Med.Over.Net

Kako živeti z boleznijo ščitnice - Metuljčica

Imate težave, ki bi lahko pomenile ščitnično obolenje? Se zdravite zaradi motenj v delovanju ščitnice ali se soočate z diagnozo rak ščitnice? Bi želeli svoje izkušnje izmenjati z drugimi tovrstnimi bolniki, potrebujete spodbudno besedo in pogovor o bolezni? Svoje izkušnje z vami delijo člani društva Metuljčica.

Uravnavanje ščitničnega hormona z zdravili

Default avatar

hopkica

Pozdravljeni,

poleti mi je bila na specialističnem pregledu postavljena dg evtiroza.
Zaradi težav z zanositvijo (OBMP) sem dobila Euthyrox dnevno po 25 µg.
Po kontroli čez dva meseca, se mi je TSH iz 5,26 znižal na 4,66.

Zanima me, ali se po določenem času hormon uravna do te mere, da se ustali (in seveda tako ostane ob stalni terapiji)? Ali, če želim višje znižanje hormona, moram na terapijo z višjim odmerkom?
Na pregledu pri tirologu tega nisem povprašala... je pa menda optimalna vrednost za večjo verjetnost zanositve, da je TSH vrednost okrog 2.

Prosim za mnenje ali vaše izkušnje.

Lp
Default avatar

KARMELITA

Pozdravljeni.

Zdravim se, oz. sem na terapiji od leta 2004, zaradi Hipotiroze, povečane in ne delujoče ščitnice. Od takrat jemljem Euthyrox. Dozo mi je po 2 pregledih pri tirologu do sedaj kontrolirala in povečevala le osebna zdravnica. Moja doza sedaj je iz 150 mg Euthyroxsa pred cca 1 letom zmanjšana na 125 mg. Ker se že daljši čas ne počutim dobro, sem prosila v juniju za ponovno kontrolo TSH, T3 in T4. Zdravnica je zahtevala je odredila za kontrolo le skupni TSH, ki je takrat pokazal 0.795 in mi doze zato ni spreminjala. Že dalj čaar mi je konstantno slabo, ponovno sem stalno utrujena, hitro zadihana, napadi mraza, lomljivi nohti, boleče mišice, trpim za nespečnostjo.......sem zato pred dvema dnevoma sama naredila kompletno sliko v AdriaLabu, ki je pokazala TSH 0.24 L, T4 17.33 in T3 4.06. Mii lahko poveste kateri odmerek bi bil pravilen, da bi spet bolj kvalitetno živela. Sem stara 52 in 2,5 brez menstruacije, verjetno se težave, zaradi mene prepletajo. Želela bi vedeti ali bi me morala osebna zdravnica morda na kontrolo vseeno kdaj poslati k tirologu. Hvala za vaš odgovor.