Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

prezgodnja menopavza in zanositev

Default avatar
Pozdravljeni,
Pišem vam v upanju, da mi lahko nekdo pomaga.
Stara sem 37 let. Mama je izgubila menstruacijo pri 33. Letu starosti. Enkrat sem že rodila leta 2008. Partner je tokrat drugi. Menstruacijski cikli so nekje med 21 – 30 dni. Včasih tudi kakšen mesec ali dva izostane.
Ker s partnerjem nisva uspela, da bi zanosila, sva poiskala zdravniško pomoč v Kliničnem v Ljubljani.
Najprej je partner opravil sprmiogram - je v mejah normale.
Jaz sem opravila HSG, kjer so bile opažene neprehodne leve tube in patologija desne tube. Novembra 2013 sem potem opravila diagnostično laparoskopijo in histeroskopijo, jajcevodi prehodni.
21.11.2013 (18.11. prvi dan menstruacije) FSH 35,6; LH 12,6; prolaktin 6,75.
26.02.2011 (23.02. prvi dan menstruacije) FSH 10,3.
Prvi postopek IVF opravljen 30.04.2014, zrasel je en folikel, ob punkcijah ni bila pridobljena celica.
Dobila sem napotnico za modificiran spontani ciklus. Za postopek se nisem odločila, sva s parterjem rekla, da poskusiva še malo po naravni poti. Do danes ni uspelo.
Zanima me, kako zdaj naprej? Pri čem je več možnosti, pri postopku ali če poskusiva naravno?
Zelo dobro opazujem svoje telo, med ovulacijo sem vedno čutila bolečino v levem, najpogosteje pa v desnem jajčniku. To sem si razlagala, da je od ovulacije, zdaj nisem več prepričana, kaj to je. Nekaj časa sem med ovulacijo imela prsi zelo občutljive, zdaj že več kot leto dni nič več. Nekako sem prepoznala čas ovulacije, ko sem čutila rahlo bolečino v jajčniku (sem je bila vedno vesela), izcedek je bil sluzast in prozoren. Zanima pa me, kaj pomeni izcedek, ki se mi je ponavadi pojavil cca.10 dni pred menstruacijo, bil je bel, kot nekakšne majhne krpice. Pred nekaj dnevi sem imela podoben izcedek, vendar kiselkastega vonja (verjetno je šlo za glivično obolenje), ki pa je sam od sebe minil.
Kako naj vem, ali je še celic v jajčnikih ali ne? Če nimam več občutljivih prsi med ovulacijo, pomeni to, da celic več ni? Ne vem več, če pravilno opazujem svoje telo, si znake razlagam napačno? Kaj so tisti pravi znaki ovulacije?
Konec januarja 2013 so mi odvzeli kri za AMH, za rezultat žal nisem vprašala.
Hormonske terapije nimam, niti mi je ni kdo priporočal. Se lahko hormoni jemljejo med časom, ko želim zanositi?
Hvala za vašo pozornost.
Default avatar
Pozdravljeni Monicamonoko!
Podatek o AMH bi vam prišel zelo prav, ker vam največ pove o zalogah v jajčniku. Ko so te izčrpane je konec delovanja jajčnika. Foliklov jajčnik potem ne izdeluje več in ovulacij ni. Ko so zaloge izčrpane, zanositev ni možna ne po naravni poti in ne z pomočjo inducirane ovulacije v IVF postopku. Takrat obstaja le še možnost z darovano jajčno celico.
Če pa AMH ne kaže na odpoved jajčnikov, vam svetujem čimprejšnji postopek IVF, ker imate tako veliko več možnosti, kot v naravnem ciklusu (glede na napisano).
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič