva.
Anteriorno on infundibuluma so likvorski prostori nekoliko izboceni kavdalno v tursko sedlo-blaga insuficienca diafragme turskega sedla. Razvojna varianta-asimetrija kavernoznih sinusov,levi kavernozni sinus je vecji.

Zanima me kaj je ta cista,kje se nahaja in ali je huda...Kaj bi se moralo narediti ce bi cista se rastla...?Najlepsa hvala!
Default avatar

majamusic

Spoštovani,

gre za benigno cisto, ki se jo spremlja z MR preiskavami na eno-dve leti. Do sedanje raziskave so pokazale, da te vrste ciste običajno ne rastejo in kirurško zdravljenje ni potrebno. Je pa prav, da se jim spremlja.

Lepe pozdrave

doc. dr. Katarina Šurlan Popovič, specialistka neuroradiologije
doc. dr. Maja Mušič, dr.med.,spec. radiologije