Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Vnetje mehurja - stresna inkontinenca

Default avatar
Pozdravljeni,

bližam se 60im in imam že nekaj časa težave s stresno inkontinenco (uradna diagnoza) in večkratnimi vnetji mehurja. Po zadnjem vnetju mehurja imam občutek, da se mi je uhajanje urina še povečalo. Ko hodim, sploh ne vem kdaj, mi "uide" v spodnjice. Čutim šele, ko so že mokre, je pa to zelo moteč občutek, saj se mi zdi, da vsi vidijo, ker običajno nosim hlače. Zanima me, ali ima vnetje mehurja neposredno povezavo z uhajanjem urina? Želela pa bi to nadlogo odpraviti, vendar so alternativne metode (laser in nek posebni stol) zelo drage (od 700 EUR naprej), zagotavljajo pa relativno veliko uspešnost (reklama 90% in več). Brala sem, da bodo pričeli z laserskimi posegi na Ginekološki kliniki v Ljubljani. Ali že to delajo in ali je tudi to samoplačniško? Prosim še za nasvet kako se naj izognem nenehnim vnetjem mehurja, razen z oblačenjem, tudi poleti hodim precej oblečena in redko nosim sandale (prav čutim, da mi hlad prehaja do mehurja po nogah). Vem, da ste na taka in podobna vprašanja že večkrat odgovarjali, toda občutek, da zdravnik odgovarja točno tebi, pomeni največ.

Hvala za vsako vzpodbudno besedo.


Lep pozdrav,
DiDi
Default avatar
Pozdravljeni DIDI!
Vnetje mehurja je povezano z urinsko inkontinenco. Najprej svetujemo, da ozdravite vnetje, šele nato se lotimo ostalih metod zdravljenja.
ZZZS vam povrne stroške zdravljenja stresne urinske inkontinence s kirurško metodo (TVT,TOT) in fizioterapijo (vključno z elektrostimulacijo mišic na medeničnem dnu), ostale metode so samoplačniške. Tako na kliniki, kot v privatnih ambulantah, je terapija z laserjem in magnetnim stolom samoplačniška.
To, da poleti hodite "precej oblečena" in z zaprtimi čevlji vam ne more preprečiti ne vnetja mehurja in ne stresne urinske inkontinence. Če se vi ob tem počutite bolje, pa je povsem legitimno, da se takih metod še naprej poslužujete.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič