Za ženske v stiski

Odgovarjajo: Maja FerbeSuzana Gliha Škufca, univ. dipl. soc. del.

Pomen varne hiše

Default avatar
Živim v hiši v katerem je v enem izmed nadstropij Varna hiša.. Že v začetku je bilo narobe, kako lahko odprejo varno hišo v bloku z 10 še drugimi stanovalci... Bolj kot gledam in opazujem zadeve, bolj se sprašujem, če so te ženske resnično potrebne pomoči...oz. bivanja v varni hiši.. No sej verjamem oz. sej vem da se mogoče motim, vendar stvari, ki jih jaz vidim mi mogoče dajejo takšne slutnje.
V hiši se obnašajo kot bi bile nevem kaj. Namesto, da bi se prilagodile življenju v hiši in red, ki ga imamo z ostalimi stanovalci je to ravno nasprotno. Vse več prebivalk varne hiše ima avte in to kar dobre od audija......Nekaj opažam, da jih hodi v službo ostale pa se cel dan prestavljajo iz enga konca na drug konec..Pred blokom je zelenica, ki jo uporabljajo izključno one, čisti pa jo sosed.. Ni varjante da bi se katera česa pritaknila.. Pozimi se čisti sneg..pa še te pomožnosti grdo pogleda.....oz parkira na tvoj parkirni prostor kjer si si sčistil sneg...Včasih ti zabrusijo takšno, da bi jim najraje povedala ta svoje... Glede na to da v hiši živim že 15 let.
Večkrat vidim, da se nedaleč stran od varne hiše dobivajo še z kakšnimi moški...te ženske srečaš na stopnišču sredi noči....Takrat so same brez svetovalk in počnejo kar želijo...Me pa res mogoče zanima pomen varne hiše? Velikokrat smo se poskusili pogovorit z svetovalkami ampak nismo našli skupnega jezika...Sploh ne želijo slišat o kakšnih stvareh.....
Mislim, da se tiste ženske, ki resnično potrebujejo pomoč, nikoli ne zatečejo v varno hišo!
Default avatar
Spoštovana gospa Tajda2!

Varna hiša je namenjena ženskam in otrokom, ki doma doživljajo fizično, psihično, spolno in tudi ekonomsko nasilje. Nasilje nad ženskami obstaja, o tem ne gre dvomiti. Kar nekajkrat smo že bili pretreseni ob obvestilih medijev, da se je nasilje v neki družini končalo s smrtjo, z ubojem ženske.

In nasilje ne izbira žensk, le-te so lahko bogate ali revne, izobraženke ali ne, mlade ali starejše, zaposlene ali ne, z lastnim prevozom ali brez, nekatere zmorejo toliko moči, da ubežijo in se rešijo nasilnega odnosa, druge žal tega ne zmorejo nikoli.

Na srečo, v današnjem času obstajajo varne hiše, ki ženskam ponudijo varen prostor, pogoje za preživetje in bivanje ter možnost, da v okolju, ki jih ne ogroža, v miru razmislijo kako bodo živele naprej.

Ženskam in otrokom, ki so prej za zaprtimi vrati svojega doma skrivali svoje trpljenje, pomagamo, da zaživijo čimbolj običajno življenje, v čimbolj običajnem okolju, med vsemi drugimi nami.

V varni hiši živi več žensk, nekatere so same, nekatere z otroki. Da je medsebojno bivanje čimbolj usklajeno in da se že vnaprej izognemo morebitnim zapletom, so v taki skupnosti potrebna določena pravila skupnega življenja oz. hišni red. S hišnim redom so določene pravice, obveznosti in odgovornosti uporabnic oz. stanovalk. Tu je vključena tudi odgovornost za vzdrževanje reda tako v notranjih prostorih kot v okolici hiše.

Hišni red velja v večstanovanjskih hišah, v kakršni živite tudi vi. Pomeni, da se stanovalci držijo pravil, ki zagotavljajo sožitje vseh. Občasno se skličejo sestanki hišnega sveta, kjer se stanovalci pomenijo o zadevah skupnega pomena. Zadeve pa se včasih rešijo tudi samo s pogovorom posameznikov in v vašem primeru bi vam svetovala, da se obrnete na vodjo varne hiše. Verjamem, da bosta prisluhnili druga drugi in skupaj poiskali dogovor, ki bo sprejemljiv za obe strani.

Iz izkušenj naše varne hiše lahko rečem, da je nekaj najlepšega, če se sosedje med seboj razumemo in si pomagamo. Če pa moramo rešiti nek problem, se skupaj pogovorimo in poiščemo tako rešitev, da smo vsi zadovoljni. In naši sosedje pravijo, da so veseli, da smo njihovi najbližji.
Lep pozdrav!mag. Vilma Regovc, dipl.soc.del
Vodja Varne hiše Gorenjske

tel: 051/200 083
Default avatar
TAJDA2


Vsemogoči in nemogoči smo ljudje. Glede reda v bloku in okolici vztrajajte in se pogovorite s svetovalkami. Red mora biti.
Naj vas ne moti avto, saj je morda to vse, kar je lahko vzela od skupnega premoženja. Oh, kaj vse je ostalo doma!
To, da tiste ženske, ki se zatečejo v varno hišo ne potrebujejo pomoč ni res, ampak je primer do primera različen, glede nasilja od partnerja.
Sama sem nujno potrebovala pomoč.
V naši varni hiši imamo čisto dober red, smo res v varni hiši.

Lep pozdrav, Petja dne: 14.9. 2005
Default avatar
TAJDA2

Mislim, da ženske, ki jih srečujete, resnično potrebujejo pomoč.
Vendar verjetno ne morete razumeti, da takrat, ko se psihično pobiraš s tal, se odzivaš na svet in dogodke na različne načine. Včasih skoraj nerazumljivo! In, ko se končno vsaj nekoliko pobereš, se včasih vprašaš, ali je vse to sploh res?
Tema- avto: Ste se kdaj vprašali od kod so te ženske?
Primer: iz oddaljenih krajev, kjer ni avtobusnega prevoza so se vozile v službo in so morale imeti lasten prevoz.
Razlaga: otroci, avto in nekaj najbolj osnovnih oblačil, so pripeljale s seboj. In to je vse kar imajo. A temu bi radi rekli, da je bogastvo, ko ostaneš po tolikih letih dela in skrbi brez vsega?

Napisala: Marjetka dne: 15.9.2005
Default avatar
POMEN VARNE HIŠE

Varna hiša omogoča začasno namestitev ženskam in otrokom pred nasilnimi partnerji - skratka pred nasilneži.
V varni hiši kjer bivam so strokovne delavke in čudovite prostovoljke in kar je predvsem važno, je to tajna lokacija in mi zato nikakor ne gre v glavo situacija, ki jo vi opisujete.
Ženske - žrtve nasilja, ki se zatečemo v varno hišo bežimo od moških, ne pa, da se skrivoma dobivamo z njimi. Smo prestrašene, nekatere pretepene, ustrahovane, brez ciljev, ne znamo sanjati.
V notranjosti smo zadušene, brez vsega. Nimamo zaupanja, se borimo same s seboj. So ženske, ki si ne upajo ven iz hiše in so ženske, ki se tako ustrahovane, da niti noči niso prespane.
Iz lastnih izkušenj in kot mati treh otrok, vam pišem in povem, da sem resnično potrebovala pomoč in jo tudi našla v varni hiši.
Torej draga Tajda2: pomen varne hiše je, da ima tajno lokacijo, to bi sama dala na prvo mesto, zato tudi meni ne gre vaša lokacija kot sem rekla v glavo!
Ženske imamo izhod do določene ure (22.00) in tu je še par členov, ki jih ima vsaka varna hiša in jih moramo uporabnice upoštevati, podpisati in se jih držati, sicer moramo varnost iskati drugod.
Tu so strokovne delavke in prostovoljke, kjer nam znajo prisluhniti in nam odpreti rane, ki jih tiščimo v sebi in nikakor ni takšnega obnašanja, kot ga opisujete, zato Tajda2, ženske, ki se zatečemo v varno hišo, rabimo jih – zelo!!!!
Draga Tajda, želim vam lepše dneve in ne pozabite, da ženske in otroci žrtve nasilja se zatečemo pod varno streho pred nasiljem in to v VARNO HIŠO, kjer so kamere in alarmi in dobra volja Vas, da verjamete, da resnično so ženske, ki potrebujemo in le tu smo varovane -VARNO HIŠO!

Napisala: Anja

Moderatorji

Maja Ferbe
Maja Ferbe
Suzana Gliha Škufca , univ. dipl. soc. del.
MDŠkofljica