Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med. • Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Mojca Klančar Dolinar , dr. med., spec. druž. med.

Mojca Klančar Dolinar

Že od majhnega pa jo je privlačil zdravniški poklic, zato izbira študija ni bila presenetljiva. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2003, pripravništvo in sekundariat je opravljala v Kliničnem centru v Ljubljani. Že med študijem jo je navdušila podeželska ambulanta družinske medicine s širokimi medicinskimi izzivi, zato je kasneje izbrala omenjeno specializacijo. Specialistični izpit je s pohvalo opravila leta 2012. Svoje paciente obravnava v ambulanti na Škofljici, ki je dislocirana enota Zdravstvenega doma Grosuplje. Nepokretne bolnike pa obišče na domu. V prostem času se kot ostali zdravniki stalno dodatno izobražuje in spremlja novosti. Znanje posreduje tudi mlajšim kolegom. Da lahko zadane naloge čim bolje opravlja in ublaži stres, ki je pogost spremljevalec zdravniškega poklica, pa si polni baterije in povrne nasmeh z druženjem s svojimi najbližjimi – možem, tremi otroki in starši. Z veseljem se povzpne na hrib ali goro ali se z družino odpravi na krajše potovanje. Če slučajno ostane še kaj časa, pa prebere kakšno leposlovje, napiše pesem ali ustvari kipec iz gline.

Prebavne motnje

Default avatar

chladnik

Pozdravljeni,

stara sem 20 let, od sredine julija 2017 pa do konca februarja 2018 so me mučile bolečine v trebuhu.
Najprej je šlo samo za napenjanje, ˝premikanje˝ črevesja, spahovanje in pekoč občutek v želodcu. Take bolečine so vztrajale vse do meseca decembra. V januarju pa me je poleg naštetih simptomom mučila še groza bolečina pod levim spodnjim rebrnim lokom. Bolečina je prišla kar naenkrat (največkrat 30 - 45 minut po obroku - kosilo), bolečina je bila ostra in ni popustila še par ur ali nekaj dni. Malce olajšanje sem čutila, ko sem šla na stranišče, vendar ne veliko.
Glede teh težav sem se obrnila tudi na osebno zdravnico, ki mi je rekla, da naj se držim diete (čeprav tudi sama ni vedela, kaj mi je, saj me ni poslala na nobeno preiskavo). S to dieto sem za 2 tedna iz jedilnika najprej brisala gluten, naslednja 2 tedna pa še vse mlečne izdelke. Nič ni pomagalo.
Ker sem bila že tako obupana in sem videla, da preko javnega zdravstva ne bom nikamor prišla, sem se odločila, da grem samoplačniško na ultrazvok trebuha, ki ni pokazal nobenih posebnosti, zdravnica mi je v izvid napisala samo izjemno izrazit meteorizem kolona. Nato pa sem se odločila še za samoplačniško testiranje na nutritivno intoleranco. Le-to je pokazalo, da sem občutljiva na česen, pšenično moko in paradižnik (ti so bili obarvani z rdečo barvo).
Mama mi je v lekarni po nasvetu farmacevta kupila tudi probiotike WAYA LGG FORTE. Probiotike sem jemala pribl. 14 dni (1 kapsulo na dan), vendar do poboljšanja zdravstvenega stanja ni prišlo.
Osebna zdravnica mi je po pol leta izdala napotnico za gastroskopijo, stopnja nujnosti redna. Ta pregled imam sredi maja letos.

Spremembe sem začela opažati tudi v pogostosti, količini in videzu izločanja blata. Blato je bilo enkrat na videz "normalno", drugič ozko in dolgo (kakor svinčnik), tretjič je bilo podobno majhnim bobkom, četrtič je bilo blato vodeno (opišem lahko kot kombinacijo vode in malih koščkov blata). Velikokrat me je hitro in sunkovito primilo na "stranišče", šla sem tudi po večkrat na dan (lahko tudi do 3X v eni uri), imela pa sem tudi obdobja zaprtja, ko nisem šla tudi po več dni zapored. Po opravljeni veliki potrebi me je pekel zadnjik, ta pekoč občutek je izvenel v pol ure ali manj, sedenje je bilo neprijetno. Pomembno je tudi to, da do sedaj v blatu nisem opazila sledi krvi.

Še tole: sem izredna študentka, zato sem poleg predavanj hodila tudi na delo, mogoče je bilo vsega prihično preveč. Od konca februarja ne delam več tam, zaradi poškodbe kolena pa študiram na daljavo. Od takrat nimam več takih težav. Vsaketoliko (mogoče 1X na teden ali pa še to ne) je blato podobno svinčniku, kdaj je blato še vedno mehko in vodeno. Barva normalna, nič krvi. Nato pa je oblika blata zopet normalna. Je to razlog za skrb?

Glede na simptome predvidevam, da gre za sindrom razdražljivega črevesja. Moje mnenje je, da je veliko vlogo pri bolečinah v trebuhu in prebavi odigral tudi stres.

Ali bi bilo potrebno opraviti še kolonoskopijo, da se preveri še stanje črevesja? Bi bilo potrebno testiranje prisotnosti krvi v blatu v laboratoriju? Mislite, da so to simptomi kakšne hujše bolezni - rak debelega črevesja? Že sama misel na to mi je grozna.
Predvidevam, da me bodo v primeru utemeljenega suma, da je kaj narobe s črevesjem poslali na koloskopijo po opravljeni gastroskopiji (imam jo sredi maja letos).

Prosim Vas, da mi svetujete kako naprej, kaj bi mi priporočili.

Lep pozdrav,
CH
Default avatar

Mojca Klančar Dolinar

Pozdravljeni,
smiselna se mi zdi tudi kolonoskopija zaradi možnosti vnetne črevesne bolezni.
LP.
***

Lep pozdrav.
Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.