Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med. • Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Mojca Klančar Dolinar , dr. med., spec. druž. med.

Mojca Klančar Dolinar

Že od majhnega pa jo je privlačil zdravniški poklic, zato izbira študija ni bila presenetljiva. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2003, pripravništvo in sekundariat je opravljala v Kliničnem centru v Ljubljani. Že med študijem jo je navdušila podeželska ambulanta družinske medicine s širokimi medicinskimi izzivi, zato je kasneje izbrala omenjeno specializacijo. Specialistični izpit je s pohvalo opravila leta 2012. Svoje paciente obravnava v ambulanti na Škofljici, ki je dislocirana enota Zdravstvenega doma Grosuplje. Nepokretne bolnike pa obišče na domu. V prostem času se kot ostali zdravniki stalno dodatno izobražuje in spremlja novosti. Znanje posreduje tudi mlajšim kolegom. Da lahko zadane naloge čim bolje opravlja in ublaži stres, ki je pogost spremljevalec zdravniškega poklica, pa si polni baterije in povrne nasmeh z druženjem s svojimi najbližjimi – možem, tremi otroki in starši. Z veseljem se povzpne na hrib ali goro ali se z družino odpravi na krajše potovanje. Če slučajno ostane še kaj časa, pa prebere kakšno leposlovje, napiše pesem ali ustvari kipec iz gline.

Spremenjen tip glavobolov zadnja leta

Default avatar

Rok_B89

Spoštovani,

zadnjih nekaj let se soočam z občasnimi zelo močnimi glavoboli. Le-te doživim resda nekajkrat letno, vendar, ko pridejo, so praktično nevzdržni, se pa pojavljajo vse pogosteje, ampak spet, če bi rekel, da vsak teden/mesec, bi pretiraval. Glede njih se nisem še posvetoval s splošnim zdravnikom, zdaj pa ne vem, ali je to dobro ali ne... Tudi ne poznam nobenega, ki bi imel take težave.

Skratka, ti novi glavoboli so tako močni, da si moram glavo zavezati s povojem ali cunjo, ker imam občutek, da mi bo nekaj skočilo iz glave. Pojavijo se različno, največkrat ponoči ali sredi dneva, problem pa je, ker jih ne morem napovedat. Doživeli sem jih že, ko sem bil napet, na dopustu, ponoči, podnevi. Ko sem še hodil v šolo, sem, ko me je začela bolet glava, vzel tableto, šel spat in ko sem vstal, sem bil kot nov. Kdaj še tablete nisem rabil. Ko pa pride ta nova "pošast", pa sploh ne morem spat, še pri miru ne morem biti. Ko se uležem, je še slabše in hodim po sobi gor pa dol, ker ne zdržim. Bolečina se praviloma pojavi na enem delu glave, spredaj desno na čelu. Ko se poleže, me ta del na otip boli še par dni. Večinoma mi postane tudi slabo in moram bruhat, ne pa vedno. Lekadol(a) ne pomaga(ta), če vzamem pravočasno Diverin , mi ta olajša muke, kdaj pa tudi to ne, še posebej če par min kasneje vse zbruham. Največkrat moram ponoči budit mamo, da mi začne s tigrovo mastjo masirat glavo in poveže glavo. Sledi bruhanje. Ko muka mine, zaspim, in ko se zbudim, sem kot da bi me kdo zavil v vato. Zbudim se evforičen (vesel, ker me ne boli) in lačen... Zadnji primer je bil ta vikend.

Bi mi mogoče znali na podlagi opisa pojasniti, ali bi me moralo kaj skrbeti in naj grem vseeno do splošnega zdravnika (ali koga drugega)?

Hvala lepa in lep pozdrav.
Default avatar

SRebolj

Sicer manjka kakšen podatek in okoliščina in morebitni simptomi, ki se pojavijo hkrati z glavobolom, a lahko bi šlo za glavobol v rafalih oz nekaj, kar google in mi poznamo pod cluster headaches. Pregled pri zdravniku vam vsekakor ne bo škodil. Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Rok_B89

Najlepša hvala. Kot rečeno, najpogostejši in dokaj stalen simptom poleg bolečine je slabost, potrebujem 2-3 "izpraznitve", da se stvar vsaj malo poleže. Okoliščine so različne, pogosto se pa pojavljajo ponoči/zgodaj zjutraj, česar prej nisem bil vajen.
Default avatar

SRebolj

Seveda ni izključena tudi kakšna druga oblika glavobola, migrenski, ..., vsekakor pa je vredno zdravniške obravnave. Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Mily27

Pozdravljeni,

Zanime me kaj bi to bilo, ce me boli glava natancneje na desni strani zadaj malo visje od usesa proti sredini glave. ze kak mesec se dogaja pa ne vsak dan. tudi ob pritisku s prsti na kosti, ki se cutijo zadaj je prisotna bolecina. Nikoli nisem imela velikih tezav z glavoboli razen parkrat ko sem imela nos zamasen. Bolecina je cudna, kot da malo pecka-zbada na trenutke pa pride do ostre bolecine ki traja 2 sek. Ali je mozno da je to od tesnega spenjanja las? Sem mislila da je krivo znamenje pa je ta bp.
Hvala!
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni, vlede na to, da gre za bolečino na pritisk, se mi zdi teorija o spetih laseh povsem verjetna....
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.