Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

test za progesteron

Default avatar
Pozdravljena,

na vas se obračam z vprašanjem, ker imam krvave izcedke (skoraj 2 leti) tudi do 10 dni pred menstruacijo in včasih zakrvavim ob veliki potrebi, jemljem sedaj estimo v drugem delu ciklusa. Ciklus je dolg povrečno 30 dni, prejšnji mesec sem si delala še ovulacijske teste in sem ugotovila da sem imela ovulacijo šele 19 dan, tako da sem 20 začela z estimo. Ampak vseeno imam rjave izcedke in tudi zakrvavim ob "naporu". Ginekologinja trdi, da sem estimo začela jemati prepozno, kolikor pa sem jaz obveščena pa rumeno telesce, naj ne bi propadlo pred 8 dnem po ovulaciji, (ginekologinja hotela da vzamem 16 dan).

Bris bp, ostalih problemov nimam, razen da čutim jajčnike kar naprej.

Tudi vi menite da je problem progesteron?
Bi test, ki bi ga šla delati v drugem delu ciklusa (preden vzamem estimo) pokazal če je ovualcija bila in če je res premalo progesterona?
Sedaj mi je dala Clomid, ki pa ga niti ne mislim jemati, res je da delama na otroku, toda poskusila sva samo 2 ciklusa....

lp
H
Default avatar
Pozdravljeni!
Vaše skrbi z izcedkom so verjetno posledica želje po zanositvi. Rjav izcedek pred menstruacijo sicer ni nič posebnega in ne zahteva zdravljenja.
Ker želite zanosit, je pravilno, da progesteron začnete jemati po ovulaciji, ker bi sicer lahko preprečil ovulacijo. Torej, niste ga vzeli prepozno. Neučakanost ne pomaga pri zanositvi. Po dveh ciklusih se nikamor ne mudi, ali ne?
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljena,

res je da delava na otroku, toda ne mudi se mi tako, tako da bistvo sploh ni v tem. Res je da progesteron ne bi jemala pred ovulacijo in še dodatno onemogočala zanositev.
Gre se za to, da večina dnevov v mesecu krvavim kar zelo vpliva na moje življenje in počutje, tako da mislim da vse skupaj ni tako nedolžno.
Neučakanost nima nobene veze in mislim da bi vsaka punca, katera krvavi praktično skoraj cel mesec že 2 leti, hotela vedeti kaj je narobe z njo.

LP
H
Default avatar
Pozdravljeni Happy!
Jaz sem napačno razumela, da krvavite 10 dni pred menstruacijo v 30 dnevnem ciklusu in to ob naporu.
Če krvavite ali imate izcedek vsak dan v ciklusu, je pa nujno narediti kaj več preiskav.

Če imate krvav izcedek kljub dodatnemu progesteronu, je malo verjetno, da je za izcedek krivo pomanjaknje progesterona.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni,

mene pa zanima, če ti lahko osebni zdravnik napiše napotnice za pregled vseh hormonov? V primeru, da bi potrebovala hormonsko terapijo, imam pa migrene z avro, lahko vseeno jemljem tablete hormonske?
Default avatar
Pozdravljeni Lolyy!
Pri migrenah z auro je odsvetovana kombinirana hormonska kontracepcija.
Vaš zdravnik vas lahko napoti na pregled hormonov.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič