Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med. • Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Mojca Klančar Dolinar , dr. med., spec. druž. med.

Mojca Klančar Dolinar

Že od majhnega pa jo je privlačil zdravniški poklic, zato izbira študija ni bila presenetljiva. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2003, pripravništvo in sekundariat je opravljala v Kliničnem centru v Ljubljani. Že med študijem jo je navdušila podeželska ambulanta družinske medicine s širokimi medicinskimi izzivi, zato je kasneje izbrala omenjeno specializacijo. Specialistični izpit je s pohvalo opravila leta 2012. Svoje paciente obravnava v ambulanti na Škofljici, ki je dislocirana enota Zdravstvenega doma Grosuplje. Nepokretne bolnike pa obišče na domu. V prostem času se kot ostali zdravniki stalno dodatno izobražuje in spremlja novosti. Znanje posreduje tudi mlajšim kolegom. Da lahko zadane naloge čim bolje opravlja in ublaži stres, ki je pogost spremljevalec zdravniškega poklica, pa si polni baterije in povrne nasmeh z druženjem s svojimi najbližjimi – možem, tremi otroki in starši. Z veseljem se povzpne na hrib ali goro ali se z družino odpravi na krajše potovanje. Če slučajno ostane še kaj časa, pa prebere kakšno leposlovje, napiše pesem ali ustvari kipec iz gline.

Kurja polt

Default avatar

roky-1866

Zdravo imam en nenavaden problem ki me matra ze nekaj let dobivam kurjo zdaj je odvisno od dneva imam napade kurje polti (vzhicenost mrzlica )ce na vsako stvar pomislim veckrat na dan ..samo to se mi ne zdi normalno vec ce ratas drven za vsako stvar..in veckrat ko se pojavi slabse je za moje zdravje zacne me bolet glava dobim vrocicnico zaradi mrzlice ki je prisotna pri tem pojavi ..pac vsak dobi kurjo polt ce ga kaj navdusi ampak ne more se pojavljati skos ko se pogovarjas ..kaj bi lahko bilo to je to scitnica hvala vam
Default avatar

Mojca Klančar Dolinar

Pozdravljeni,
kurja polt nastane zaradi skrčenja drobnih mišic ob dlačicah kot posledica izpostavljenosti mrazu ali zaradi močnih čustev. Regulirana je z nehotenim živčnim sistemom (simpatično živčevje). V vašem primeru bi šlo lahko za prekomeren odziv tega tipa živčevja.
Povečano delovanje ščitnice bi lahko povzročalo potenje, ne pa tudi kurje polti.
LP.
***

Lep pozdrav.
Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.