Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

težave po TVT operaciji

Default avatar
pozdravljeni,
stara sem 38 let. težave z uhajanjem urina so se začele po dveh porodih. zaradi stresne inkontineince sem imela 16.6.2014 operacijo TVT. po operaciji nisem mogla odvajati urina. 12 ur po operaciji so mi vstavili keteter za enkratno uporabo in setklo je 1,1 litra urina. potem sem že odvajala sama, toda drugi dan je bil zastoj urina še vedno 330ml (ultrazvok). tretji dan je bil zastoj 60ml in so me odpustili domov. od operacije dalje zelo pogosto odvajam urin (15 do 20 krat na dan) in imam občutek da nikoli ne spraznim mehurja do konca. curek je tanek in počasen, najbolj pa me moti dračžeč občutek podoben tiščanju na vodo, ki je prisoten ves čas tudi takoj po uriniranju. malo bolje je ko ležim. 27.6. sem šla nazaj k zdravniku. retenca je bila tokrat 50ml, kri in voda sta bila ok. kljub temu sem dobila tablete Primotren in Spasmex. bistvenega izboljšanja ni bilo.
še vedno imam vse od operacije prisotno rahlo krvavitev.
dejastvo je, da me to draženje (tiščanje) zelo moti in ga ne morem odmisliti. sem že dokaj na koncu z živci. 8.7. sem dogovorjena s svojim kirurgom operaterjem (najhitrejši možen termin) vseeno pa bi rada slišala še kakšno strokovno mnenje.
sama bi najraje videla, da bi mi trak odstranili, a vem, da to ni praksa in bi nastale dodatne poškodbe tkiva.
ali je kasnejša repozicija traku možna ali pride v poštev samo prerez traku? menim namreč, da je možen vzrok za težave preveč zategnjen trak.
to draženje je res nevzdržno in sem že povsem obupana.
prosim še za vaše mnenje.

lep pozdrav, mateja
Default avatar
Pozdravljeni Mateja!
Od operacije je minilo premalo časa, da bi otekla tkiva povsem splahnela, zato je tudi občutek tiščanja trenutno najhujši. Ko tkiva splahnijo, pričakujemo tudi manj zastoja urina v mehurju in manj nuje po uriniranju. Tiščanje na vodo ali nuja po uriniranju je običajen zaplet TVT operacije. Šele po 6ih tednih po operaciji lahko pričakujete, da se bo stanje izboljšalo. Takrat bo šele možna ocena, ali je operacija uspela ali ne.
Premalo se zavedamo, kako invazivne so operativne metode zdravljenja. Krvavitev, vnetje ali oteklina so obvladljivi sopojavi operacije. Zdravniki se trudimo, da bi vas že pred operacijo pripravili na pričakovane težave okrevanja.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič