Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Hormonska zmešnjava

Default avatar
Pozdravljeni1

Stara sem 39 let...dvakrat noseča obakrat rodila s CR (2009 zaradi nenapredovanja poroda, 2012 zaradi po prvem porodu odkrite anevrizme na vranični arteriji, ki je bila sanirana s stenti in predhodnega CR)
Menstruacije imam redne na 26 dni neboleče, ne močne, ki trajajo 6-8 dni.

Moj problem je PMS, ki...postaja neobvladljiv in če bo šlo tako naprej bom pristala na AD.

Težave s PMS trajajo že kar dolgo (ne vem če ne že od vsega začetka reproduktivnega obdobja). Po vsakem porodu se je stanje poslabšalo in prišlo je do skoraj nevzdržnega

Oba otroka sem polno dojila do cca 6 meseca in ob gosti hrani do cca 13. mes. Kljub polnemu dojenju sem menstruacijo dobila 8 tednov po porodu in seveda jo je spremljal zvesti spremljevalec PMS.
.
Zaradi hormonske zmešnjave, ki se pojavi cca 12 dni pred pričakovano menstruacijo, se bo zmešalo meni in mojim ki me morajo prenašati, ker...sem GROZLJIVA.

Kmalu po ovulaciji (ki jo skoraj vedno čutim) postanem razdražljiva, tečna, vsaka malenkost me vrže iz tira. Oba otročka imam neizmerno rada, ampak...v tem času me tako hitro vržeta iz tira, da...se potem še zaradi občutka krivde počutim...na tleh.

Občasno imam napade panike, skoraj več me je strah da se bo kaj zgodilo meni, otrokoma, možu...tako da imam tako čuden občutek v prsih, kot da me bo ta strah zadušil.

Spanje je v tem času katastrofalno.

Vsak čas mi vrže kri v glavo...in je prav grozljivo, v službi, ker delam s strankami, jaz pa zakuham v faco kar tako brez veze...kaj jim naj razlagam da imam PMS. Oblivanje v obraz je vedno spremljalo PMS, ampak....sedaj je VELIKO IZRAZITEJŠE!!!

Ker postanem v tem času noro požrešna na vse sladko, normalno da me napihne in se posledično pojavijo še težave z želodcem (kislina)

Ko sem težave omenila ginekologu mi je predlagal kontr. tabletke ampak...ob njihovem uživanju sem imela rahel PMS čez cel mesec in s tem nisem naredila nič, ker...če pustim naravi svojo pot, se vsaj nekaj dni v mesecu počutim dobro.

Drugače bi lahko rekla da živim dokaj zdravo...ne uživam alkohola, kave...ne kadim...je pa res da ne jem dovolj sadja in zelenjave (želodčna kislina in žolčni kamen) in seveda je premalo aktivnega gibanja, kar je zraven dveh malčkov nemogoče.

Kakšno je vaše mnenje...ker nekaj bom morala še narediti, ker...nočem pristati na AD!

Hvala in lep pozdrav!

Polona
Default avatar
Pozdravljeni Polona 31!
Moje mnenje je, da vam je vsekakor potrebno pomagati. PMS se zdravi na eliko načinov. Od dodajanja vitaminov in mineralov (npr. Mg, B vitaminov), včasih progesterona ali pa celo do AD. Izbiro bosta skupaj z vašim zdravnikom zagotovo našla.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič