Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med. • Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Mojca Klančar Dolinar , dr. med., spec. druž. med.

Mojca Klančar Dolinar

Že od majhnega pa jo je privlačil zdravniški poklic, zato izbira študija ni bila presenetljiva. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2003, pripravništvo in sekundariat je opravljala v Kliničnem centru v Ljubljani. Že med študijem jo je navdušila podeželska ambulanta družinske medicine s širokimi medicinskimi izzivi, zato je kasneje izbrala omenjeno specializacijo. Specialistični izpit je s pohvalo opravila leta 2012. Svoje paciente obravnava v ambulanti na Škofljici, ki je dislocirana enota Zdravstvenega doma Grosuplje. Nepokretne bolnike pa obišče na domu. V prostem času se kot ostali zdravniki stalno dodatno izobražuje in spremlja novosti. Znanje posreduje tudi mlajšim kolegom. Da lahko zadane naloge čim bolje opravlja in ublaži stres, ki je pogost spremljevalec zdravniškega poklica, pa si polni baterije in povrne nasmeh z druženjem s svojimi najbližjimi – možem, tremi otroki in starši. Z veseljem se povzpne na hrib ali goro ali se z družino odpravi na krajše potovanje. Če slučajno ostane še kaj časa, pa prebere kakšno leposlovje, napiše pesem ali ustvari kipec iz gline.

Holesterol in jemanje tablet

Default avatar

63_Marija

Spoštovani,

na vas se obračam s prošnjo po nasvetu glede jemanja tablet za nižanje holesterola.

Stara sem 55 let in se zdravim zaradi aritmije srca. Vsak dan pijem 2 tabeli Rytmonorm (300 mg), 1 tableto Aspirin Protect (100 mg), zvečer še 1 tableto Rytmonorm (150 mg).

V začetku marca so opazili, da imam povišan holestrol - 7,6 (S-holesterol).

Pričela sem s pitjem tablet Biostatine (cca 3 tedne, 2 x 1 tableta na dan). V aprilu se je tako vrednost holesterola znižala na 6 (S-holesterol), S-HDL (1,47), S-LDL (4,10).

Nadaljevala sem s pitjem 1 x 1 tableta na dan. V avgustu so bili izvidi 6,1 (S-holesterol), S-HDL (1,62), S-LDL (3,90).

Zasledila sem, da je pri teh tabletah potrebno narediti premor, zato jih nekaj časa nisem jemala. V oktobru so izvidi pokazali: 6,8 (S-holesterol), S-HDL (1,71) in S-LDL (4,40).

Prosila bi vas za nasvet. Naj nadaljujem z jemanjem tablet Biostatine ali mi lahko predlagate kak drug način s katerim bi znižala vrednost holesterola.

Hvala lepa za odgovor.

Vse dobro,
Marija
Default avatar

SRebolj

Ja vsekakor, predlagam, da obiscete osebnega zdravnika in/ali referenčno ambulanto in si s tem zagotovite ustrezno strokovno obravnavo. Ne vidim pravega smisla, da se lotevate zdravljenja sami z rastlinskimi izvlečki, saj obstaja za tovrstne težave učinkovita terapija. Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

63_Marija

Pozdravljeni,

hvala za odgovor.

Lep pozdrav,
M
Default avatar

SRebolj

Veseljem :-)
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.