Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Problem z odnosi - občutki osamljenosti, če sem sama, v družbi sem pa problem

Default avatar
Imam en problem:

Ko sem sama, imam občutek osamljenosti in želim v družbo.

Ko pridem v družbo, pa se želim pogovarjati predvsem s tistimi, ki so zasedeni in niso prosti za pogovor - pogovor s takimi me najbolj vleče. Želim pa govoriti o svojih temah, ne poslušati in sodelovati v pogovoru. Če pa začnem pogovor s kom, ki je prost, pa ne vem, kaj bi rekla. Pa govorila bi takrat, ko je to najmanj primerno - npr. takrat, ko bi vsi radi poslušali predstavo, itd. Drugače pa sploh nisem zgovorna in ne spravim ven več kot nekaj stavkov zaporedoma. En pomemben dogodek bi opisala v treh stavkih, medtem ko bi drugi govorili po pet minut.

Zaradi tega velikokrat kakšna gorka pade in potem sem užaljena, dokler tega ne pozabim, ko pa sem naslednjič v družbi, pa spet.

Enostavno si ne morem pomagati - če poskušam biti tiho in počakati, se v meni začne nabirati napetost, pa pri prsih me tišči. Groza! Še zlasti pa sem užaljena, če potem, ko oseba zaključi svoj pogovor, kar odide, ne da bi se še z menoj kaj pogovorila, čeprav je videla, da sem čakala ob njej na pogovor z njo.

Kako se temu problemu reče? Je to zasvojenost z odnosi? Kako to pozdraviti? Kako temu narediti konec?

Pa prosim, ne govorite mi, da naj združim prijetno s koristnim, ker to je zelo moteče in res ne vem, kaj lahko koristnega naredim pri tem, ko motim pogovore drugih in jim vsiljujem svojo temo, itd. Ko sem sama, pa postanem prav nesrečna, ko nimam nikogar ob sebi. In tega res ni mogoče koristno izrabiti. Prosim za uporabne nasvete!
Default avatar
Spoštovani!

Spominjate me kar na nekaj znancev s podobnim zbujanjem pozornosti ob nepravem času na nepravilen način. Po moje bi vam lahko pomagal psiholog z učenjem veščin komunikacije. Kakšnega uporabnega nasveta, razen da se je veščin odnosov mogoče naučiti, nimam.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj