Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

ravnovesje hormonov in miomi

Default avatar

olivya

Pozdravljeni,

stara sem 35 let. Na UZ trebuha so postavili sum na majhen miom v steni fundusu, velikosti 1,7x1cm. Kot razumem, miomi nastanejo zaradi prevlade estrogena. Ker poskušam ponovno zanositi, sem si dala preveriti tudi hormonsko stanje na 3. dan ciklusa. Rezultati so:

E2 91.865 pmol/L
FSH 5.50 mIU/mL
LH 5.62 MIU/mL
Prog 5.63 nmol/L
Prol 795.6 mIU/L
Testosteron 0.774 nmol/L

Se lahko iz teh rezultatov razbere kakšno neravnovesje hormonov? Kakšne preiskave bi sicer morala narediti, da bi ugotovila, če je pri meni prisotna estrogenska dominanca? Ima visok prolaktin kakšno vlogo pri nastanku miomov?

Sicer naj povem, da sem zaradi gastritisa nekaj mesecev jemala zaviralce protonske črpalke - so lahko morda ti vzrok za miom?

Drugače sem zdrava, moj IBM je v normali, nekaj sem celo shujšala. Veliko hodim in pazim na prehrano - malo mesa in maščob, zelenjavni sokovi. Edini moji pregrehi so kakšna kava in mleko ter mlečni izdelki. Kaj lahko še naredim, da preprečim miome?

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič