Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

hidrosalpinks

Default avatar

ivona1222

Pozdravljeni,

letos so mi operativno odstranili miome, ki so ovirali zanositev.
Namesto zadovoljstva pa sem prisiljena se soočiti s posledicami, in sicer, pred operacijo ni bilo tega.
Pojavil se je hidrosalpniks, kar pomeni, da ga niti pozdraviti ali odstraniti ne morem. Ali obstaja kakšna naravna pot, da bi se ta tekočina sama od sebe umaknila? Hvala!
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Ivona1222!
Hidrosalpinks ni posledica operacije miomov, ampak nekega kroničnega vnetja jajcevodov v preteklosti.
Kljub imenu "vodeni jajcevod", ni tekočina ta, ki ga dela vrečasto razširjenega, ampak je zaradi ohlapnih in razširjenih sten videti bolj poln tekočine. Odstranitev vode in razširjenega in okvarjenega jajcevoda ne bi nič pomagala.
Zaenkrat je zdravljenje hidrosalpinksa kirurško. Mogoče pa v prihodnosti dobimo tudi za to bolezen manj invazivne metode. Predvsem pri poškodbah jajcevodov velja, da je lažje preprečevati, kot zdraviti.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Ivonna1222

Zahvaljujem se vam za odgovor, morda v osvetlitev to, da pred operacijo niti prej nisem imela hidrosalpniksa. 14 dni po operaciji sem obiskala mojo ginekologinjo in je bila presenečena, ko se je na UZ pojavila velika bela lisa na strani jajcevoda. Vzroka ne pozna, lahko, da je to bilo po operaciji. Jaz pa tudi takrat nisem vedela, kaj se dogaja, saj mi je bilo normalno, da so kakšne bolečine po operaciji ali slabše počutje, ko zdravila popustijo. Lahko samo ugibam, če je to tudi zaradi tekočine v maternici, saj pri hgs napolnijo s tekočino.

Lp
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Ivonne1222!
Tekočina s katero napolnijo med histeroskopijo maternico služi temu, da je vidljivost med operacijo možna. Tekočina se že med operacijo absorbira, vsekakor pa takoj po operaciji. Ta tekočina ne more povzročiti hidrosalpinksa, nikakor pa ne pri zdravih stenah jajcevodov.
Hidrosalpinks se razvija kot kronična bolezen, posledica vnetja, bakterijske okužbe.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič