Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

ŠE ENKRAT BH

Default avatar
Pozdravljeni!
Nekaj podatkov: stara sem 49 let. Pri 16 letih operirana za tumorjem na desnem jajčniku(teratome embrionale), sledi 6-mesečno zdravljenje s trojnimi citostatiki. Dve normalni nosečnosti ,normalna poroda. Kontracepcija: maternični obroček, pozneje krajši čas kontracep. tablete. V 40. letu(2005) sem bila prvič operirana za miomi na maternici. Pri 45 letih(2010) ponovno - tokrat z odstranitvijo maternice (MV ostane, pridelam si telesno invalidnost). Čez kaki dve leti se pojavi menopavza. Dve leti jem remifemin, zdaj so simptomi vedno močnejši ( nočno potenje, nespečnost, slaba koncentracija, izguba spomina, čustvena nestabilnost).Lani mi je imunski sistem precej padel, veliko sem bolehala. Gin. mi je odkrila tudi virus HPV, bris je PAP23-PIL-VS. V začetku septembra sem bila na posegu LETZ, čakam izvide.
Včasih imam bolečine v desnem dimlju, pa niti osebna zdravnica niti gin. tega ne povezujeta z boleznijo. Občasno sem v močnejšem stresu.
Iščem informacije za zdravljenje z BH, mnenja so zelo nasprotujoča.
Gin. mi je za lajšanje težav predlagala jemanje še naprej remifemin + estrofem 2mg (1/4 tabletke dnevno), njeno mnenje o uporabi BH je negativno, odklanjajoče.
Mene pa skrbijo stranski učinki jemanja sintetičnih hormonov, vpliv na moje zdravje glede na vse prebolele bolezni.
Prosim za vaše mnenje!
Default avatar
Pozdravljeni Brezzoba!
Bolečine v trebuhu so lahko posledica zarastlin, po številnih operacijah, ki ste jih prestali.
Zdravnica, ki vam predpisuje Remifemin in Estrofem bi pa res težko rekla, da odklanja bioidentične hormone. Estrofem je namreč BH. Remifemin ni BH je pa naraven, z drugimi besedami narava ga izdela in ga sintetično pridobimo iz rastlin. Proti kateri obliki natančno je potem vaša zdravnica?
Stranske učinke ima lahko vsako zdravilo, ki učinke ima. Pomembno je, da so zdravila pravilno predpisana, nadzorovana in da imajo veliko dobrih učinkov na zdravje in čim manj neželenih.
Poglejte na zdravljenje z drugačnega zornega kota: vse operacije in terapija so vam rešile življenje. Od 16 leta naprej. Vsaka operacija in zdravljenje so prinesle s seboj tudi stranske učinke in tveganja. Vi ste živi, zdravi in imate pono življenje. Upam, da vam bo terapija tudi v naprej tako dobro služila.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič