Forum: Družinska medicina

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Moderatorji:
MarijaS
Marija Štefančič Gašperšič,
dr. med., spec. družinske medicine 

hematološke preiskave

Nova tema
Default avatar laurina 25 Nov 2008 14:31

Spoštovani!

Zaradi ponavljajočih angin in prehladov me je zdravnica napotila na pregled krvi.
Prosim vas, za razlago hematološke preiskave:
Vrednost K-RDW je 14,7 (ref. vrednost - 11,5 - 14,5) in
vrednost Eozino% je 0,9 (ref. vrednost - 1,0 - 6,0).
Ostale vrednosti (levkociti, eritrociti, hemoglobin ...) so v okviru ref. vrednosti. Kaj pomeni to dvoje? Kaj je narobe?

Hvala za odgovor.

Lep pozdrav!
Laurina

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Janko Kersnik 29 Nov 2008 12:43

Spoštovani!

Nepomembne vrednosti, ker imate ostale v redu.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar sebac 09 Mar 2009 11:53

Spoštovani,

pri preiskavi krvi sem dobila naslednje izvide hematološke rezultate:
K-MXD% 11,5 (orie.ref.vred. 2-10),
K-RDW 15,80 (11,5-14,5)
ostale vrednosti normalne.

Imunološke vrednosti:
S-TSH 0,005 (0,27-4,20)
S-T4 28,02 (12,00-22,00)
S-T3 8,71 (3,95-6,80)

Hvala za odgovor in lp.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Janko Kersnik 10 Mar 2009 12:10

Spoštovani!

Hematološke lahko srpegledate, ker ne predstavjajo nič pomembnega, medtem ko imunološke kažejo na blago hipertirozo - preveliko delovanje ščitnice - in zdravnik naj vas napoti v triažno amublanto k tirologu, kjer vam bodo opravili še nekaj dodatnih pregledov in prepdisali ustrezno zdravljenje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
 
Default avatar Tajka 19 Mar 2009 13:07

pozdravljeni1 na izvidih imam povečan pri biokemijskih preiskavah S-ASlo ...na kaj to kaže?
Hvala

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Janko Kersnik 23 Mar 2009 22:18

Spoštovani!

Nisem razumel.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar NINA dee 07 Apr 2010 16:41

LEP POZDRAV
BILA SEM NA PREISKAVAH KRVI IN VODE PA ME ZANIMA KAJ POMENIJO


S-GLUKOZA 7,0 mmol/L (4,1-5,9 )

SR 22 mm/h (0-15)

hvala

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Janko Kersnik 09 Apr 2010 16:56

Spoštovani!

Ker je vrednost KS večja od določene vrednosti (velja le, če ste bili 12 ur tešč), bi bilo potrebno meritev opraviti še enkrat. Če bo spet 7 ali več, bre za sladkorno bolezen, sicer samo za motnjo presnove sladkorja. Sedimetacija je sicer nekaj večja, a se zaradi njene vrednosti ne bi vznemirjal, če nimate nobenih drugih težav.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar bachy 09 Jun 2010 22:48

Spoštovani!

Osebna zdravnica mi je napisala napotnico za revmatologa, diagnoza: revmatoidni artritis, ker imam povečano sedimentacijo(23) in test S-ASLO(293)Prosila bi za razlago kaj pomeni če je test S-ASLO povišan?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Janko Kersnik 11 Jun 2010 19:58

Spoštovani!

Verjetno gre za test, ki ga nekateri delajo, ki kaže protitelesa na streptokoke in ne pomeni kaj pomebnega. Vprašanje, če je to revmatoidni artritis.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Hrčolina 15 Jun 2010 14:10

Spoštovani!

Ker sem iz dneva v dan utrujena in kljub veliki motivaciji za delo, s težavo opravljam kakršnokoli delo-sploh umsko, sem šla na samoplačniški pregled krvi. Omeniti moram, da se tako počutim že več kot mesec dni in da sem zaradi preteklih izkušenj s salbokrvnostjo že pred tremi tedni začela jemati Floradixov sirup s tekočim železom in pa multivitaminske dodatke. Zraven tega že več let pazim na uravnoteženo prehrano z veliko zelenjave, sadja in ravno prav mesa...to pišem zato, ker mi osebna zdravnica vsakič, ko imam hemoglobina nekoliko pod mejo( tam 113) pove, da moram jesti rdeče meso, uživati vit.C itd.
Hemoglobin (121) in vse ostale vrednosti imam v referenčnem intervalu. Izstopa samo hematokrit in sicer ga imam 0,35.
Sklepam, da je tukaj razlog za mojo utrujenost, saj me ne zbistri niti fizična dejavnost ( vsaj 4x na teden grem tečt, kolesarit ali rolat za vsaj pol do ene ure).
Zanima me, ali si lahko sama kako pomagam in ali je nujno, da obiščem svojo osebno zdravnico? So potrebna zdravila ali je možno, da se stanje popravi samo od sebe?

Za kakršnekoli povratne informacije se vam vnaprej lepo zahvaljujem,

lep pozdrav, Simona

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar anemična? 16 Jun 2010 09:36

Spoštovani!

Zaradi utrujenosti, ki ne mine ne s počitkom, ne ob aktivnem gibanju, sem opravila samoplačniški test krvi. Hemoglobina imam kot ponavadi malo (121) vendar je v mejah normale. S tem, da že kak mesec jemljem floradixovo železo. Je pa vrednost hematokrita 0,35, kar je malo pod mejo. Je lahko to razlog za moje težave?
Težko namreč karkoli delam, saj imam občutek "megle" v glavi, pa tudi vsi udi so nekam težki. Na sploh sem počasna, pa naj se še tako motiviram..
Stara sem 27 let in skrbim za redno gibanje (tek, rolerji, kolo..) ter uravnoteženo prehranjevanje.
Ker imam že več izkušenj s slabokrvnostjo, na splošno pazim, kaj jem, pa tudi multivitaminske dodatke jemljem.
Pomislila sem tudi na izgubo krvi, vendar moje menstruacije po tem, ko sem pred pol leta nehala dojiti (imam 11.mes., staro hčer) niso obilne.
Skratka sama ne vem, kaj bi še lahko storila, zato se obračam na vas.
Za kakršenkoli odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem,

lep pozdrav, Simona

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Janko Kersnik 21 Jun 2010 16:08

Spoštovani!

Izvidi krvi in hemoglobina zagotovo niso vzrok vašega počutja. Verjetno gre za psihično pogojene težave. Od telesnih pa bi pomsilil še na premajhno delovanje ščitnice.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Izšla je zbirka treh priročnikov z navodili za bolnike. Vprašajte vašega zdravnika, če jo že ima, da vam lahko natisne navodilo za vaše zdravstvene težave http://www.drmed.org/index.php?k=4&n=551 .

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar katja. lajka 04 Mar 2011 14:14

Zdravo!
mi zna kdo povedat, kaj pomeni, če so vse vrednosti preiskav krvi v mejah normale, razen zmanjšano št. trombocitov - 105, povečan k-sr- 25 mm/h in s-crp 3,5. je to mogoče kakšna preddispozicija za kako vnetje ali drugo bolezen?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Janko Kersnik 05 Mar 2011 12:36

Spoštovani!

Teh odstopanj zaenkrat ni mogoče pripisati nobeni bolezni.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar lena 14 Mar 2011 14:43

Zdravo!

Pred tednom dni so mi po odvzemu krvi ugotovili da imam premalo trombocitov, in sicer 108. Zanima me kako lahko vplivam na njihovo povečanje, ker zaradi tega odstopanja nisem opravila zdravniškega za nastop službe. Ali se lahko k hematologu naročim samoplačniško?

lep pozdrav in hvala za odgovor

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Janko Kersnik 20 Mar 2011 16:54

Spoštovani!

Sami na to ne morete vplivati. Klinično pomembne vrednosti so menda pod 90, oz. bolj vredne pozornosti pod 60, ko jih tudi zdravijo. Ne vem, če obstaja možnost samoplačniškega pregleda pri hematologu, zato se kar naročite. Če vam bo vaš zdravnik obkrožil opcijo "hitro", boste pregled opravili v treh mesecih.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar yovy 29 Apr 2011 17:41

Pozdravljeni !

Pred sabo imam hematološki izvid mojega devetmesečnika.
Ker so nekatera odstopanja nizka ali večja od ref.vrednosti me skrbi.
Zdravnika imama čez en teden...

Hvala!

Levkociti 14,17
Eritrociti 4,61
Hemoglobin 124
Hematokrit 0,367
MCV 79,68
MCH 26,9
MCHC 338
RDW 11,43
Trombociti 274,45
MPV 7,2
DKSA5-NEVTRO 17,20
DKSA5-LIMFO 69,20
DKSA5-MONO 5,40
DKSA5-EOZ 6,10
DKSA5-BAZO 2,10
DKSR5-NEVTRO 2,44
DKSR4-LIMFO 9,8
DKSR5-MONO 0,77
DKSR5-EOZ 0,86
DKSR5-BAZO 0,30

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jwslo 07 Maj 2011 15:54

Na pamet vem le, da so povišani levkociti, za kaj več pa bo potrebno več informacij, predvsem stanje otroka in razlog za preiskave. Če imate kontrolo čez en teden, potem verjetno ni nič nujnega in vam bo najbolje razložil pediater. Lahko pa vprašanje zastavite na forumu pediatrija.

Matjaž

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Janko Kersnik 09 Maj 2011 23:01

Spoštovani!

Se strinjam.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh