Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med. • Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Mojca Klančar Dolinar , dr. med., spec. druž. med.

Mojca Klančar Dolinar

Že od majhnega pa jo je privlačil zdravniški poklic, zato izbira študija ni bila presenetljiva. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2003, pripravništvo in sekundariat je opravljala v Kliničnem centru v Ljubljani. Že med študijem jo je navdušila podeželska ambulanta družinske medicine s širokimi medicinskimi izzivi, zato je kasneje izbrala omenjeno specializacijo. Specialistični izpit je s pohvalo opravila leta 2012. Svoje paciente obravnava v ambulanti na Škofljici, ki je dislocirana enota Zdravstvenega doma Grosuplje. Nepokretne bolnike pa obišče na domu. V prostem času se kot ostali zdravniki stalno dodatno izobražuje in spremlja novosti. Znanje posreduje tudi mlajšim kolegom. Da lahko zadane naloge čim bolje opravlja in ublaži stres, ki je pogost spremljevalec zdravniškega poklica, pa si polni baterije in povrne nasmeh z druženjem s svojimi najbližjimi – možem, tremi otroki in starši. Z veseljem se povzpne na hrib ali goro ali se z družino odpravi na krajše potovanje. Če slučajno ostane še kaj časa, pa prebere kakšno leposlovje, napiše pesem ali ustvari kipec iz gline.

Gnojnje žulja pri sladkornem bolniku in borelioza

Default avatar

drejkica09

Spoštovani!

Vljudno prosim za mnenje. Oče je sladkorni bolnik in boleha za revmatoidnim artritisom zaradi česa je na bioloških zdravilih. Včasih mora jesti Medrol, sicer pa je Aglurab, Concor, Glukobay in biološka zdravila XELJANZ 5 mg.
Prejšnji teden se mu je na nogi naredil žulj, ki je gnojen in ga kljuka. Šel je k zdravnici in mu je rekla, da mu ne upa ničesar dati, naj ima odprto rano, ravno zaradi bioloških zdravil. Kljub vsemu nas je strah, da ne bi priišo do kakšne zastrupitve ali sepse. Bi moral oče vseeno dobiti kakšno zdravilo?

En mesec nazaj so meni odkrili boreliozo, saj sem imela tipičen rdeč kolobar. Takrat sem se 5 dni zdravila s Summamedom. Sedaj imam še vedno rahlo prisoten kolobar, vendar rjav in zbleden. Je borelioza sedaj pozdravljena ali bi tudi jaz morala nazaj k zdravniku? Krvi mi niso jemali.

Za odgovora se vam iskreno zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Andreja
Default avatar

SRebolj

Zdravo Andreja. Kontrola krvi pri boreliozi z obročem ni potrebna, posebno ko po antibiotikih zbledi, kar zadeva žulj pa je odvisno, če gre le za lokalno površinsko vnetje, potem praviloma zadošča toaleta in prevezovanje žulja. Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.