Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Stranski učinki laserskega zdravljenja

Default avatar
Pred časom ste mi že odgovorili glede laserskega zdravljenja inkontinence in zožanja nožnice, pa tudi sama sem prebrala druge odgovore, zato sem se odločila za poseg in ga že opravila.

Zdaj sem pa prebrala neke pomisleke glede takega zdravljenja, ki so sicer bili iz l. 2011 ali 2012, in sicer, da so spremembe v tkivu nožnice nepovratne po laserski terapiji in v zvezi s tem kaj se zgodi, če/ko pozitivni učinki popustijo? Pa še kako se tkivo obnaša ob kasnejši uporabi dopolnilnih metod zdravljenja oz. morebitnih posegih na tem mestu?

Glede na to, da so ti pomisleki iz nekaj let nazaj, so verjetno zdaj že kakšni odgovori o tem.

Pa še to me zanima, ker sem se zdaj prestrašila teh pomislekov, ali je nujno iti na kontrolo po 6 tednih in morebitno potrebno ponovitev?
Default avatar
Pozdravljeni Armena!
Zdravljenje z laserjem je precej napredovalo v zadnjem času. Prve laserje so v ginekologiji uporabljali, kot nož ali ablativno terapijo, kar je povzročalo brazgotinjenje in s tem krčenje tkiva. Pri nas takih laserjev ne uporabljamo več. Zdajšnji laserji, ki se uporabljajo v ginekologiji nimajo ablativnega učinka. S termičnim delovanjem povzročajo krčenje tkiv, izgradnjo novih kolagenskih vlaken in izboljšajo prekrvavitev. Njihov učinek je bolj v smislu pomlajevanja tkiv in ne poškodbe. Učinek je sicer počasnejši, a veliko bolj varen, blag in dolgotrajen. Gre za izboljšanje tkiv, ne za poškodbo. Blago vnetje, ki ga povzroči toplota na tkivo nožnice vodi v reparacijo (popravljanje).

Operacija, ki bi sledila takemu zdravljenju bi bila le bolj uspešna.

Če bi bilo zdravljenje z laserjem nepovratno, bi bili vsi zelo veseli, a žal ni vedno tako. Tkiva so še naprej podvržena staranju, torej izgubi elastičnosti in čvrstosti. Tkiva lahko pomladimo, jih vrnemo v časovni premici nazaj, ne moremo pa ustaviti časa in staranja.
Metoda je ponovljiva in zaenkrat ne poznamo trajnih poškodb, ki bi jih povzročala. V dermatologiji take laserje uporabljajo že dolgo.
V primerjavi z dokončnostjo operacije, je laser povsem varen in neinvaziven.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič