Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

dva meseca obupnega zdravja

Default avatar
Spoštovani,
pravzaprav ne vem, na kateri od forumov se naj za začetek obrnem, zato splošno vprašanje.
Od konca julija (sedaj pa je že sredina oktobra) se me drži slabo zdravje, utrujenost, pomanjkanje energije, zaspanost, občasni glavoboli, slabosti in vrtoglavice, zmanjšana zmožnost koncentracije; na 14 dni dobim novo prehladno okužbo z bolečim grlom, veliko nosnega izcedka, kašljem. Od prvega kašlja imam bolečine pod levo dojko, ki nikakor ne odneha. Pravzaprav se ne morem rešiti ničesar od tega. Vmes sem imela dvakrat vnetje sečil, ki so običajno izzvenela brez problema z antibiotikom, tokrat pa se še kar po malem vlečejo, dvojnim antibiotikom navkljub (nacejanje z tekočino le delno pomaga, je pa skrajno moteče). Živim običajno življenje, služba, otrok, vse ostalo. Ne morem reči, da sem bistveno bolj pod stresom kot povprečen človek, je pa res da nimam pisanega časa za počitek, sprehode in rekreacijo.
Na kaj bi morala biti pozorna, kje sem z(a)grešila, česa naj se lotim, ali je iz opisanega možno razvideti, da gre za neko sistemsko nalaganje drobnih zdravstvenih problemov, ali pa je možno indicirati neke resnejše zadeve iz ozadja, ki bi jih veljalo preiskati?
Za pomoč se vam najlepše zahvaljujem.
Irena
Default avatar
Spoštovani!

Lahko gre zgolj za serijo infekcij. Če so vmesna obdobja normalna, potem ni potrebno ničesar ukreniti. Če pa ste stalno utrujeni..., potem bi bilo treba razmisliti o možnosti depresije.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Najbrž je res serija infekcij, ampak bolj gre za pogosto omotico, tista je moteča in ne pusti človeku funkcionirati; isti občutek v glavi, kot ga imaš ob precej povišani telesni temperaturi, ali pa če neprespan sredi noči vstaneš iz postelje, kot da si ves čas rahlo nepriseben, občutek glave polne gnoja. Težko opisljivo. Tega bi se rada znebila, pa ne vem, kako. S pritiskom nimam nekih težav, krvna slika je vredu. V depresiji se ne prepoznam, nimam težav s samozavestjo, odnosi, živim polno, optimistično, kreativno, povprečno stresno.
Default avatar
Še vezano na prejšnje razmišljanje - je možno, da občutki v glavi izvirajo iz vnetih sinusov, čeprav nimam nekih direktnih bolečin, le občutke pritiska v glavi in že nekaj tednov neprestan gnojni izcedek iz nosa in vsake toliko vneto žrelo? Ali pri tem lahko pomaga samozdravljenje z inhalatorjem (kako pogosto naj bi se inhaliralo vročo paro?), z zdravili kot je Sinupret, ...?
Default avatar
Spoštovani!

Res je, lahko posksite z zdravili za 2odpiranje" nosu če bo to pomagalo izprazniti sinuse. V nasprotnem bi bil potreben obisk pri zdravbniku, ev. slikanje sinusov, če je sluznica res zadebeljena in po potrebi ukrepanje.

Omotico je le težko pirpisati težavam s sinusi, a bi se bilo potrebno pogovoriti o spremljajočih znakih in sipmtpomih, če so še kakšni. V ozadju je lahko le nižji krvni tlak.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Hvala za razmišljanja!

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj