Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

bolečine v vratu

Default avatar
Spoštovani!
Ker ste mi v preteklosti že pomagali z odgovori, vas tudi tokrat prosim za nasvet. Zadnje čase se mi večkrat pojavljajo bolečine v vratu (na zadnji strani). Ne vem, ali to spada že pod vratni del hrbtenice. Bolečina je od vrha vratu, konča pa se malo pod vratom. Če takrat ko se pojavi bolečina, nagnem glavo nazaj, postane bolečina močnejša in takrat me postane kar malo strah, ker imam čuden občutek, "kot da bom prekinila povezavo ali prekrvavitev med vratom in glavo". Stara sem 33 let in v službi opravljam večinoma sedeče delo. Vem, da moja drža ni najboljša. Lansko leto sem imela bolečine v križu (pri zdravniku sem dobila navodila za vaje za križ in zdravila proti bolečinam). Potem so bolečine v 14-ih dneh izginile.
Sedaj pa zdravnika še nisem obiskala. Kaj se to dogaja in kaj mi svetujete?
Že vnaprej najlepša hvala.
Lp
Default avatar
Spoštovani!

Razlogov je lahko več, ali pa se prepletajo med seboj. Prisilni položaj glave pri delu lahko povzroča utrujenost mišic in kit, lahko prihaja do pritiska na živce, zaradi klime ali hladnega zraka na pregreto ali mokro kožo tega dela lahko pride do vnetja mišic in kit... Poskusite z blago masažo, zdravili proti bolečinam in razgibavanjem. Ogrete mišice navadno najbolje odpravijo bolečino.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Spoštovani!
Zdaj že nekaj dni delam vaje za vrat (našla sem jih na internetu). Po vajah imam včasih čuden občutek, kot da se mi bo začelo vrteti. No, do vrtoglavice potem ne pride. Kljub temu pa opažam, da ta občutek po nekaj dneh vaj, traja krajši čas kot prej in tudi bolečine so se zmanjšale. Upam, na najboljše.
Zdaj sem vsaj prepičana, da je vsaj delni krivec za to lahko tudi klima v službi, ki mi včasih piha direkt za vrat. V službi imamo probleme s klimo, od tega kje sediš in kaj delaš je odvisno kam ti piha.
Najlepša hvala za odgovor.

Lep pozdrav.
Default avatar
Spoštovani,
tudi jaz imam bolečine v vratu ("heksenšus'), ki so se pojavile po 9urni vožnji. Problem je v tem, da bolečin trajajo že deset dni. Čez dan, ko se razmigavam in masiram, je bolje, čez noč pa se ponovno poslabša, tako da zaradi bolečin malo spim. Aspirin in lekadol proti bolečinam ne pomagata.
Zanima me, kaj poleg razgibavanja, masaž in gretja lahko še storim in koliko časa praviloma trajajo te bolečine.
Vnaprej haval in lp,
Alenka
Default avatar
Spoštovani!

Bolečine so že sedaj kar precej dolgotrajne, zato vas težko tolažim, da bo kmalu bolje. Ponoči nimate ustreznega vzglavnika, zato se vam stanje verjetno še poslabša. Poskusite s prilagoditvijo tega in poskrbite, da bo vrat na toplem, ker hlad, ki sicer prija za spanje, ni ugoden za mišice.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Spoštovani,
hvala za odgovor. Ni še dobro, je pa že precej bolje. Sem se začela mazati z Naklofenom in pazim, da ne sedim pri miru več kot kake četrt ure (delam namreč večinoma za računalnikom) in se vmes sprehodim. Doma nosim zvito brisačo okoli vratu za gretje in oporo. Zadnja dva večera sem vzela Ibuprofen.
Zdaj se zdi, da bo v nekaj dneh minilo. Potem bom pa redno začela z vajami za vrat in rame, da se mi to ne bo več ponovilo.
Še enkrat hvala za odgovor. Nisem si mislila, da "heksenšus" lahko tako dolgo traja, tako da me je začelo že pomalem skrbeti.
Lep pozdrav,
Alenka
Default avatar
Spoštovani!
Še enkrat vas prosim za vaš nasvet.
Od sobote zvečer (predvčerajšnjim) imam skoraj non stop občutek toplote v obraz (v lice). Včeraj popoldne, zvečer in danes zjutraj sem si merila temperaturo in je vedno 37,0 C. Občasno me kljub toploti v obraz, po telesu pa zmrazi. Ker nimam drugih simptomov sem se odločila, da grem danes vseeno v službo, ne vem pa, če je bila ta odločitev prava. Ali bi bila temperatura lahko povezana s čim naslednjim:
- v soboto sem cel dan pospravljala na podstrešju in je bilo precej prašno...,
- ali so lahko vzrok bolečine v vratu ( o katerih sem vam pod tem naslovom že pisala). Ko sem začela delati vaje za vrat, so se te bolečine zmanjšale, niso pa še čisto minile, tako da moram še vedno delati vaje, saj so drugače bolečine spet močnejše.
Upam, da mi boste iz napisanega lahko dali kakšen odgovor oz. nasvet.
Najlepša hvala.

Lep pozdrav.
Default avatar
Spoštovani!

Bil sem ravno odsoten na dopustu, zato vam odgovor najbrž ne koristi več. Se je stanje že umirilo?

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Spoštovani!
Ja, stanje se je (tretji ali četrti dan) umirilo oz. kar naenkrat tega ni bilo več. Nimam pojma zakaj se je to pojavilo ampak predvidevam, da ni bilo nič hujšega.
Vseeno hvala.

Lep pozdrav.
Default avatar
Spoštovani!

Super. Potem je šlo verjetno za prehodno mišično bolečino zaradi opisanih vplivov.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj