Med.Over.Net

Radiologija

Odgovarjajo: asist. dr. Maja Mušič, dr. med., spec. radiologije

Diagnostična radiologija tolmači narejene slike določenega dela telesa za pridobitev diagnostično pomembnih podatkov za nadaljnje zdravljenje na področjih: torakalna diagnostika, angiografija, nevroradiologija, radiologija skeleta, pediatrična radiologija, diagnostika sprememb v dojkah, UZ diagnostika in abdominalna radiologija.

asist. dr. Maja Mušič , dr. med., spec. radiologije

majamusic

Magnetna resonanca - stranski učinki?

Default avatar

andrejanp

Pozdravljeni, sprašujem za mojega 83 letnega strica, ki ima predviden pregled hrbtenice z magnetno resonanco, za katero pa se boji stranskih učinkov.
Pred kratkim časom je pri fizioterapiji imel terapijo na »magnetu« 20 min (kolki) in gretje z elektriko. Imel je 8 ponovitev.
Pravi, da ima od takrat večje težave z vetrovi. Vetrove ima prisotne že od srednjih let. Zadnja leto so vse bolj izraziti. Pred fizioterapijo so vetrovi izhajali normalno, po fizioterapiji so vetrovi še hujši in ne izhajajo normalno, potrebno se je bolj napenjati. Pojavljajo se tudi ponoči, česar pred fizioterapijo ni bilo. Ob sami fizioterapiji se je povečeval pritisk v črevesju in pojavljali vetrovi. Po končanih terapijah so se pojavile bolečine še v križu in kolenu.
Sedaj ima, kot sem že na začetku omenila predviden pregled z magnetno resonanco za hrbtenico in se boji, da bi imel lahko podobne stranske učinke (pravi, da mu je magnet pokvaril prebavo do konca), boji se da bi mu magnetna resonanca škodovala.
Zanima nas, kako je s stranskimi učinki magnetne resonance, ali so to enaki »valovi« kot »magnet«, ki ga uporabljajo na fizioterapiji. Jemlje naslednja zdravila: aspirin 100, combodart, karjol, kamiren, paroxat, exelon obliže.
Default avatar

majamusic

Spoštovani,

Ni mi poznano dejtvo, da bi preiskava z magnetno resonaco kakorkoli vplivala na prebavo in povzročala opisane težave.
Verjtno je razlog nekje drugje. Priporočam, da se gospod oglasi pri svojem zdravniku, ker je potrebno pomisliti tudi na težave zaradi drugih vzrokov.

LP
doc. dr. Maja Mušič, dr.med.,spec. radiologije