Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med. • Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Mojca Klančar Dolinar , dr. med., spec. druž. med.

Mojca Klančar Dolinar

Že od majhnega pa jo je privlačil zdravniški poklic, zato izbira študija ni bila presenetljiva. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2003, pripravništvo in sekundariat je opravljala v Kliničnem centru v Ljubljani. Že med študijem jo je navdušila podeželska ambulanta družinske medicine s širokimi medicinskimi izzivi, zato je kasneje izbrala omenjeno specializacijo. Specialistični izpit je s pohvalo opravila leta 2012. Svoje paciente obravnava v ambulanti na Škofljici, ki je dislocirana enota Zdravstvenega doma Grosuplje. Nepokretne bolnike pa obišče na domu. V prostem času se kot ostali zdravniki stalno dodatno izobražuje in spremlja novosti. Znanje posreduje tudi mlajšim kolegom. Da lahko zadane naloge čim bolje opravlja in ublaži stres, ki je pogost spremljevalec zdravniškega poklica, pa si polni baterije in povrne nasmeh z druženjem s svojimi najbližjimi – možem, tremi otroki in starši. Z veseljem se povzpne na hrib ali goro ali se z družino odpravi na krajše potovanje. Če slučajno ostane še kaj časa, pa prebere kakšno leposlovje, napiše pesem ali ustvari kipec iz gline.

Celiakija tip 1

Default avatar

mih90

Živjo,
pred nekaj dnevi sem prejel izvid gastroskopije, kjer piše, da glede na vzete vzorce in analizo, ki je pokazala da intraepitelijski limfociti presegajo vrednost 40, kar je po Marshovi klasifikaciji tip 1.
Navedeno je bila brezglutenska dieta, vendar nevem kaj to pomeni za naprej. Čez nekaj časa naj bi sledila kontrolna gastroskopija. Ali mi zna kdo povedati kako naprej? Ali se bom moral celo življenje držati te diete ali ne? Osebna zdravnica pravi, da je v tem primeru težko potrditi celikaijo in da bo več povedal gastroentereolog.

Miha
Default avatar

SRebolj

Pozdravljen Miha, spremembe so blage in niso specifične za celiakijo, torej ni nujno, da jo res imate. Po brezglutenski dijeti predvidevam, da vam bodo ponovno pregledali tkivo na kontrolni gastroskopiji in takrat bo tudi jasno, če boste potrebovali doživljenjsko dieto (ki sicer zahteva prilagajanje, ni pa konec sveta)
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.