Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Vzburjenost in hormoni

Default avatar
Spoštovani,

imam precej hud problem, ki me močno obremenjuje in na trenutke kar otežuje moj vsakdan.

Pred slabim mesecem dni sem začutila nenadno vzburjenost, ki je od takrat praktično ves čas prisotna, včasih bolj, včasih manj. Stvar je zelo nezaželena, moteča, močno me obremenjuje, saj je lahko prisotna tudi v najbolj stresnih situacijah, ko absolutno nimam nobenih seksualnih misli in želja, toda vzburjenost kar vztraja. Naj povem, da je stanje slabše, ko sedim, počivam, ležim. Če sem telesno aktivna, opravljam kakšno fizično delo, torej se s čim miselno in fizično zaposlim, vzburjenost praktično izgine ali pa je res minimalna. Tudi ponoči se stvar bolj ko ne umiri, zato lahko mirno spim, redko pa se pojavi tudi takrat, kar mi seveda precej mori spanec. Sami spolni odnosi ali masturbiranje z orgazmom ne pomagajo, vzburjenost se pojavi nazaj po parih minutah, včasih še močneje. Zato se seveda obojega izogibam.

Naj povem, da sem stara 30 let, srečno poročena, mamica 3 otrok, zadnjega sem rodila pred dobrima 2ema mesecema. Ali menite, da so se mi zaradi poroda hormoni enostavno zbrkljali? Je kaj takega običajno oz. pogosto? Do pred kratkim sem tudi dojila, česar pa več ne počnem, ker otrok ne prenaša mojega mleka. Nikoli nisem imela podobnih težav, spolnost je bila vedno normalna, sama se drugače dobro počutim, bolečin nimam. Bi zaradi tega bilo smiselno pregledati hormone? Na koga bi se bilo najbolje obrniti za napotnico, ginekologa ali osebnega zdravnika? Kaj bi še bilo lahko narobe, če niso hormoni oz. kaj lahko še naredim?

Upam, da razumete, da je takšno stanje res zelo obremenjajoče in da bi vse naredila, da se telo povrne v prejšnje stanje. Za vaš odgovor in čas se vam iskreno zahvaljujem.
Default avatar
Pozdravljeni Pikapoka84!
Meni se zdi močan libido pri zdravi, mladi ženski prej znak dobrega delaovanja hormonov in ne motenj v delovanju! Ker spolno vzburjenje ni bolezen, specifičnega zdravljenja nimamo.
Je pa zmanjšanje libida stranski, neželen učinek cele vrste zdravil: od kontracepcijskih tabletk, antidepresivov in še mnogih drugih.
Libido ali želja po spolnosti je naraven pojav pri zdravi ženski. Ni redek pojav, ko se spolno vzburjenje pojavi sočasno s porastom adrenalina, torej v stresnih situacijah. Z leti boste imeli spolnih hormonov vse manj in želja po spolnosti bo naravno usihala.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni,

pravite, da libido počasi usiha pri ženski...kdaj se to običajno prične dogajati? Jaz se tega seveda ne veselim,

hvala, lpsabinasencar je napisal/a:
Default avatar
Pozdravljeni Enya40!
Libido naravno začne usihati po menopavzi, ko se drastično zniža nivo spolnih hormonov. Statistika govori resnico o vseh in hkrati se velikokrat zmoti za posameznika.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni,

tudi meni se je zgodilo podobno kot uporabnici zgoraj. Že dober teden dni sem stalno vzburjena oz. čutim ščemenje med nogami, ki ne pojenja. Sicer je ob določenih trenutkih nekoliko bolje, kdaj je pač nevzdržno. Je to zaradi stresa? Kako si lahko pomagam? Koliko časa je normalno, da to traja? In, če ne pojenja, kaj lahko storim?

Sicer sem zdrava 20 in nekaj letnica, trenutno sicer preživljam stresno obdobje v šoli in v službi. Uporabljam tudi kontracepcijo - obroček. Razmišljam pa, da bi z njim prenehala, v primeru, da je lahko posledica sprememb hormonov.
Prosim za nasvet.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič