Med.Over.Net

Radiologija

Odgovarjajo: asist. dr. Maja Mušič, dr. med., spec. radiologije

Diagnostična radiologija tolmači narejene slike določenega dela telesa za pridobitev diagnostično pomembnih podatkov za nadaljnje zdravljenje na področjih: torakalna diagnostika, angiografija, nevroradiologija, radiologija skeleta, pediatrična radiologija, diagnostika sprememb v dojkah, UZ diagnostika in abdominalna radiologija.

asist. dr. Maja Mušič , dr. med., spec. radiologije

majamusic

MR MOŽGANOV

Default avatar

ZIZMA2014

Spoštovani

Prosim za vaše menje glede na izvid v nadaljevanju.
Preiskava je bila opravljena v standardno obteženih sekvenca in rezih v sagitalni, aksialni in koronarni ravnini z aplikacijo kontratnega sredstva. Preiskava pokaže znake obsežne kortikalne možganske atrofije. Možganovina kaže obsežne vaskularne lezije, ki delno konfluirajo in kažejo na vaskularno levkoencefalopatijo. Starejše postinfarktno področje levo okcipitalno parasagitalno parietookcipitalno. Ventrikularni sistem je simetričen in brez pomikov. Nakazane droben v cavm septm pelciduma. Bazalne cisterne se normalno diferencirajo. V predelu turškega sedla oz. ipofize ni videti posebnosti. V zadnji kotanji ni posebnosti. Pontocerebelarna kota sta prosta. Prezračenost mastoeidni celul je primerna. Orbiri sta v normalni meja. Obnosne votline so proste.
Kakšen potek tudi časovno lako glede na izvid pričakjemo.

Hvala vam in lepo pozdravljeni,
Default avatar

majamusic

Spoštovani,

žal nimam nič kliničnih podatkov, predvsem zakaj napotitev na MR preiskavo?
Ker ne vem kakšni so simptomi in znaki, vam glede na MR izvid ne morem povedati kakšen bo časovni potek bolezni. Na to vprašanje vam lahko odgovori nevrolog.
MR izvid pokaže spremembe, ki jih vidimo pri boleznih malih žil, bodisi pri hipertenziji,aterosklerozi itd. Skratka boleznih, ki povzročajo okvaro žil in posledično v možganovini številne majhne kapi in poškodbo bele ter sive možganovine.

Lepe pozdrave in srečno,

doc.dr. Katarina Šurlan Popovič
doc. dr. Maja Mušič, dr.med.,spec. radiologije
Default avatar

bobbz

Pozdravljeni,

zanima me, ali bi moja situacija miselnih sposobnosti bila kaj bolj razjasnjena s slikanjem možganov?
Zdravnica me je poslala k nevrologu, vendar slikanja ni omenjal, po izvidu nevrologa pa me kasneje čaka še slikanje vratnih in hrbtnih vretenc ter pregled ščitnice in jeter.

Najbolj pereč problem, ki ga pri sebi občasno zaznam, je miselni proces, ko je treba izvesti pisno opravilo in ga dokončati. Tudi če dobim navodila in seznam prioritet oziroma prednostnih nalog in področij, ki jih moram zajeti v tem pisnem izdelku, si jih v glavi ne predstavljam v konkretni obliki, dokler ne opravim kup priprav (raziskovanje, branje, izpiski, sestavljanje), da bi sploh razumel. Težje prepoznam te prioritetne stvari in rabim zelo dolgo časa, da jih povežem v celoto. Pa še takrat, ko so zapisane, si nisem na jasnem, če sem jih pravilno razumel. Nazadnje sem nek pisni izdelek pripravljal dneve, namesto krajši čas. Šlo je tudi za novo stroko in nepoznano temo.

Običajne težave, ki jih s trudom še obvladam so koncentracija, orientiranje v prostoru (smeri ipd.), kratkoročni spomin (kje pred kratkim kaj odložim, datumi in ure ipd.).

Vesel bi bil Vašega mnenja,