Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

bris

Default avatar
Zdravo,

že leto in pol sem HPV +, na brise hodim na pol leta - doslej so bili 4 označeni kot atipične celice. Enkrat sem imela tudi kolposkopijo, ki je pokazala blago snežno belo obarvanje na 4. in 7 uri, nežne punktacije, obarvanje z jodom pa je bilo skoraj v celoti pozitivno. Kaj to pomeni?

Brala sem, da HPV okužba spontano izveni v cca enem letu. Glede na to, da sem do sedaj imela 2 hpv testa pozitivna v razmaku cca 1 leta, je sploh še možno, da moja okužba izzveni, ali bo ostala trajna?

Pa še neki - po kolikšnem času od okužbe s hpv, se v brisu pokažejo prve spremembe?

Vnaprej hvala za pomoč.
Default avatar
Pozdravljeni Krajncanka!
Okužba s HPV virusom je kronična okužba. Ne izveni v enem letu. Ali bo kronična okužba povzročila spremembe na materničnem ustju ali ne, pa ne moremo predvideti. Obstajajo bolj maligni in manj ali nemaligni sevi HPV virusa. Spremembe v smislu maligne alteracije se lahko pojavijo veliko let po okužbi. Veliko je žensk, ki so okužene s HPV virusom in nikoli ne dobijo raka na materničnem vratu.
PAP bris ni diagnostična metoda, ampak presejalna. To pomeni, da v populaciji zdravih iščemo take ženske, pri katerih je večja verjetnost, da bi se rak na materničnem vratu razvil. Zato vas tudi bolj natančno in pogosteje pregledujejo (PAP bris na pol leta).
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič