Med.Over.Net

Radiologija

Odgovarjajo: asist. dr. Maja Mušič, dr. med., spec. radiologije

Diagnostična radiologija tolmači narejene slike določenega dela telesa za pridobitev diagnostično pomembnih podatkov za nadaljnje zdravljenje na področjih: torakalna diagnostika, angiografija, nevroradiologija, radiologija skeleta, pediatrična radiologija, diagnostika sprememb v dojkah, UZ diagnostika in abdominalna radiologija.

asist. dr. Maja Mušič , dr. med., spec. radiologije

majamusic

UZ abdomna

Default avatar

neon1122

Spoštovani,

zaradi povišanih jetrnih encimov (ALT, AST, GGT) me je osebna zdravnica napotila na UZ trebuha, kjer so bile ugotovljene naslednje posebnosti:

Jetra so mejne velikosti in gladkih kontur. Parenhimska struktura je močno zgoščena in daje difuzno močno pojačane odboje. V V. seg. je subkapsularno ležeča 9 mm velika biliarna cista (ima dorzalno pospešitev). Ostali abdominalni organi so UZ v mejah normalnega.

Zaključek: Izrazita difuzna parenhimska okvara jeter s prevladujočo maščobno infiltracijo ter drobna biliarna cista jeter.

Pri tem me zanima kaj pomeni izraz "dorzalna pospešitev" pri opisu biliarne ciste in ali je lahko takšna cista potencialno nevarna?

Prav tako me zanima, na katere bolezni jeter (razen steatoze) bi še lahko nakazoval opisan UZ izvid?

Star sem 28 let, nekadilec, 179 cm in 82 kg, redno ne jemljem nobenih zdravil, v preteklosti in tudi sedaj izogibanje uživanju alkohola, nobenih tveganj v smislu okužbe z virusi hepatitisa, doslej nobenih večjih zdravstvenih težav, tudi družinska anamneza ne kaže na jetrna ali presnovna obolenja. Zvišanje jetrnih encimov je bilo ugotovljeno slučajno na pregledu ob nastopu nove zaposlitve. Sicer se počutim dobro, nimam bolečin, zlatenice ali drugih značilnih znakov jetrnih bolezni.

Za odgovor se vam vnaprej lepo zahvaljujem.

Lep pozdrav
Default avatar

majamusic

Spoštovani,
Dorzalna pospešitev je samo opis, ki ga uporabljamo radiologi, ko želimo poudariti, da gre za enostavno cisto, ki ni prav nič nevarna.
Maščobno infiltrirana jetra so pogost pojav, ki pomeni, da se maščoba nabira v jetrnih celicah, podobno kot tudi v drugih delih telesa. Pri večini oseb, ki imajo maščobno infiltrirana jetra, ta spremeba ne pomeni posebne patologije, pri nekaterih pa maščoba v jetrnih celicah lahko povzroči vnetje in spremembe podobne kot pri virusnih ali alkoholnih okvarah.
Priporočam vam zdrav način življenja z uravnoteženo prehrano in veliko rekreacije.
Pa srečno
doc. dr. Maja Mušič, dr.med.,spec. radiologije
cron