Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med. • Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Mojca Klančar Dolinar , dr. med., spec. druž. med.

Mojca Klančar Dolinar

Že od majhnega pa jo je privlačil zdravniški poklic, zato izbira študija ni bila presenetljiva. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2003, pripravništvo in sekundariat je opravljala v Kliničnem centru v Ljubljani. Že med študijem jo je navdušila podeželska ambulanta družinske medicine s širokimi medicinskimi izzivi, zato je kasneje izbrala omenjeno specializacijo. Specialistični izpit je s pohvalo opravila leta 2012. Svoje paciente obravnava v ambulanti na Škofljici, ki je dislocirana enota Zdravstvenega doma Grosuplje. Nepokretne bolnike pa obišče na domu. V prostem času se kot ostali zdravniki stalno dodatno izobražuje in spremlja novosti. Znanje posreduje tudi mlajšim kolegom. Da lahko zadane naloge čim bolje opravlja in ublaži stres, ki je pogost spremljevalec zdravniškega poklica, pa si polni baterije in povrne nasmeh z druženjem s svojimi najbližjimi – možem, tremi otroki in starši. Z veseljem se povzpne na hrib ali goro ali se z družino odpravi na krajše potovanje. Če slučajno ostane še kaj časa, pa prebere kakšno leposlovje, napiše pesem ali ustvari kipec iz gline.

Antibiotiki

Default avatar

Maxima

Pozdravljeni,

v ponedeljek sem zacela zdraviti bakterijo Helicobacter pylori z kuro antibiotikov.

Antibiotike ne prenasam dobro, ker mi je konstantno slabo, imam obcasno tresavico, izcedek iz noznice, rahlo povisano temperaturo. Imate kaksen predlog kaj lahko naredim, da omilim stranski ucinek slabosti - ta je namrec najbolj motec?

Bojim se, da ne bom zdrzala 14 dnevne kure. Zanima me ali je kaksno upanje, da opravim 7 dnevno kuro, ki mi jo je pumolog pri katerem sem opravila dihalni test tudi predpisal?

Po koliko dneh je "varno" prekiniti z AB? (sprasujem zaradi morebitnih stranskih ucinkov)

Naj omenim, da sem AB jemala samo 1x - 2x v celem zivljenju.

Hvala za odgovor.

Lp
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni, ob neznosnih stranskih učinkih je seveda možno zdravljenje po drugi shemi oz z drugimi zdravili, pred kakršnim koli samostojnim “ukrepanjem” pa se posvetujte z zdravnikom, ki vam je terapijo predpisal. Sicer ne navajate, kaj so vam predpisali, a pogosta shema zdravljenja vključuje zgolj enotedensko jemanje antibiotikov, naprej pa zgolj zdravil proti Elodcni kislini oz zaviralcev protonske crpallke. Lep pozdatv
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni, ob neznosnih stranskih učinkih je seveda možno zdravljenje po drugi shemi oz z drugimi zdravili, pred kakršnim koli samostojnim “ukrepanjem” pa se posvetujte z zdravnikom, ki vam je terapijo predpisal. Sicer ne navajate, kaj so vam predpisali, a pogosta shema zdravljenja vključuje zgolj enotedensko jemanje antibiotikov, naprej pa zgolj zdravil proti želodcni kislini oz zaviralcev protonske crpallke. Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.