Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

glivice na rokah (ali nadloga brez primere)

Default avatar
Spoštovani g. dr. Kersnik!


Stara sem 21 let, na splošno brez omembe vrednih zdravstvenih težav (razen 1x letno obvezne gripe in par prehladov:)), pred kakim mesecem, morda dvema pa se me je polotila strahotna nadloga, ki me zelo ovira, in sicer glivice na rokah (dlaneh). Začne se z majhnimi prozornimi pikicam, ki so v gručah, ki čez dan ali dva same od sebe popokajo, koža pa postane rdeča, izgleda vneta, je vedno vlažna, me skeli in srbi, neprijetnost pa noče biti ne konca in kraja, saj se sčasoma posuši, dobi luskast videz, je tako suha, da celo ob robu teh lusk ponekod popoka, tako da nastane majhna, a zelo boleča, odprta ranica. Potem se te luske odluščijo, jaz se vedno znova razveselim, a kaj, ko se čez nekaj dni spet pojavijo te ogabne majhne pike s tekočino! In to kljub temu, da se že nekaj tednov (po pravilih v navodilu) po prizadetih delih kože mažem s kremo Canesten!! Sprašujem se, ali je to sploh možno? Naj kremo zamenjam, in če ja, za katero? Naj še povem, da se mi je ta, oprostite, drugače je ne morem imenovati, svinjarija v teh dveh mesecih razširila na praktično vse prste obeh rok, in tudi dlani ji niso ušle. Tako sem obupana, da praktično ne vem kaj naj še storim, glivice preprosto ne bi smele biti tako trdovratne. Za higieno rok po mojem mnenju od nekdaj zelo dobro skrbim, na dan si povprečno umijem roke od 13-14x (par dni zapored sem si zapisovala kolikokrat na dan to storim, ker me je zanimalo) s tekočim milom pH 5,5, in jih tudi dobro obrišem, tako da res ne vem, kaj bi lahko bilo tako zelo narobe, da se mi to dogaja, prav nikogar ne poznam, ki bi imel podobne težave.

Upam, da boste imeli kakšen koristen nasvet,
Lep dan Vam želim!
Nina
Default avatar
Spoštovani!

Imate hiperhidrozo, tj. pretirano potenje, pa četudi tea ne opazite kot vlažnih dlani. Znojnice so polne tekočine - kot mehurčki. Ko počijo ali nabreknejo, opazite omenjene znake. Pri delu se lahko ranijo ali celo zagnojijo. Canesten pri tem ne pomaga, ker ne gre za glivice. Skrbeti morate za izsušitev rok. Včasih pomaga 5 % foramlin v alkoholu, za luščenje pa uproabljajte kortikosteroidno mazilo samo ali v kombiancjo s salicilno kislino. Zadeva je nadležna in trdovratna. Stres in nervoza povečujeta potenje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
Spoštovani!

Zahvaljujem se Vam za odgovor, hkarti pa me zanima naslednje, in sicer ali lahko morda navedete konkretna imena produktov, ki jih priporočate (5 % foramlin v alkoholu, kortikosteroidno mazilo, salicilna kislina) in ali so dostopni brez recepta? Moram reči, da me je diagnoza presenetila (ali pa tudi ne, ker medicina pač ni moje področje), tudi zato, ker se ta zadeva po mojih rokah in prstih tako hitro širi. Šele sedaj sem se spomnila....bi se Vaša diagnoza spremenila, če bi vedeli, da imam doma mačko?
Kakorkoli, vsekakor bom poizkusila s predlaganimi ukrepi.

Še enkrat - najlepša hvala za odgovor, res cenim Vaš altruizem,
lep dan!
N.
Default avatar
Spoštovani!

Diagnoza se ne bi spremenila. Pri mikrosporiji je izpuščaj na koži izven dlani, v kolobarju s privzdignjenim robom in se kolobarjasto širi.

5 % formalin dobite brez recepta, ostalo na zdravniški recept.

Da bomo fer in mi ne bi peli hvale za tisto, kar ne drži - ne delam zastonj, lastniki strani mi dajo honorar, medtem ko se oni resnično otepajo s problemi finanicranja, ker odgovorni ne "štekajo" koristnosti teh strani.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj