Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

hormoni

Default avatar
Pozdravljeni
stara sem 49 let in se zadnje 10 let borim z anksioznostjo in paničnimi napadi.
Jemljem AD Cipramil 20 mg 1,5 tabl na dan in redko helex .

Na pobudo prijateljice sem dala v pregled hormosko sliko,češ da je včasih to lahko vzrok za nihanje razpoloženja ali pa da določena simptomatika spada bolj v fazo mene kot anksiozne motnje.
Kri sem dala 21 dan po prvem dnevu menstruacije , vendar sem naslednji dan že dobila menstruacijo.
Sicer imam menstruacije redne morda z nihanji v dnevih. Vsake 3 mesece so boleče z krči, drugače pa vplivajo name tako, da sem prva dva dni kot cunja brez energije
rezultati so sledeči:
TSH 1,49
T4 12,28
T3 4,48
ESTRADIOL 27,53
TESTOSTERON 0,178
PROGESTERON 0,366
FSH 2,63
LH 1,12

Glede na to, da imam redni genikološki pregled čez 6 mesecev me zanima, ali rezultati lahko nakazujejo že meno in ali lahko določeno simptomatiko ublažim na kak enostaven oz bolj naraven način brez veliko kemije.
Vem da občasno predlagajo povišanje AD, vendar sama nisem depresivna oseba.Je pa tudi res, da pridejo trenutki obupa ko si rečeš le kdaj bo hudiča to minilo.

Za odgovor ali kakršnokoli mnenje kako ravnati se vam že v naprej zahvaljujem
Alma
Default avatar
Pozdravljeni!
Ste v obdobju klimakterija, ki prinaša velika hormonska nihanja in spremembe. Mi ginekologi lajšamo simptome s hormonsko terapijo. Prepričana sem, da obstajajo tudi drugačne, nemedikamentozne oblike pomoči, za katere jaz nisem strokovnjak.
Obdobje klimakterija je lahko dolgo tudi 10 let (približno pet let pred in pet let po zadnji menstruaciji). V tem obdobju so boljši in slabši dnevi ali meseci. Ker je občutenje v klimakteriju zelo individualno, bi morala biti tudi terapija taka.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič