Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med. • Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Mojca Klančar Dolinar , dr. med., spec. druž. med.

Mojca Klančar Dolinar

Že od majhnega pa jo je privlačil zdravniški poklic, zato izbira študija ni bila presenetljiva. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2003, pripravništvo in sekundariat je opravljala v Kliničnem centru v Ljubljani. Že med študijem jo je navdušila podeželska ambulanta družinske medicine s širokimi medicinskimi izzivi, zato je kasneje izbrala omenjeno specializacijo. Specialistični izpit je s pohvalo opravila leta 2012. Svoje paciente obravnava v ambulanti na Škofljici, ki je dislocirana enota Zdravstvenega doma Grosuplje. Nepokretne bolnike pa obišče na domu. V prostem času se kot ostali zdravniki stalno dodatno izobražuje in spremlja novosti. Znanje posreduje tudi mlajšim kolegom. Da lahko zadane naloge čim bolje opravlja in ublaži stres, ki je pogost spremljevalec zdravniškega poklica, pa si polni baterije in povrne nasmeh z druženjem s svojimi najbližjimi – možem, tremi otroki in starši. Z veseljem se povzpne na hrib ali goro ali se z družino odpravi na krajše potovanje. Če slučajno ostane še kaj časa, pa prebere kakšno leposlovje, napiše pesem ali ustvari kipec iz gline.

Gerb

Default avatar

Onina

Spostovani. Zaradi vracanja kisline nazaj po poziralniku v usta, sem dobila Emozul (prej 2 tedna Nolpazo, vendar je bilo stanje slabse). Emozul jemljem 5 dni in je bolje, vendar se cutim pekoco kislino v ustih, vendar ne cel cas. Ker sumim, da je za tezave krivo alkalno stanje zelodca in ne kislo,ne vem,kako naprej. Najbrz ni ok, ce jemljem Emozul, zraven pa se jabolcni kis.
Default avatar

Mojca Klančar Dolinar

Pozdravljeni,

čutite zatekanje kisline v požiralnik kot pekoč občutek (zgaga) ali je bila napravljena tudi gastroskopija, ki je pokazala morebitno vnetje požiralnika? V obeh primerih svetujem jemanje tablet za znižanje kislosti želodčnega soka po predpisani shemi s strani zdravnika. Kisel želodčni sok, ki je za želodec normalen, ob zatekanju v požiralnik draži sluznico požiralnika, ki nanj ni odporna. Med zdravljenjem in po njem je priporočljivo upoštevati tudi druge ukrepe: izogibanje kisli hrani (citrusi, paradižnik, paprika, začinjena hrana, kava), tesnim oblačilom okrog trebuha, uživati več manjših obrokov dnevno in ne jesti 1,5 - 2 uri pred spanjem.
Tablete se običajno predpiše za omejen čas, prenehanje njihove uporabe naj bo postopno. (V nekaterih primerih pa je potrebno trajno zdravljenje.)

Če v predpisanem času (vsaj 2 tedna uporabe) niso težave precej manjše, se posvetujte z zdravnikom o nadaljnjih ukrepih in diagnostiki.

Glede kisa in tablet: hkratna uporaba se mi res ne zdi smiselna, saj pri diagnozi GERB želimo z zdravili (prehodno) znižati kislost želodčne vsebine.
***

Lep pozdrav.
Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.
Default avatar

ana87jedmat

Pozdravljena gospa dr.,
sem v 5 mesecu nosecnosti in ze pred tem sem imela obcasne tezave z zelodcem, tudi trenutno me ze 2 meseca pestijo in zato sem pri zdravnici dobila Ultop,ki bi naj bil dovoljen med nosecnostjo,prej sem vedno vzela Nolpazo,sedaj je ne smem..
Zdravnica pravi,da imam refluks in tezave s kislino,vendar mene nic ne pece zgaga,niti se mi ne vraca kislina,hrana nazaj v poziralnik. imam obcutek teze v zelodcu,non stop se mi spahuje,karkoli pojem,mi ni dobro,zjutraj ko vstanem mi je pogosto slabo,nato pocasi mine..pa ni to nosecniska slabost. vcasih mi v zelodcu tudi utripa,ne vem kako naj to opisem, ali je to sploh zelodec ali srce,uglavnen vse cudno kar se tice zelodca. na veliko potrebo grem normalno,vsak dan.
kaj bi lahko bilo narobe in ali je Ultop sploh primeren,glede na to,da me zgaga ne pece..ali lahko poleg ultopa vzamem tudi kaksen redufluks, namrec ultop vzamem zjutraj,cez dan pa me tudi muci,pijem donat,nic ne pomaga.
bi priporocili kaksno preiskavo?
hvala vam
Default avatar

SRebolj

Težave z želodčno kislino niso nujno take, da peče tudi grlo in ni nujno refluks, lahko gre za vnetje želodčne sluznice. Ultop je načeloma primerno zdravilo, ob vztrajanju težav vas verjetno po porodu napotijo na gastroskopijo. Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.