Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

hormoni ?

Default avatar

wings

pozdravljeni!
stara sem 36 let in ze od pubertete dalje imam tezave z nihanjem pocutja- nezbranost, nemir... svojega pocutja nisem znala pripisati hormonom, kot tudi verjetno zdravniki ne, pri 23 so mi predpisali tablete za visok krvni tlak in tudi obisk psihiatra. s psihiatrom sem hitro prenehala ker sem sama spoznala da to ni to. In tako iz meseca v mesec sama bijem bitko z zelo nekvalitetnim zivljenjem. imam dva otroka stara 8 in 4 leta. po zadnjem porodu mi je nenadoma narasel gomolj na scitnici, tako da so mi pred dvema letoma odstranili desni rezenj scitnice in od takrat dalje jemljem tudi euthyrox tablete. izvidi scitnicnih hormonov so bili vedno ok pred in po operaciji.
odlocila sem se da zdaj je pa res ze skrajni cas, da nekaj naredim za svoje pocutje in sem obiskala svojega ginekologa. prosila sem ga, da mi da izmeriti hormone in se je zasmejal, no potem se je odlocil in naredil uz. rekel je da res nisem hormonsko stabilna ker levega jajcnika sploh ne vidi in da zaenkrat mi nebi dajal nobenih tablet ker sem pretezka in imam visok tlak. po parih mesecih spet obupnega pocutja(tesnoba, odsotnost, utrujenost, nemocnost...) sem sla ponovno k njemu in mu rekla za izmero hormonov in da bi si kupila kremo Napro in je rekel da ginekologi te kreme ne podpirajo. spet mi je naredil uz in se zacudil kako sem lahko dvakrat zanosila ko pa sploh ne ve ce imam levi jajcnik. predpisal mi je tablete aldactone. jemala naj bi jih 20 dni in 7 dni pavze. prebrala sem o stranskih ucinkih in da ko prenehas z njimi si spet na istem. vseeno sem se odlocila in vzela tablet ki pa sem jih jedla samo tri dni ker sem bila nenormalno zejna in meca so me bolela kot da mi jih stiska.

zanima me ali lahko ginekolog samo na podlagi vaginalnega uz predpise tablete aldactone brez izmere hormonov in ali bi mi jih vi tudi priporocili ne glede na stranske ucinke. ali obstaja kaj bolj naravnega. menstruacije imam redne, v mladosti so bile zelooo bolece.
hvala lepa za odgovor
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Wings!
Aldactone je bioidentičen hormon, le da ne spada v skupino spolnih hormonov. Tudi Euthyrox je bioidentičen hormon ščitnice. Z bioidentičnimi hormoni se torej že srečujete in so vam v pomoč.
Ginekolog vam lahko na osnovi pogovora (anamneze) in klinične slike predpiše ustrezno terapijo.Aldactone je pomagal že mnogim. Pri motnjah ciklusa, ki so povezane z metabolnim sindromom (prevelika telesna teža s povišanim krvnim tlakom ali/in moteno oleranco za glukozo) je taka terapija indicirana.
Morda bi bila vsaka od predlaganih terapij bolj učinkovita tudi pri vas, če bi vztrajali nekoliko dalj časa.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

wings

Pozdravljeni!

Res je morala bi vstrajati dlje, vendar sem se uštrašila stranskih učinkov, ki jih prebiram po forumih.Tudi tega, da ti morajo kontrolirati kri zaradi kalija in moraš pazit pri hrani npr. ne smeš piti donata, jesti banan.... Meni kontrole krvi ni nihče omenjal.
Koliko so dejansko ti tableti nevarni?
Bi mi vi Aldactone 100 mg tablete priporočila?
Rada bi ponovno poizkusila s tableti in me zanima ali jih lahko začnem jemati takoj ali je bolje, da počakam na menstuacijo. Jemala naj bi jih 20 dni in 7 dni premora.
hvala lepa
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Wings!
K zdravniku ste se zatekli po pomoč in on vam je glede na svoje znanje, izkušnje in presojo predpisal zdravilo.
Prav je, da se ravnate po njegovih navodilih.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič