Med.Over.Net

Za ženske v stiski

prosim pomagajte

Default avatar

hjsafbsjfnjksaf

bivši partner že celo leto nad menoj izvaja psihično in fizično nasilje. že tako mi je v zadnjem letu prepovedal uporabo skupnega premoženja. dvakrat sem ga že prijavla za grožnje po telefonu na policijo, ki pa je poslala domov češ da se s tem ne ukvarjajo. udaril me je pred prijateljico že lani, tega nisem prijavila na policijo ker si nisem upala, ker je en policist njegov prijatelj. zadnjič me je zopet ker je dobil predlog za delitev premoženja s sodišča zgrabil za vrat in mi zagrozil d ame bo ubil. jaz sem upila in zbežala. ker je bila tema nimam nobene priče. ker se bojim da policija ne bo nič ukrenila ker nimam priče, se še bolj bojim in ne vem več kaj storiti? z socialno delavko smo vložile oceno ogroženosti na sodišče za prepoved približevanja, kar pa ne vem koliko časa traje da izdajo sklep?že parkrat je želel pridobiti podatke o mojem zasebenem življenju o mojem zdravstvenem stanju, za kar imam tudi pisna potrdila, da je poskušal vendar mu jih niso posredovali. bojim se ga, policija nič ne stori. kaj narediti?
Default avatar

MilenaŠ

Spoštovani,

Z bivšim partnerjem ne živita več skupaj, imata pa še nerešeno delitev skupnega premoženja. Iz vsega kar ste napisali, je čutiti, da bivši partner prav zaradi tega izvaja hudo nasilje nad vami. Od tega, da nad vami izvaja psihično in fizično nasilje, so njegova dejanja usmerjana tudi v to, da bi pridobil še druge podatke (zdravstvene), da bi vas "očrnil" oz. prikazal v luči, da bi bila delitev premoženja taka, da bi bila njemu najbolj v korist.
Ne vem, kako daleč je že celoten postopek, upam pa, da imate odvetnika, da vam strokovno pomaga in zastopa na sodišču. Po Zakonu o preprečevanju nasilja v družini, se vam lahko dodeli brezplačna pravna pomoč za katero ste upravičeni, če je bila za vas podana ocena ogroženosti. Mnenje poda CSD. Menim, da morate imeti ob sebi pravnega strokovnjaka, ki bo zaščitil vaše premoženjske koristi, ker zaradi strahu pred bivšim partnerjem, sama na sodišču ne boste zmogli funkcionirati tako, da bo za vas v redu. Pa tudi pravico imate! Pritisk in nasilje se bo s strani bivšega partnerja lahko še stopnjevalo, dokler zadeva ne bo v fazi obravnave oz. do zaključka. To je razbrati tudi iz tega, kako je partner odreagiral, ko je prejel poziv.
Kljub temu, da pravite, da vas je strah, da se ga bojite, ne upate prijaviti,...ste zmogli in šli na policijo in na CSD. Obe ustanovi sta tisti, ki imata vsa poooblastila za ukrepanje in ravnanje za nasilje, ki se vam dogaja. Strokovna delavka na CSD ve za vašo situacijo, skupaj sta že pripravili predlog za izdajo sklepa o prepovedi približevanja.
Policija pa mora sprejeti vsako vašo prijavo. Predlagam, da ste na policiji vztrajni. Če ne boste zadovoljni s posopkom policista, ki vas je sprejel, zahtevajte, da vašo prijavo sprejme policist, ki je dodatno usposobljen s področja nasilja v družini.
In v okviru pomoči je ena izmed možnosti tudi vaš umik v varno hišo v času obravnave delitve premoženja na sodišču, če boste želeli. Obrnete se lahko na katero koli varno hišo ali krizni center. Informacije dobite na internetu.
O nasilju govorite s prijateljicami, svojimi domačimi, sodelavci,odvetnikom, zdravnikom, strokovno delavko,...naj čim širši krog ve, kaj se vam dogaja, da boste imeli ob sebi ljudi. Ne bodite v svoji stiski sami! Prepričana sem, da boste zmogli uspešno rešiti še delitev premoženja.

Srečno
Lep pozdrav,

Milena, strokovna delavka v VHG
Default avatar

ssajgsfjsjsf20

na podlagi podanega sem s sodišča dobila vabilo za narok, ima mogoče kdo izkušnjo kako poteka sam postopek
Default avatar

MilenaŠ

Spoštovani,
Upam, da se vam bo kdo oglasil, ki ima osebno izkušnjo kako poteka narok in razprava na sodišču. Mogoče bi vprašali svojega odvetnika. Upam, da ga imate. Delitev premoženja večkrat poteka dlje časa, nekatere več let. Dobro je, da imate čim več potrebni dokazov: račune, posojilne in druge pogodbe,...
Je pa vedno, ko imamo opravka s sodiščem, prisoten stres,strah,… Pri vas je vse še toliko večje, ker je bivši partner nasilnež. Predlagam vam, da imate, poleg odvetnika, ob sebi še koga. Lažje vam bo, tudi počutila se boste bolj varno. Ne pustite, da bi se vse skupaj končalo slabo za vas. Sedaj imate priložnost, da dobite tisto kar vam pripada, kljub temu, da bo najbrž vaš bivši partner prav z ustrahovanjem, neresnicami skušal zmanjšati vaš del na minimum.

Srečno
Lep pozdrav,

Milena, strokovna delavka v VHG